نشانگر رنگی جدید بر پایه نانوفیبر سلولز به منظور پایش فساد گوشت
محورهای موضوعی :
بهداشت مواد غذایی
اسماء وردیان
1
,
الهام شیخ زاده
2
1 - گروه پژوهشی ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
2 - گروه پژوهشی ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
تاریخ دریافت : 1399/07/15
تاریخ پذیرش : 1399/09/05
تاریخ انتشار : 1402/03/01
کلید واژه:
گوشت,
کورکومین,
فساد,
نانوفیبر,
تازگی,
چکیده مقاله :
امروزه سنسورهای رنگسنج به عنوان نشانگرهای بستهبندی مواد غذایی با هدف تضمین ایمنی و کنترل کیفیت در صنایع غذایی بسیار مورد نیاز میباشند. دستیابی به نشانگری ارزان، کارا و زیستسازگار در محصولات غذایی همچنان چالش میباشد و کاربرد بسترهای زیستی اصلاح شده با رنگدانههای طبیعی و حساس به فساد موثر میباشد. این مطالعه با هدف ایجاد یک نشانگر رنگسنج برای پایش تازگی گوشت گوساله چرخکرده انجام شد. سنسور رنگسنج طراحی شده با تثبیت کورکومین در اسکلت سه بعدی نانوفیبر سلولز سنتز شده توسط باکتری تهیه شد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی تثبیت موفق کورکومین در ساختار نانوفیبر و حفظ ساختار فیبری آن تائید میکند. نشانگر رنگسنج تغییر رنگ محسوسی در pH 12-2 را نشان میدهد. همچنین پاسخ این نشانگر به حضور گاز آمونیاک با تغییر رنگ همراه بود. این سنسور یا نشانگر رنگسنج بر پایه کورکومین و نانوفیبر سلولزی توانایی پایش تازگی گوشت گاو چرخکرده را در حین نگهداری در یخچال از طریق تغییرات رنگ زرد به نارنجی را دارد.
منابع و مأخذ:
Ahmed, I., et al. 2018. An overview of smart packaging technologies for monitoring safety and quality of meat and meat products. Packaging Technology and Science, 31(7): 449-471.
Devarayan, K., et al. 2020. Halochromic sensors for real-time monitoring of spoilage of packed seer fish. Materials Today: Proceedings,
Ezati, P. and J.-W. Rhim. 2020. pH-responsive pectin-based multifunctional films incorporated with curcumin and sulfur nanoparticles. Carbohydrate Polymers, 230: p. 115638.
Golmohammadi, H., et al. 2017. Nanocellulose in sensing and biosensing. Chemistry of Materials, 29(13): 5426-5446.
Griffiths, K., et al. 2016. Food antioxidants and their anti-inflammatory properties: a potential role in cardiovascular diseases and cancer prevention. Diseases, 4(3): 28.
Kaur, R., et al. 2018. Keto–Enol Tautomerism of Temperature and pH Sensitive Hydrated Curcumin Nanoparticles: Their Role as Nanoreactors and Compatibility with Blood Cells. Journal of agricultural and food chemistry, 66(45):11974-11980.
Klemm, D., et al. 2005. Cellulose: fascinating biopolymer and sustainable raw material. Angewandte chemie international edition, 2005. 44(22): 3358-3393.
Moradi, M., et al. A novel pH-sensing indicator based on bacterial cellulose nanofibers and black carrot anthocyanins for monitoring fish freshness. Carbohydrate polymers, 222: p. 115030.
Morales-Narváez, E., et al. 2015. Nanopaper as an optical sensing platform. ACS nano, 9(7): 7296-7305.
Naghdi, T., et al. 2020. Chitin Nanofiber Paper toward Optical (Bio) sensing Applications. ACS Applied Materials & Interfaces, 12(13): 15538-15552.
Pourjavaher, S., et al. 2017. Development of a colorimetric pH indicator based on bacterial cellulose nanofibers and red cabbage (Brassica oleraceae) extract. Carbohydrate Polymers, 156: p. 193-201.
Ruiz-Capillas, C. and F. 2005. Jiménez-Colmenero, Biogenic amines in meat and meat products. Critical Reviews in food Scince and Nutrition, 44(7):489-599.
Stadnik, J. and Z. J. 2010. Dolatowski, Biogenic amines in meat and fermented meat products. ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 9(3): 251-263.
Tirtashi, F. E., et al. 2019. Cellulose/chitosan pH-responsive indicator incorporated with carrot anthocyanins for intelligent food packaging. International journal of biological macromolecules, 136: 920-926.
Vinci, G. and M. L. 2002. Antonelli, Biogenic amines: quality index of freshness in red and white meat. Food control, 13(8): 519-524.
_||_