مدلسازی هدایت الکتریکی شیر بازساخته به روش سطح پاسخ
محورهای موضوعی : اصول مهندسی صنایع غذایی-مدل سازی
حیدر ناصری
1
(دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بیو سیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران)
عیسی حزباوی
2
(استادیار، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران)
فیض اله شهبازی
3
(دانشیار، گروه مهندسی بیو سیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران)
کلید واژه: هدایت الکتریکی, روش سطح پاسخ, شیر بازساخته,
چکیده مقاله :
شیر تنها ماده شناخته شده در طبیعت است که می تواند نیاز بدن را به طور کامل و متعادل تامین کند. شیر بازساخته یک محصول جایگزین شیر است. اجزای شیر بازساخته به راحتی قابل تنظیم تر از شیر است. با استفاده از هدایت الکتریکی میتوان اطلاعات ارزشمندی در مورد کیفیت مواد مختلف از جمله مواد غذائی بدست آورد و بوسیله این روش، به عنوان یک ابزار ساده و کاربردی، کیفیت بسیاری از مواد غذایی را کنترل نمود. در این تحقیق روش سطح پاسخ برای مدلسازی و بهینه سازی هدایت الکتریکی شیر بازساخته مورد استفاده قرار گرفت. اثر پروتئین (1، 2، 3، 4 و 5 درصد) لاکتوز (4، 6، 8، 10 و 12 درصد)، چربی (3 و 6 درصد) و دما (50، 55، 60، 65 و 70 درجه سلسیوس) به عنوان متغیرهای مستقل بر هدایت الکتریکی شیر باز ساخته به عنوان متغیرهای وابسطه (پاسخ) مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیرهای فرایند به صورت مدلهای رگرسیونی درجه دوم برای این پاسخ معنی دار بودند (01/0p <). ضریب تبیین (R2) مدلسازی هدایت الکتریکی شیر بازساخته به روش سطح پاسخ برابر با 92/0 به دست آمد. شرایط بهینه برای قرار گرفتن هدایت الکتریکی شیر بازساخته در محدوده معمول آن (4 تا mS/cm 5/5) شامل پروتئین 4/3%، لاکتوز 7/7%، چربی 3% و دمای ºC9/63 بدست آمد.
. Food Science and Technology, 41: 26-33.