فهرس المقالات Maryam Tala


  • المقاله

    1 - Investigating Nitrate and Nitrite Concentrations in Drinking Water of Five Districts in Tehran and Assessing the Presence of Nitrate Reducing Bacteria
    Journal of Chemical Health Risks , العدد 4 , السنة 11 , تابستان 2021
    High levels of nitrate and nitrite in groundwater lead into environmental issues and nitrate poisoning causes unpleasant consequences in human bodies. The present study was conducted to evaluate the concentration of nitrate, nitrite, and nitrate-reducing bacteria in tre أکثر
    High levels of nitrate and nitrite in groundwater lead into environmental issues and nitrate poisoning causes unpleasant consequences in human bodies. The present study was conducted to evaluate the concentration of nitrate, nitrite, and nitrate-reducing bacteria in treated drinking water in five areas in Tehran using optical spectroscopy. The results of one-way ANOVA showed that the average concentrations of nitrate in summer and autumn are significantly higher than those of nitrite. Moreover, the highest mean of concentration of nitrate and nitrate was observed in the west of Tehran in autumn 2016 (1.2±0.01 and 4.6±0.02 mg. L-1). On the other hand, the lowest mean was found in the south of Tehran (0.06±0.02 and 0.001±0.01 mg. L-1). However, only in the southern region of Tehran, signs of Pasteurella sp. and Acinetobacter sp. were observed. Additionally, the results of the Duncan test indicated no significant differences concerning nitrate concentration in the morning, noon, and at night in the southern, eastern, and central regions in autumn and summer. The samples of the north, east, and center had the lowest risk and, in the west, and south of Tehran, the highest risk and adverse effects of nitrite and nitrate were observed. Although the average concentration of nitrate and nitrite in all these areas, except for the west of Tehran, was less than the standard of the WHO and the latest national standard, protection of groundwater resources against the entry of pollutants treatment networks to prevent the increase of these ions in water seems to be necessary. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - سم زدایی آفلاتوکسین M1 با بیفیدوباکتریوم لاکتیس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس در شیر بدون چربی
    پاتوبیولوژی مقایسه ای , العدد 3 , السنة 20 , پاییز 1402
    آلودگی محصولات غذایی به ویژه لبنیات به آفلاتوکسین یکی از مشکلات اساسی در صنعت غذایی می باشد. تحقیق حاضر با هدف امکان حذف آفلاتوکسین 1M به وسیله دو پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس به تنهایی و یا در ترکیب با هم در شیر بدون چربی حاوی این توکسین صو أکثر
    آلودگی محصولات غذایی به ویژه لبنیات به آفلاتوکسین یکی از مشکلات اساسی در صنعت غذایی می باشد. تحقیق حاضر با هدف امکان حذف آفلاتوکسین 1M به وسیله دو پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس به تنهایی و یا در ترکیب با هم در شیر بدون چربی حاوی این توکسین صورت گرفت. اثر عوامل زمان نگهداری، سویه میکروبی، غلظت باکتری، غلظت توکسین و درجه حرارت در حذف آفلاتوکسین مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت و دو باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس در رقت های 108 و 1010 CFU/ml به شیر بدون چربی آلوده به غلظت های مختلف آفلاتوکسین M1 (1/0 ، 25/0 و 5/0 میکروگرم بر میلی لیتر) به تنهایی و به صورت ترکیبی تلقیح و در زمان های 5/0، 1، 2 و 24 ساعت در 4 و 37 درجه سانتیگراد انکوباسیون شدند. با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC) درصد سم زدایی آفلاتوکسین 1M سنجیده شد. نتایج افزایش حذف آفلاتوکسین 1M از تیمارها با گذشت زمان را نشان داد. حذف آفلاتوکسین 1M توسط این سویه‌ها بسته به غلظت باکتری، زمان نگهداری، غلظت توکسین و سویه باکتریایی به تنهایی یا ترکیبی، از 12 تا 87 درصد متغیر بود. نتایج این مطالعه می تواند روشی موثر در کاهش یا حذف غلظت آفلاتوکسین 1M در صنایع لبنی با استفاده از پروبیوتیک ها باشد. تفاصيل المقالة