اثرات ماساژ با کویتیشن و قهوه سبز بر لپتین و آنزیم ATGL در بانوان چاق غیرفعال
محورهای موضوعی : بیوشیمی و تغذیه ورزشیسمانه زارع 1 , جواد رمضانی 2 , سمیه خسروانیان 3
1 - مدرس، گروه علوم ورزشی، دانشگاه پیام نور، یزد، ایران.
2 - استادیار، گروه علوم ورزشی، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 4697 – 19395، تهران، ایران.
3 - کارشناس ارشد تغذیه ورزشی، گروه علوم ورزشی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
کلید واژه: ماساژ, کویتیشن, بانوان چاق, قهوه سبز, هورمون لپتین, آنزیم ATGL,
چکیده مقاله :
شیوع اضافه وزن و چاقی در سراسر جهان رو به افزایش است. چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماریها مزمن مانند دیابت، کبد چرب و بیماریهای قلبی عروقی به شمار میرود. اضافه وزن و چاقی فرآیند پیچیده ای است که تحت تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی، رفتاری، فیزیولوژیکی، ژنتیکی و اپی ژنتیک قرار میگیرد. هدف این پژوهش تعیین تاثیر هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL در زنان چاق بود. تعداد 60 نفراز زنان چاق با دامنهی سنی (35-20 سال) و با میانگین شاخص بدن (32 کیلوگرم بر متر مربع) به طور داوطلبانه و در دسترس در تحقیق حاضر شرکت کردند. در این تحقیق آزمودنیها بصورت تصادفی ساده به چهار گروه مساوی تقسیم شدند: گروه کنترل (15 نفر)، گروه ماساژ با کویتیشن (15 نفر)، گروه مکمل قهوه سبز (15 نفر)، گروه ماساژ با کویتیشن به همراه مکمل قهوه سبز (15 نفر). در این تحقیق از کپسول قهوه سبز با دوز 200 میلی گرم استفاده شد.گروههای تمرینی به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته و طبق برنامه، ماساژ با دستگاه کویتیشن گرفتند. در ابتدای پژوهش، نمونه گیری خون بصورت ناشتا از تمام گروهها انجام شد. نمونه ها درحدود 20 دقیقه با دور 4000 سانتریفیوژ شدند. بعد از تهیه سرم، بلافاصله نمونهها در 70- درجه سانتی گراد تا زمان آزمایش فریز گردیدند. سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL آزمودنیها با روش آزمایشگاهی الایزا اندازهگیری شد. در پایان هشت هفته، مجددأ نمونه گیری خون با همان شرایط قبلی از تمام گروهها انجام شد و سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL آزمودنیها مجدد اندازهگیری شد. برای مقایسهی دادهها و تعیین تاثیر مکمل و ماساژ از تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون بونفرونی در سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد. بر اساس نتایج، هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز در گروههای مداخله باعث کاهش معنی داری در سطح هورمون لپتین و افزایش معنی داری در سطح آنزیم ATGL در زنان چاق شد (P<0.05). در گروه مداخلهی همزمان، بیشترین تغییرات در سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL مشاهده شد (p=0.0001). ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز هر کدام به تنهایی بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL اثرگذار است اما با توجه به نتایج، تعامل آن ها دارای اثرات بیشتری است.
The prevalence of overweight and obesity is increasing in worldwide. Obesity is the root cause of many diseases, including chronic diseases such as diabetes, fatty liver, and cardiovascular diseases. Overweight and obesity is a complex process that is influenced by social, cultural, behavioral, physiological, genetic and epigenetic factors. Therefore, the aim of this research was to determine the effect of 8 weeks of massage with cavitation device and green coffee supplement consumption on leptin hormone and ATGL enzyme levels in obese women. Sixty obese women with age range (20-35 years) and average body mass index (32 kg/m2) participated voluntarily in this research. Subjects were randomly divided into equal four groups; control group, cavitation massage group, green coffee supplement group, and cavitation massage with green coffee supplement groop (N= 4*15). Green coffee capsules with a dose of 200 mg were used. Training groups were massaged with a cavitation device for eight weeks, five sessions a week and according to the massage program. At the beginning of the study, fasting blood sampling was done from all groups. The sample was centrifuged at 4000 rpm for about 20 minutes, and after, the serum was prepared, the samples were immediately frozen at -70°C until the time of testing. The leptin hormone and ATGL enzyme levels of the subjects were measured by ELISA laboratory method, and at the end of eight weeks, blood sampling was done again with the same conditions as before, and the leptin hormone and ATGL enzyme levels of the subjects were measured again. Two-way analysis of variance test at 95% confidence level were used to compare the data and investigate the effect of supplementation and massage. Based on the results of this research, 8 weeks of massage with cavitation device and green coffee supplement in all treatment groups caused a significant decrease in leptin hormone level and a significant increase in ATGL enzyme level in obese women (P<0.05). In the simultaneous intervention group, the most changes were observed in leptin hormone and ATGL enzyme levels (p=0.0001). Massage with a cavitation device and green coffee supplement each have an effect on the level of leptin hormone and ATGL enzyme, but according to the results, the intervention of these two has more effects.
[1] Eftekhari, E., Zafari, A., Gholami, M., Physical activity, lipid profiles and leptin, The Journal of sports medicine and physical fitness, 2016, 56(4): 465-469.
[2] Essraa A. Abdelhamid, Soheir M. El-Kosery, Hossam El-Din H. Kamel, Ghada E. El Refaye , EFFECT OF ULTRASONIC CAVITATION ON ABDOMINAL OBESITY IN ADOLESCENT FEMALES: A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL , Turkish Journal of Physiotherapy and Rehabilitation; 2021, 32(3) , ISSN 2651-4451 | e-ISSN 2651-446X.
[3] Han , Effects of Myofascial Release Massage Therapy on the Changes in Blood Lipids, Blood Pressure, and Intra-abdominal Fat in Middle-aged Obese Women Metabolic Syndrome Risk Factors , 2014, vol.23, no.6, pp. 1395-1406 (12 pages) UCI: G704-001369.2014.23.6.102
[4] Mirzayan Shanjani, S., Abedi, B., Zafari, A. The effect of resistance training on serum leptin levels in sedentary overweight females, European Journal of Experimental Biology, 2013, 3(1); 47-51.
[5] Mirzayan Shanjani, S., Zafari, A. Decerement of serum leptin levels induced by resistance training in sedentary overweight women. Ovidius University Annals, Series Physical Education & Sport/Science, Movement & Health, 2013, Vol: 13.
[6] Moradi, F., Lotfi, K., Nouri, M., Askari, G.h. Effect of Green Coffee Supplementation on Weight Loss and WeightRelated Parameters: A Systematic Review of Clinical Trials. J Health Syst Res. 2019; 15(1): 1-7.
[7] Naderi, L., Sharifi, G.H. Comparison of the Effect of 8 weeks Concurrent Training and Green Coffee Supplementation on Serum Adipsin and Insulin Resistance in Obese Women. Armaghane-danesh 2017; 22 (5): 623-636.
[8] Nasery, L., Zafari, A., Banaeifar, A.A. The response of leptin and lipid parameters related to an aerobic exercise among young athlete and non-athlete women. Indian Journal of Fundamental and Applied Life Sciences, 2015, 5(S3): 788-798. Centre for Info Bio Technology (CIBTech).
[9] Ossanloo, P., Najar, L., Zafari, A., The Effects of Combined Training (Aerobic Dance, Step Exercise and Resistance Training) on Body Fat Percent and Lipid Profiles in Sedentary Females of AL_ZAHRA University, European Journal of Experimental Biology, 2012, 2 (5):1598-1602. Pelagia Research Library, ISSN: 2248 –9215, CODEN (USA): EJEBAU.
[10] Yong-Taek Rhim. Effect of Mechanical Massage on Body Composition Waist Circumference and Abdominal Fat Area in Middle-aged Obese Women, Journal of Convergence for Information Technology, 2020, 10(3): 200-207.
|
|
|
33 |
Accepted: 2024/3/18 (ISSN: 3060 - 6306)
| 2024 (Winter), 1 (1): 32-37 DOR: Research article Journal of Physiology of Training and Sports Injuries (PTSIJournal@gmail.com) https://sanad.iau.ir/journal/eps
|
The Effect of Massage with Cavitation and Green Coffee on
Leptin and ATGL Enzyme in Sedentary Obese Females
Samaneh Zare1, 2, Javad Ramezani3, Somayeh Khosravanian4
1. Department of Sports Sciences, Payam Noor University, Yazd, Iran.
2. Ph.D. Student, Department of Sports Sciences, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Semnan, Iran.
3. Assistant Professor, Department of Sports Sciences, Payam Noor University, P.O. Box, 19395-4697, Tehran, Iran. (Corresponding Author) Email: j_ramezani@pnu.ac.ir
4. Master of Sports Nutrition, Department of Sports Sciences, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, Iran.
Abstract:
The prevalence of overweight and obesity is increasing in worldwide. Obesity is the root cause of many diseases, including chronic diseases such as diabetes, fatty liver, and cardiovascular diseases. Overweight and obesity is a complex process that is influenced by social, cultural, behavioral, physiological, genetic and epigenetic factors. Therefore, the aim of this research was to determine the effect of 8 weeks of massage with cavitation device and green coffee supplement consumption on leptin hormone and ATGL enzyme levels in obese women.
Sixty obese women with age range (20-35 years) and average body mass index (32 kg/m2) participated voluntarily in this research. Subjects were randomly divided into equal four groups; control group, cavitation massage group, green coffee supplement group, and cavitation massage with green coffee supplement groop (N= 4*15). Green coffee capsules with a dose of 200 mg were used. Training groups were massaged with a cavitation device for eight weeks, five sessions a week and according to the massage program. At the beginning of the study, fasting blood sampling was done from all groups. The sample was centrifuged at 4000 rpm for about 20 minutes, and after, the serum was prepared, the samples were immediately frozen at -70°C until the time of testing. The leptin hormone and ATGL enzyme levels of the subjects were measured by ELISA laboratory method, and at the end of eight weeks, blood sampling was done again with the same conditions as before, and the leptin hormone and ATGL enzyme levels of the subjects were measured again. Two-way analysis of variance test at 95% confidence level were used to compare the data and investigate the effect of supplementation and massage.
Based on the results of this research, 8 weeks of massage with cavitation device and green coffee supplement in all treatment groups caused a significant decrease in leptin hormone level and a significant increase in ATGL enzyme level in obese women (P<0.05). In the simultaneous intervention group, the most changes were observed in leptin hormone and ATGL enzyme levels (p=0.0001). Massage with a cavitation device and green coffee supplement each have an effect on the level of leptin hormone and ATGL enzyme, but according to the results, the intervention of these two has more effects.
Keywords: Massage, Cavitation, Obese Female, Green Coffee, Leptin Hormone, ATGL Enzyme.
How to Cite: Zare, S., Ramezani, J., Khosravanian, S. (2024). The Effect of Massage with Cavitation and Green Coffee on Leptin and ATGL Enzyme in Sedentary Obese Females. Journal of Physiology of Training and Sports Injuries, 1(1):32-37. [Persian].
تاریخ پذیرش: 28/12/1402 مقاله پژوهشی
| دورۀ 1 – شماره 1 زمستان 1402 - صص: 32-37
|
اثرات ماساژ با کویتیشن و قهوه سبز بر لپتین و آنزیم ATGL در بانوان چاق غیرفعال
سمانه زارع1 و 2، جواد رمضانی3، سمیه خسروانیان4
1. مدرس، گروه علوم ورزشی، دانشگاه پیام نور، یزد، ایران.
2. دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش، گروه علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، سمنان، ایران.
3. استادیار، گروه علوم ورزشی، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 4697 – 19395، تهران، ایران. (نویسندۀ مسئول) j_ramezani@pnu.ac.ir
4. کارشناس ارشد تغذیه ورزشی، گروه علوم ورزشی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
چکیده:
شیوع اضافه وزن و چاقی در سراسر جهان رو به افزایش است. چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماریها مزمن مانند دیابت، کبد چرب و بیماریهای قلبی عروقی به شمار میرود. اضافه وزن و چاقی فرآیند پیچیده ای است که تحت تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی، رفتاری، فیزیولوژیکی، ژنتیکی و اپی ژنتیک قرار میگیرد. هدف این پژوهش تعیین تاثیر هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL در زنان چاق بود.
تعداد 60 نفراز زنان چاق با دامنهی سنی (35-20 سال) و با میانگین شاخص بدن (32 کیلوگرم بر متر مربع) به طور داوطلبانه و در دسترس در تحقیق حاضر شرکت کردند. در این تحقیق آزمودنیها بصورت تصادفی ساده به چهار گروه مساوی تقسیم شدند: گروه کنترل (15 نفر)، گروه ماساژ با کویتیشن (15 نفر)، گروه مکمل قهوه سبز (15 نفر)، گروه ماساژ با کویتیشن به همراه مکمل قهوه سبز (15 نفر). در این تحقیق از کپسول قهوه سبز با دوز 200 میلی گرم استفاده شد.گروههای تمرینی به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته و طبق برنامه، ماساژ با دستگاه کویتیشن گرفتند. در ابتدای پژوهش، نمونه گیری خون بصورت ناشتا از تمام گروهها انجام شد. نمونه ها درحدود 20 دقیقه با دور 4000 سانتریفیوژ شدند. بعد از تهیه سرم، بلافاصله نمونهها در 70- درجه سانتی گراد تا زمان آزمایش فریز گردیدند. سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL آزمودنیها با روش آزمایشگاهی الایزا اندازهگیری شد. در پایان هشت هفته، مجددأ نمونه گیری خون با همان شرایط قبلی از تمام گروهها انجام شد و سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL آزمودنیها مجدد اندازهگیری شد. برای مقایسهی دادهها و تعیین تاثیر مکمل و ماساژ از تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون بونفرونی در سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد.
بر اساس نتایج، هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز در گروههای مداخله باعث کاهش معنی داری در سطح هورمون لپتین و افزایش معنی داری در سطح آنزیم ATGL در زنان چاق شد (P<0.05). در گروه مداخلهی همزمان، بیشترین تغییرات در سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL مشاهده شد (p=0.0001). ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز هر کدام به تنهایی بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL اثرگذار است اما با توجه به نتایج، تعامل آن ها دارای اثرات بیشتری است.
واژگان کلیدی: ماساژ، کویتیشن، بانوان چاق، قهوه سبز، هورمون لپتین، آنزیم ATGL.
شیوه استناددهی: زارع، سمانه و رمضانی، جواد و خسروانیان، سمیه. اثرات ماساژ با کویتیشن و قهوه سبز بر لپتین و آنزیم ATGL در بانوان چاق غیرفعال. فصلنامه فیزیولوژی تمرین و آسیب های ورزشی، زمستان 1402، 1(1)؛ 32-37.
1. مقدمه
مطالعات جدید نشان دادند که پلی فنولها، به عنوان متابولیت ثانویه گیاهان، با اثرات آنتی اکسیدانی خود، با کاهش سطح رادیکالهای آزاد عضله به عنوان یکی از عوامل مداخله گر در آتروفی عضلانی، بر کاهش تخریب پروتئینها و در نتیجه تاخیر در آتروفی عضلانی دخالت دارند. این اثرات پلی فنولها بر تاخیر تخریب پروتئینها را میتوان ناشی از تغییر در سطح هورمونها دانست. قهوه به عنوان نوشیدنی محبوب دو سوم جمعیت جهان، حاوی مقادیر بالایی از پلی فنولها است. عموماً قهوه به دو شکل بو داده و بو داده نشده یا سبز تهیه میشود. با توجه به آنکه بخش اعظم پلی فنولهای قهوه در طی فرآیند بودادن از بین میرود، لذا مقادیر پلی فنول موجود در قهوه سبز بسیار بالاتر از قهوه بو داده میباشد. گزارش شده که پلی فنولهای موجود در قهوه سبز طیف وسیعی از اثرات از جمله تاثیر بر کاهش وزن، بهبود هموستاز گلوکز و چربیها، کاهش فشار خون و بهبود بیماریهای مرتبط با اعصاب را موجب میشوند [6]. پژوهشهای مرادی و همکاران (2019) و نادری و همکاران (2017) اثر معنی دار مکمل قهوه سبز را بر هورمون لپتین و آنزیم ATGL تایید کردند. مرادی و همکاران در تحقیق خود به این نتیجه رسیدند که قهوه سبز میتواند با اثرگذاشتن بر متابولیسم چربی و گلوکز که شامل کاهش جذب گلوکز و در نتیجه کاهش انسولین سرم، مهار فعالیت گلوکز ۶-فسفاتاز و همچنین سرکوب جذب چربی، کاهش لیپوژنز و افزایش لیپولیز است، منجر به کاهش وزن، درصد چربی و شاخص توده بدنی شود [6و7].
هورمون لپتین پروتئینی با وزن مولکولی 16 كیلو دالتون و 167 اسید آمینه است كه از بافت چربی ترشح میشود. لپتین از طریق دو نوع رسپتور در بدن عمل میكند. یك نوع رسپتورهای بلند كه در بخشهایی از مغز و هیپوتالاموس وجود دارد. این نوع رسپتورها از خانواده سیتوكینهای نوع یك است و با فعال شدن این رسپتورها توسط بدن، هورمون لپتین باعث مهار نروپپتید Y، مهار اشتها و افزایش متابولیسم بدن از طریق اثر بر هورمونهای تیروئیدی و آدرنال میشود. در سلولهای چربی استیل کوآنزیم A (استیل کوآ) نقش مهمی در چرخه تری کربوکسیلیک اسید دارد. در بدن نه تنها انباشته شدن چربی بلکه همچنین تجزیه چربی توسط چندین هورمون و عوامل مختلف رونویسی تنظیم میشود. به ویژه، در مورد فرآیند لیپولیز که در آن تری گلیسرید تجزیه میشود [4و5و8].
اخیراً دستگاههای ماساژی که به راحتی و بدون دانش یا کارکردهای حرفه ای قابل استفاده هستند، به صورت تجاری، تولید و به بازار عرضه شده اند. میتوان از انواع ماساژ درمانی شکم به عنوان روشی موثر برای کاهش چربی شکم استفاده کرد، با این حال، تا به امروز، مطالعات بسیار کمی در مورد تأثیر ماساژ مکانیکی با استفاده از چنین دستگاههایی بر کاهش چربی شکم انجام شده است. ماساژ سرعت جریان خون در عضله، گردش خون در پوست، فعالیت پاراسمپاتیک، هورمون آرامش، چسبندگی بافت، هماهنگی عضلات و دامنه حرکتی مفاصل را افزایش میدهد. همچنین گزارش شده است که سفتی فعال و غیرفعال، درد، تنش و اسپاسم عضلانی و تحریک پذیری عصبی عضلانی را کاهش میدهد. اعتقاد بر این است که ماساژ، تنش عضلانی و درد عضلانی را کاهش میدهد، انعطاف پذیری و دامنه حرکت را بهبود میبخشد و جریان خون عضلانی و پاکسازی موادی مانند لاکتات یا کراتین کیناز را افزایش میدهد. تعداد محدودی از مطالعات انجام شده برای ارزیابی اثرات ماساژ بر عملکرد ورزشی، گزارش داده اند که بسته به نوع، مدت و دفعات ماساژ مورد استفاده بر پارامترهای مختلفی تأثیر میگذارد [10]. پژوهشهای هیم یونگ تاک (2020)، هان (2014) و اسرا و همکاران (2021) اثر چشمگیر ماساژ بر هورمون لپتین و آنزیم ATGL را تایید کردند [2 و3 و10].
بیشتر مطالعات پیشین یکی از راههای درمان را بررسی نموده و هرکدام به نحوی آثار مثبتی را بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL نشان دادند. از آنجایی که تا کنون پژوهشی در زمینۀ اثر ماساژ با دستگاه کویتیشن همراه با مصرف مکمل قهوه سبز در نمونه های انسانی انجام نگرفته است، این سوال در ذهن پژوهشگر مطرح گردید که آیا ماساژ با دستگاه کویتیشن همراه با مصرف مکمل قهوه سبز میتواند نتایج بهتری را بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL به همراه داشته باشد؟ بنابراین، محقق قصد دارد به این سوال پاسخ دهد که آیا هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL و درنهایت وزن زنان چاق اثر دارد یا خیر؟
2. روش پژوهش
جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان چاق شهر یزد بود که از بین نمونه های در دسترس، تعداد 60 نفر از آنها با دامنه سنی (35-20 سال) و با میانگین شاخص توده بدنی (32 کیلوگرم بر متر مربع) انتخاب شدند. این افراد به طور داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند. آزمودنیها به طور تصادفی ساده به چهار گروه کنترل (15 نفر)،گروه ماساژ (15 نفر)،گروه مکمل قهوه سبز (15 نفر) و گروه ماساژ به همراه مکمل قهوه سبز (15 نفر) تقسیم شدند.
از تمام آزمودنیها اندازههای آنتروپومتریک شامل قد و وزن با ترازوی دیجیتال Gramprecisiondigtial scale ﺳﺎﺧﺖ کانادا در پیش آزمون و پس آزمون گرفته شد. در ابتدای پژوهش یك نمونه خون ناشتا از تمام گروهها در آزمایشگاه مرکزی یزد گرفته شد و بعد از تهیه سرم بلافاصله نمونهها در 70- درجه سانتی گراد تا زمان آزمایش فریز گردید. سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL آزمودنیها، با استفاده از روش آزمایشگاهی الایزا، اندازهگیری و در پایان هشت هفته نیز مجددا تکرار شد. نمونههای خون در دمای اتاق به مدت 5 تا 10 دقیقه قرار گرفت تا لخته شود. سپس نمونهها را با دور 3000 - 2000 در دقیقه سانترفیوژ کرده و سوپرناتانت (مایع رویی) را جدا کردیم. هورمون لپتین بر اساس روش الایزا با روش آنتیبادی دوگانه (Sandwich) تهیه شده از شركت DRG سنجش شد كه طبق دستورالعمل و با استفاده از منحنی استاندارد و كنترل در یك زمان مشخص تمام نمونهها با هم اندازهگیری شدند. ابتدا 40 میکرولیتر از نمونه و 50 میکرولیتر از استانداردها را در ولهای جداگانه ریخته، سپس 50 میکرولیتر از Streptavidin HRP به آن اضافه شد. سپس به چاهک نمونهها 10 لاندا از آنتی بادی اضافه گردید. توجه شود که در چاهکهای استاندارد نباید آنتی بادی اضافه شود. درب پلیت با چسب درپوش الایزا پوشانده و به مدت یک ساعت در 37 درجه انکوبه گردید. پس از یک ساعت، چسب پلیت را برداشته و محلول داخل چاهکها دور ریخته شد. سپس محلول شستشو به چاهکها اضافه و پس از 30 ثانیه چاهک خالی شد. این شستشو، چهار بار تکرار شد. برای کنترل نمونه باید چاهک بلانک هم تهیه شود. چاهک بلانک شامل محلولهای کروموژن A و B و محلول متوقف کننده است. پس از شستشو و خشک کردن، 50 μl محلول chromogen A به هر چاهک اضافه و سپس 50 μl محلول chromogen B اضافه گردید. پلیت را به آرامی تکان داده و 10 دقیقه در تاریکی در دمای 37 درجه سانتی گراد انکوبه شد. پس از 10 دقیقه محلول متوقف کننده به همه چاهکها اضافه شد تا رنگ آبی به زرد تبدیل شود. جذب نوری چاهکها، در طول موج 450nm بوسیله دستگاه الایزا ریدر خوانش شد. با استفاده از جذب نوری نمونههای استاندارد، منحنی استاندارد رسم و سپس با استفاده از فرمول بدست آمده، مقادیر هر نمونه محاسبه گردید.
جهت توصیف دادهها از آمار توصیفی (میانگین± انحراف معیار) استفاده شد. برای بررسی نرمال بودن توزیع دادهها از آزمون کلموگروف اسپیرنوف و برای بررسی آزمون فرضیهها از آزمون تحلیل واریانس دو راهه و تست تعقیبی بونفرونی برای مقایسه دو به دوی گروهها استفاده شد. از نرم افزار spss25 استفاده شد. سطح معناداری (P<0.05) در نظر گرفته شد.
3. یافته ها
مقادیر میانگین متغیرهای سن، قد، وزن و شاخص توده بدن به تفکیک گروهها قبل و بعد از تمرین به شرح ذیل است (جدول 1). نتایج آزمون آماری کولموگروف - اسمیرنوف نشان میدهد که توزیع همه دادهها نرمال میباشد (جدول 2). با توجه به نتایج آزمون آنالیز واریانس دو طرفه (جدول 3)، بین میانگین هورمون لپتین (p=0.000) و آنزیم ATGL (p=0.000) در گروههای تحقیق تفاوت معنیدار وجود دارد.
جدول ۱. میانگین دادهها به تفکیک گروهها
متغیر | کنترل | ماساژ- قهوه | قهوه | ماساژ |
سن | 10/24 | 15/26 | 70/25 | 40/25 |
وزن قبل | 78/96 | 55/94 | 59/90 | 34/91 |
وزن بعد | 00/100 | 90/88 | 90/88 | 94/82 |
قد | 171 | 168 | 168 | 166 |
Bmi قبل | 10/33 | 50/33 | 10/32 | 15/33 |
Bmi بعد | 20/34 | 50/31 | 50/31 | 10/30 |
جدول 2: نتایج آزمون کولموگروف - اسمیرنوف
متغیر | مرحله آزمون | کولموگروف - اسمیرنوف | |
آماره | سطح معنی داری | ||
لپتین | پیش | 6291/0 | 072/0 |
لپتین | پس | 4160/0 | 188/0 |
ATGL | پیش | 1975/1 | 126/0 |
ATGL | پس | 586/1 | 337/0 |
جدول3 : نتایج آزمون واریانس دو راهه لپتین و ATGL
متغیر | زمان | میانگین مربعات
| مجموع مربعات
| آزمون واریانس دوراهه | ||
df | F | Sig | ||||
لپتین | پس آزمون | 09/48 | 30/144 | 39 | 14/52 | 001/0 |
ATGL | پس آزمون | 10/128 | 40/384 | 39 | 22/80 | 001/0 |
بر اساس نتایج جدول 4، میزان آنزیم ATGL تمام گروهها نسبت به گروه کنترل در دوره پس آزمون افزایش معنی داری داشته است. همچنین میزان این آنزیم در گروه مکمل نسبت به گروه ماساژ و همچنین در گروه مکمل+ ماساژ نسبت به سایر گروهها، در دوره پسآزمون افزایش معنی دار داشته است (P<0.000). بر اساس نتایج جدول 5، میزان هورمون لپتین تمام گروهها نسبت به گروه کنترل در دورهی پس آزمون کاهش معنی داری داشته است. همچنین میزان این آنزیم در گروه مکمل نسبت به گروه ماساژ و همچنین در گروه مکمل+ ماساژ نسبت به سایر گروهها، در دورهی پس آزمون کاهش معنی دار داشته است (P<0.0001).
جدول 4: مقایسه تغییرات ATGL بین گروههای تحقیق
گروه ها | نتایج آزمون بونفرونی | |||
mean | std | sig | ||
ماساژ | کنترل | 6.811 | 6.055 | 0.000 |
قهوه | کنترل | 11.85 | 10.54 | 0.000 |
ماساژ - قهوه | کنترل | 17.01 | 15.13 | 0.000 |
ماساژ | قهوه | 5.043 | 4.483 | 0.01 |
ماساژ | ماساژ - قهوه | 10.2 | 9.07 | 0.000 |
قهوه | ماساژ - قهوه | 5.16 | 4.587 | 0.001 |
جدول 5: مقایسه تغییرات لپتین بین گروههای تحقیق
گروه ها | نتایج آزمون بونفرونی | |||
mean | std | sig | ||
ماساژ | کنترل | 3.501- | 4.221 | 0.01 |
قهوه | کنترل | 6.954- | 8.385 | 0.000 |
ماساژ - قهوه | کنترل | 10.93- | 13.18 | 0.000 |
ماساژ | قهوه | 3.453- | 4.163 | 0.01 |
ماساژ | ماساژ - قهوه | 7.429- | 8.957 | 0.000 |
قهوه | ماساژ - قهوه | 3.976- | 4.794 | 0.001 |
4. بحث و نتیجه گیری
پژوهش حاضر با عنوان تاثیر هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL در زنان چاق اجرا شد. یافتههای این تحقیق نشان داد که هشت هفته ماساژ با دستگاه کویتیشن و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح هورمون لپتین و آنزیم ATGL در زنان چاق اثر معناداری دارد.
تعداد محدودی از مطالعات انجام شده برای ارزیابی اثرات ماساژ بر عملکرد ورزشی گزارش داده اند که بسته به نوع، مدت و دفعات؛ ماساژ بر پارامترهای مختلفی تأثیر میگذارد. درمان چاقی با ایجاد اختلال در سلولهای چربی و تغییر شکل بخشی از بدن، روشی برای کاویتاسیون چربی اولتراسوند است. دستگاههای اولتراسوند با فرکانس پایین، انرژی اولتراسوند را از طریق پوست به بافت چربی میرسانند و در نتیجه سلولهای چربی را دچار اختلال مکانیکی میکنند. سلولهای چربی هدف به طور مکانیکی از هم گسیخته، از بین میروند و به طور طبیعی با استفاده از فناوری کاویتاسیون اولتراسونیک متمرکز پالس شده، جدا میشوند. در طول درمان، از سونوگرافی متمرکز برای تولید حباب بین سلولهای چربی در محل مورد نظر با ایجاد تغییرات سریع در فشار مایع بینابینی استفاده میشود. تغییرات سریع فشار باعث میشود که این حبابها منفجر شوند و دیوارههای چربی پاره شوند و در نهایت سلولهای چربی هدف از بین بروند. تری گلیسیریدها و بقایای سلولی تولید شده توسط سلولهای چربی آسیب دیده قبل از دفع توسط مسیرهای فیزیولوژیکی و متابولیک بدن پردازش میشوند. به دلیل استفاده از مکانیزم غیر حرارتی، معمولاً به خوبی تحمل میشود. دستگاه ماساژ کاویتیشن از دو رول درمانی و چرخشی تشکیل شده است که با ایجاد چینهای بافتی با یک فشار منفی در بافت همبند و حرکت خیز بین سلولی به داخل چرخه مویرگها کمک میکند. به عنوان یک روش غیرجراحی، این روش، همچنین ممکن است در کاهش خطر عوارض چاقی موثر باشد [2]. نتایج پژوهش هیم یونگ تاک (2020)، هان (2014) و اسرا و همکاران (2021) همسو با پژوهش حاضر بود. [2، 3، 10].
عصاره قهوه سبز در مقایسه با سایر گیاهان، حاوی غلظت بالایی از اسیدهای کلروژنیک است که برای اثرات سلامتی و تأثیر بر متابولیسم چربی و قند شناخته شده است. این مقادیر که بین 5/5 – 10 درصد متغیر هستند، قهوه سبز را به یکی از منابع اصلی پلی فنلها تبدیل نموده اند. عقیده بر این است كه ATGL لیپولیز را با برداشتن نخستین اسیدهای چرب آزاد از تری گلیسرید و تولید دی گلیسرید شروع نموده، برای لیپولیز بتا آدرنرژیك و پایه تری گلیسرید در سلولهای بافت چربی نقش میانجی دارد. مهار ATGL در بافت ذخیره چربی انسان كلّ فعالیت تریگلیسرید لیپاز را تا 80 درصد كاهش میدهد. هم چنین علاوه بر کاهش جذب چربی در روده، باعث افزایش متابولیسم چربی در کبد میشود [6و7]. مطالعات جدید نشان دادند که پلی فنولها، به عنوان متایولیسم ثانویه گیاهان، با اثرات آنتی اکسیدانی خود، با کاهش سطح رادیکالهای آزاد عضله به عنوان یکی از عوامل مداخله گر در آتروفی عضلانی، بر کاهش تخریب پروتئینها و در نتیجه تاخیر در آتروفی عضلانی دخالت دارند. این اثرات پلی فنولها بر تاخیر تخریب پروتئینها را میتوان ناشی از تغییر در سطح هورمونها دانست [6]. نتایج پژوهش مرادی و همکاران (1398) و نادری و همکاران (1396) همسو با پژوهش حاضر بود[6، 7].
با توجه به نتایج بدست آمده میتوان بیان کرد که استفاده از ماساژ با دستگاه کویتیشن و مکمل قهوه سبز بر سطوح هورمون لپتین و آنزیم ATGL تاثیر معنی داری داشته و در نهایت بر کاهش وزن زنان چاق تاثیر مثبت و معنی داری دارد. بنابراین میتوان از آن به عنوان روشی برای کاهش وزن زنان چاق استفاده کرد.
منابع
[1] Eftekhari, E., Zafari, A., Gholami, M., Physical activity, lipid profiles and leptin, The Journal of sports medicine and physical fitness, 2016, 56(4): 465-469.
[2] Essraa A. Abdelhamid, Soheir M. El-Kosery, Hossam El-Din H. Kamel, Ghada E. El Refaye , EFFECT OF ULTRASONIC CAVITATION ON ABDOMINAL OBESITY IN ADOLESCENT FEMALES: A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL , Turkish Journal of Physiotherapy and Rehabilitation; 2021, 32(3) , ISSN 2651-4451 | e-ISSN 2651-446X.
[3] Han , Effects of Myofascial Release Massage Therapy on the Changes in Blood Lipids, Blood Pressure, and Intra-abdominal Fat in Middle-aged Obese Women Metabolic Syndrome Risk Factors , 2014, vol.23, no.6, pp. 1395-1406 (12 pages) UCI: G704-001369.2014.23.6.102
[4] Mirzayan Shanjani, S., Abedi, B., Zafari, A. The effect of resistance training on serum leptin levels in sedentary overweight females, European Journal of Experimental Biology, 2013, 3(1); 47-51.
[5] Mirzayan Shanjani, S., Zafari, A. Decerement of serum leptin levels induced by resistance training in sedentary overweight women. Ovidius University Annals, Series Physical Education & Sport/Science, Movement & Health, 2013, Vol: 13.
[6] Moradi, F., Lotfi, K., Nouri, M., Askari, G.h. Effect of Green Coffee Supplementation on Weight Loss and WeightRelated Parameters: A Systematic Review of Clinical Trials. J Health Syst Res. 2019; 15(1): 1-7.
[7] Naderi, L., Sharifi, G.H. Comparison of the Effect of 8 weeks Concurrent Training and Green Coffee Supplementation on Serum Adipsin and Insulin Resistance in Obese Women. Armaghane-danesh 2017; 22 (5): 623-636.
[8] Nasery, L., Zafari, A., Banaeifar, A.A. The response of leptin and lipid parameters related to an aerobic exercise among young athlete and non-athlete women. Indian Journal of Fundamental and Applied Life Sciences, 2015, 5(S3): 788-798. Centre for Info Bio Technology (CIBTech).
[9] Ossanloo, P., Najar, L., Zafari, A., The Effects of Combined Training (Aerobic Dance, Step Exercise and Resistance Training) on Body Fat Percent and Lipid Profiles in Sedentary Females of AL_ZAHRA University, European Journal of Experimental Biology, 2012, 2 (5):1598-1602. Pelagia Research Library, ISSN: 2248 –9215, CODEN (USA): EJEBAU.
[10] Yong-Taek Rhim. Effect of Mechanical Massage on Body Composition Waist Circumference and Abdominal Fat Area in Middle-aged Obese Women, Journal of Convergence for Information Technology, 2020, 10(3): 200-207.