بررسی میزان و سهم اثر عوامل مدیریتی(پرسنلی، بهداشتی و تغذیه ای) بر تلفات معمول در مرغداریهای شرق استان تهران
محورهای موضوعی : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییراحله طباطبایی شیرازانی 1 , کاظم کریمی 2 , قباد عسکری 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.
3 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
کلید واژه: عوامل مدیریتی, عوامل بهداشتی, مرغداری گوشتی, تلفات معمول, عوامل تغذیه ای,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر عوامل مختلف مدیریتی و بهداشتی بر تلفات معمول مرغداری های گوشتی درشرق استان تهران تحقیقی با استفاده از داده های به دست آمده از 40 واحد مرغداری گوشتی به شیوه تکمیل پرسش نامه و مراجعه حضوری و نمونه گیری انجام شد. داده های گردآوری شده شامل: تحصیلات مدیر، سابقه مدیر، کارشناس فنی و کارگر، وزن جوجه یک روزه، فاصله بین دو جوجه ریزی، انجام واکسیناسیون برای بیماری، کیفیت خوراک، افزودنی های خوراک، ضد عفونی سالن و وسایل، میزان تلفات و وضعیت جمع آوری آنها بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 آنالیز واریانس و آنالیز رگرسیون چندگانه شدند.نتایج آنالیز واریانس نشان داد که از بین کلیه عوامل مورد بررسی، زیاد بودن وزن جوجه یکروزه (بیشتر از 42 گرم) و عدم انجام واکسیناسیون برعلیه بیماری گامبرو از جمله عوامل موثر بر افزایش تلفات بودند. همچنین نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین کلیه عوامل بررسی شده میزان تلفات معمول، تابع 10 عامل تحصیلات مدیر فارم، سابقه کار کارشناس فنی، سابقه کار کارگران، جهت وزش باد به مرغداری، توزیع مناسب آبخوری، انتخاب جوجه بر اساس وزن، انتخاب جوجه بر اساس برند کارخانه جوجه کشی، استفاده از کوکسیدیواستات در دان، کیفیت جیره و جمع آوری لاشه بود که به ترتیب و بر اساس اولویت بیشترین سهم را بر میزان تلفات معمول در فارم داشتند. بنابراین توجه بیشتر به عوامل نام برده می تواند به عنوان راه کارهای مدیریتی کاهش تلفات معمول در فارم مطرح شود.
In order to investigate the effect of some of managerial (personal, health and nutritional) factors on usual mortality in meat farms of east Tehran province the current research was done. The date obtained farm 40 meat farms questionnaires' and in-person. These data were include manager education, manager experience, technical manager experience, workers experience, one-day-old chicken weight, the interval between two sequential rearing period, vaccination against the widespread disease, feed quality, feed additives, farm and vehicle disinfection, mortality and collecting form of death chicks. Data were analyzed by SPSS 20 software package.The ANOVA results showed that all factors except vaccination against the Gambro disease and one-d-old chick weight have no significant effect on mortality. Day-old chicks with more than 42g body weight have lower mortality rate rather than those have -42g weight at d 1. Usual mortality in farms where their chicks vaccinated against Gambro were lowers than those no vaccinated chicks. Therefore, it can be concluded that the reduction of the daily losses in poultry meat among the factors evaluated personal factors and factors of diet and health are very important.
_||_