اثرات سیاستهای دولت در بخش کشاورزی برالگوی بهینه کشت و مدیریت پایدار آب: مطالعه موردی دشت فیروزآباد استان فارس
حمیدرضا گرامی
1
(
دانشجوی دکترای گروه اقتصادکشاورزی واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.
)
سید نعمت اله موسوی
2
(
دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.
)
عباس امینی فر
3
(
دانشیار، گروه اقتصاد، ,واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
)
کلید واژه: Positive Mathematical Programming, Firozabad, Agricultural support policy, removal of subsidy, water saving,
چکیده مقاله :
در مطالعه حاضر آثار سیاست حذف حمایت نهادهای، خرید تضمینی و آزادسازی قیمت محصولات کشاورزی بر الگوی کشت و مصرف نهادههای کشاورزی در دشت فیروزآباد استان فارس مورد بررسی قرار گرفت. جهت الگوسازی و تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار GAMS و مدل برنامهریزی ریاضی مثبت (PMP) با رویکرد تابع هزینه استفاده شد و آثار ابزارهای سیاستی نهادهای و قیمتی بررسی شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با حذف حمایت نهادهای، همراه با افزایش هزینههای تولید سطح زیرکشت محصولات زراعی حدود 70 درصد کاهش یافت. به طوری که کشت محصولاتی نظیر جوآبی، جو دیم، عدس دیم و نخود دیم در اولویت تولیدکنندگان قرار نگرفت. این تغییر منجر به کاهش مصرف نهادههای آب کشاورزی و کودشیمیایی به مقدار قابل توجهی شده است. با تغییر قیمت محصولات کشاورزی و حرکت به سمت آزاد سازی قیمتها، محصولاتی که از بازارپسندی بیشتری برخوردارند بیشترین تغییرات سطح زیرکشت را تجربه میکنند. از سوی دیگر، اعمال سیاست آزادسازی قیمتها با کاهش مصرف آب در منطقه نیز همراه است. با اعمال همزمان سیاست حذف حمایت نهادهای و آزاد سازی قیمت
چکیده انگلیسی :
In the present study, the effects of the policy of eliminating support for institutions, guaranteed purchase, and liberalization of the price of agricultural products on the pattern of cultivation and consumption of agricultural inputs in the Firozabad plain of Fars province were investigated. GAMS software and a positive mathematical programming model (PMP) with a cost function approach were used for data modeling and analysis, and the effects of institutional and price policy tools were investigated. The results of the present study showed that with the removal of institutional support, along with the increase in production costs, the cultivated area of crops decreased by about 70%. So the cultivation of crops such as irrigated barely, rainfed barley, rainfed lentils, and rainfed chickpeas were not prioritized by the producers. This change has led to a significant reduction in the consumption of agricultural water inputs and chemical fertilizers. With the change in the price of agricultural products and moving towards the liberalization of prices, the products that are more marketable
_||_