جداسازی باکتری های حل کننده تری کلسیم فسفات از خاک مزارع گندم و جو شهرستان مرودشت
محورهای موضوعی : میکروب شناسی گیاهیفاطمه ناصری 1 , نیما بهادر 2 , مجید باصری 3 , مهدی کارگر 4
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، گروه میکروب شناسی
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، گروه میکروب شناسی
3 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، گروه میکروب شناسی
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان
کلید واژه: 16S rRNA, انتروباکتریاسه, تری کلسیم فسفات, مزارع گندم, مزارع جو,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: بسیاری از میکروارگانیسم های خاک می توانند فسفر غیر قابل دسترس را از طریق فعالیت های متابولیکی با ترشح اسیدهای آلی حل کنند. این مطالعه با هدف جداسازی باکتری های فعال حل کننده تری کلسیم فسفات از خاک مزارع گندم و جو دشت مرودشت انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی-توصیفی بر روی خاک 50 مزرعه جو و 50 مزرعه گندم دشت مرودشت انجام گرفت. در ابتدا نمونه های خاک در محیط NRIP حاوی تری کلسیم فسفات (10 درصد) غنی سازی شدند. باکتری های دارای هاله شفاف حل کننده تری کلسیم فسفات با آزمون های بیوشیمیایی، PCR و تعیین توالی شناسایی گردیدند. دو باکتری فعال جداسازی شده از خاک مزارع گندم و جو به منظور بررسی تولید اسید های آلی ترشح شده با روش HPLC آنالیز شدند. یافته ها: از مجموع نمونه های جمع آوری شده، 9 باکتری (18%) حل کننده تری کلسیم فسفات از مزرعه جو و 6 باکتری (12%) حل کننده تری کلسیم فسفات از مزرعه گندم دشت مرودشت جداسازی گردید. نتایج حاصل از تزریق نمونه های باکتریایی به دستگاه HPLC نشان داد که باکتری های جداسازی شده از مزرعه جو دارای 4 نوع اسید مختلف با وزن مولکولی پایین و در مزرعه گندم دارای 3 نوع اسید مختلف می باشند. نتیجه گیری: از آنجایی که در مطالعه حاضر بیشترین و فعال ترین باکتری های حل کننده فسفات از خاک مزارع جو جداسازی شدند می توان دریافت که این باکتری ها بیشتر در خاک های که کود های شیمیایی فسفره مصرف کمتری دارند، گستردگی بیشتری دارند. همچنین غربالگری باکتری های موجود در مزارع مختلف و نیز شناسایی آنها می تواند در تهیه کودهای بیولوژیک و رشد گیاهان منطقه موثر باشد.
Background & Objectives: Many soil microorganisms are ale to solve unavailable phosphorus through metabolic activity and secretion of organic acids. This study was aimed to isolate tricalcium phosphate active solubilizing bacteria from wheat and barley farms in Marvdasht Plain. Materials & Methods: This cross-sectional study was conducted on 50 barley and 50 wheat farms in Marvdasht Plain. The soil samples were enriched in NRIP media containing 10 percent tricalcium phosphate. The tricalcium phosphate solubilizing bacteria which produced halos on media were determined through biochemical tests, PCR and sequencing techniques. The activity of two active bacteria isolated from wheat and barley farms were analysed by HPLC method in order to investigate the production of secreted organic acids. Results: Overall 9 (18%) and 6 (12%) of the tricalcium phosphate solubilizing bacteria were isolated from the wheat and barley farms located at Marvdasht, respectively. The HPLC analysis showed that the microorganisms isolated from barely and wheats farms produce 4 and 3 respectively, different low molecular weight acids. Conclusion: Since most of the tricalcium phosphate active solubilizing bacteria were isolated from the barely farms, these bacteria can be found in the soils in which less Phosphorus fertilizers were used. Screening of these bacteria in different farms and their identification can be useful in the production of biologic fertilizers and growth of plants in that area.