سنجش میزان رضایت¬مندی مصرف¬کنندگان شهری و روستایی از کیفیت و سلامت مواد غذایی(مطالعه موردی: شهرستان بهمئی)
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذاییسید مهدی اسعدی خوب 1 , عبدالحمید پاپ زن 2 , رضا حق پرست 3
1 - دانشجوی دکترای توسعه کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
2 - دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
3 - دانشیار معاونت موسسه تحقيقات كشاورزي ديم. کرمانشاه، ایران.
کلید واژه: ایمنی غذایی, رضایت¬مندی, کیفیت, اضطراب,
چکیده مقاله :
دسترسی به غذای سالم و با کیفیت از چالشهای اساسی مصرفکنندگان مواد غذایی بشمار میرود. این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایتمندی مصرفکنندگان از کیفیت و سلامت مواد غذایی انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی – تحلیلی و براساس گردآوری دادهها، پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل سرپرست خانوارهای شهری و روستایی شهرستان بهمئی واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد بودهاند که با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای چندمرحلهای با انتساب متناسب 380 نمونه برای مطالعه انتخاب گردید. نتایج مطالعه نشان داد میزان رضایتمندی از کیفیت مواد غذایی در سطح پایین بوده و میزان نگرانی و اضطراب نسبت به سلامت و ایمنی مواد غذایی در بین اکثریت مصرفکنندگان و گروههای مختلف اقتصادی- اجتماعی در سطح بالا ارزیابی شده است. یافتههای تحقیق حاکی از عدم وجود همبستگی بین متغیرهای اقتصادی و اجتماعی خانوار با شاخصهای رضایتمندی از کیفیت و سلامت مواد غذایی بوده است. همچنین نتایج حاصل از آزمون مقایسه میانگینها بیانگر عدم تفاوت معنیدار میزان رضایتمندی مصرفکنندگان از کیفیت و سلامت مواد غذایی بین گروههای مختلف درآمدی، تحصیلی و شغلی میباشد. تا جایی که گروههای مختلف درآمدی از کیفیت مواد غذایی ناراضی بوده و نسبت به سالم بودن مواد غذایی، احساس نگرانی و اضطراب زیادی داشتهاند.
Access to healthy and high-quality food is a fundamental challenge for consumers. This study aimed to assess consumer satisfaction regarding the quality and health of food. The research employed an applied approach for its purpose and utilized descriptive-analytical methods through surveys for data collection. The statistical population consisted of heads of urban and rural households in Behmai City, located in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad provinces, with a total of 380 samples selected using a multistage cluster sampling method with proportional allocation. The findings revealed that consumer satisfaction with food quality was generally low, while concerns about food safety were notably high among the majority of consumers across various socio-economic groups. Additionally, the research indicated no significant relationship between household economic and social variables and satisfaction levels regarding food quality and safety. Furthermore, the mean comparison test results demonstrated no substantial differences in consumer satisfaction with food quality and safety among different income, educational, and occupational groups. Overall, it appears that varied income groups express dissatisfaction with food quality and have considerable concerns about food safety.