فهرس المقالات Habib Abbasipour


  • المقاله

    1 - بررسی ترکیب شیمیایی و فعالیت حشره‌کشی اسانس پونه کوهی (Mentha longifolia L.) بر شته جالیز (Aphis gossypii Glover)
    تحقیقات حشره شناسی , العدد 2 , السنة 10 , تابستان 1397
    شته جالیز،Aphis gossypiiGlover یک گونه پلی فاژ و همه جازی است که به صورت گسترده در مناطق معتدل و گرمسیر دنیا انتشار دارد. در حال حاضر برای مبارزه با این آفت از سموم شیمیایی پرخطر که دارای اثرات زیست محیطی هستند و روی موجودات غیر هدف هم تاثیر می گذارند، استفاده می أکثر
    شته جالیز،Aphis gossypiiGlover یک گونه پلی فاژ و همه جازی است که به صورت گسترده در مناطق معتدل و گرمسیر دنیا انتشار دارد. در حال حاضر برای مبارزه با این آفت از سموم شیمیایی پرخطر که دارای اثرات زیست محیطی هستند و روی موجودات غیر هدف هم تاثیر می گذارند، استفاده می شود. بنابراین برای مقابله با این وضعیت باید به فکر راهکارها و جایگزینی مناسب و ایمن برای مبارزه با این آفت باشیم. در این تحقیق ترکیب شیمیایی و سمیت تنفسی اسانس گیاه پونه کوهی، Mentha longifolia L. روی مراحل پورگی و بالغ شته جالیز مورد بررسی قرار گرفت. اسانس گیاه به روش تقطیر با آب مقطر و با اسانس گیر شیشه ای (کلونجر) طی مدت زمان 3 ساعت تهیه شد و شناسایی و میزان این اسانس با استفاده از روش گاز کروماتوگرافی جرمی انجام شد. آزمایشات زیست سنجی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج غلظت (1/0 تا 9/0 میکرولیتر بر هوا) و در سه تکرار و برای هر تکرار 10 نمونه پوره سن آخر و شته بالغ به طور مجزا انجام گردید. همچنین اثر بازدارندگی پوره زایی با استفاده از غلظت زیر کشنده 50% علیه فرم شته موسس انجام گردید. نتایج بیانگر سمیت تنفسی بالای اسانس پونه کوهی برای شته جالیز بود. مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس پونه کوهی عبارت از Pulegone (75/44%)، Menthone (80/30%)، 1,8- Cineole1 (49/5%)، Cyclohexanone, 5-methyl-2-(1-methylethyl)- (2R-cis (06/2%) بودند. میزان LC50 اسانس پونه کوهی بر پوره های شته جالیز برابر با 059/0 و بر شته های بالغ برابر با 0081/ میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ و میر هم افزایش پیدا کرد. همچنین میزان بازدارندگی پوره زایی اسانس پونه کوهی در غلظت زیرکشنده LC25(02/0 میکرولیتر بر لیتر هوا) برابر با 68/3±03/80 درصد محاسبه گردید. به نظر می رسد استفاده از اسانس فوق خصوصا در شرایط گلخانه ای می تواند توصیه گردد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - ارزیابی خسارت سنک قوزه پنبه، Creontiades pallidus Ramber (Hemiptera: Miridae) روی ارقام مختلف پنبه در منطقه سبزوار
    تحقیقات حشره شناسی , العدد 2 , السنة 8 , تابستان 1395
    سنک قوزه پنبه، Creontiades pallidus Ramber (Hemi.: Miridae) یکی از مهم ترین آفات پنبه در استان خراسان رضوی به ویژه منطقه سبزوار می باشد. به منظور ارزیابی خسارت این سنک روی ارقام مختلف پنبه (شامل بختگان، خرداد، ساحل، سپید، مهر و ورامین) و ارزیابی مقاومت آن ها آزمایشی ط أکثر
    سنک قوزه پنبه، Creontiades pallidus Ramber (Hemi.: Miridae) یکی از مهم ترین آفات پنبه در استان خراسان رضوی به ویژه منطقه سبزوار می باشد. به منظور ارزیابی خسارت این سنک روی ارقام مختلف پنبه (شامل بختگان، خرداد، ساحل، سپید، مهر و ورامین) و ارزیابی مقاومت آن ها آزمایشی طی سال های 1392-93 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دامرود سبزوار انجام شد. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 6 رقم و در 4 تکرار انجام شد. در هر کرت آزمایشی ده بوته به طور ثابت تا پایان طرح در نظر گرفته شد و اطراف این ده بوته نوار پارچه ای بسته شد و در هر بار شمارش، تعداد قوزه های ریزش یافته در اثر تغذیه سنک در تمام قوزه های یک بوته شمارش شد و در انتها میانگین ده بوته ثبت گردید. در طی سال، ﺗﻌﺪﺍﺩ چهارده ﻧﻮﺑﺖ ﻧﻤﻮﻧه برداری ﺍﺯ ﺗﺎﺭﻳﺦ 14 تیر ماه لغایت 14 مهر ماه 1392 ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که میزان خسارت در ارقام مختلف پنبه در سطح احتمال یک درصد معنی دار است. مقایسه میانگین خسارت در تیمارهای مختلف نشان داد که ارقام ورامین و بختگان بیشترین و رقم مهر کمترین میزان خسارت را در بین ارقام مورد مطالعه داشتند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - اثر کنه کشی دو اسانس گیاهی انیسون و مرزه بختیاری بر کنه تارتن دولکه ای
    تحقیقات حشره شناسی , العدد 5 , السنة 7 , زمستان 1394
    کنه تارتن دولکه ای،Koch Tetranychus urticae به دلیل انتشار جهانی گسترده، دامنه میزبانی وسیع، خسارت شدید، نرخ بالای افزایش جمعیت و توانایی در ایجاد مقاومت به آفت کش ها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق اثر کنه کشی اسانس های گیاهی انیسون Pimpinella anisum و مرزه بختیاری أکثر
    کنه تارتن دولکه ای،Koch Tetranychus urticae به دلیل انتشار جهانی گسترده، دامنه میزبانی وسیع، خسارت شدید، نرخ بالای افزایش جمعیت و توانایی در ایجاد مقاومت به آفت کش ها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق اثر کنه کشی اسانس های گیاهی انیسون Pimpinella anisum و مرزه بختیاری Satureja bachtiarica بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت. اندام های گیاهی شامل بذر گیاه انیسون و شاخ و برگ گیاه مرزه بختیاری در دستگاه کلونجر اسانس گیری شدند. اسانس به دست آمده با سولفات سدیم عاری از رطوبت گردید و تا زمان آزمایش در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شد. غلظت های اصلی آزمایش برای اسانس انیسون 33/3، 66/6، 33/13، 66/26 و 33/53 میکرولیتر بر لیتر هوا و برای اسانس مرزه بختیاری ١۶۶/٠، ۳۳/٠، ۶۶/٠، ۳۳/١ و ۶۶/٢ میکرولیتر بر لیتر هوا بود. اثر بخارهای حاصل از این دو اسانس، بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای سمی بود. مقادیر LC50 مرحله بالغ برای گیاه انیسون 63/10 میکرولیتر و برای گیاه مرزه بختیاری 33/0 میکرو لیتر بر لیتر هوا به دست آمد. همچنین با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ و میر مرحله بالغ افزایش یافت. بر اساس نتایج این تحقیق، اسانس های گیاهی مرزه بختیاری و انیسون می توانند برای کنترل تلفیقی آفات به عنوان یک آفت کش طبیعی در نظر گرفته شوند. تفاصيل المقالة