اثر کنه کشی دو اسانس گیاهی انیسون و مرزه بختیاری بر کنه تارتن دولکه ای
الموضوعات :محمد حسین پورشب 1 , جابر کریمی 2 , حبیب عباسی پور 3 , علی احدیت 4
1 - گروه حشره شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
3 - گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
4 - گروه حشره شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: Essential Oil, اسانس, کنه تارتن دولکه ای, Pimpinella anisum, کنه کش, انیسون, مرزه بختیاری, Two spotted spider mite, Satureja bachtiarica, Acaricide,
ملخص المقالة :
کنه تارتن دولکه ای،Koch Tetranychus urticae به دلیل انتشار جهانی گسترده، دامنه میزبانی وسیع، خسارت شدید، نرخ بالای افزایش جمعیت و توانایی در ایجاد مقاومت به آفت کش ها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق اثر کنه کشی اسانس های گیاهی انیسون Pimpinella anisum و مرزه بختیاری Satureja bachtiarica بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت. اندام های گیاهی شامل بذر گیاه انیسون و شاخ و برگ گیاه مرزه بختیاری در دستگاه کلونجر اسانس گیری شدند. اسانس به دست آمده با سولفات سدیم عاری از رطوبت گردید و تا زمان آزمایش در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شد. غلظت های اصلی آزمایش برای اسانس انیسون 33/3، 66/6، 33/13، 66/26 و 33/53 میکرولیتر بر لیتر هوا و برای اسانس مرزه بختیاری ١۶۶/٠، ۳۳/٠، ۶۶/٠، ۳۳/١ و ۶۶/٢ میکرولیتر بر لیتر هوا بود. اثر بخارهای حاصل از این دو اسانس، بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای سمی بود. مقادیر LC50 مرحله بالغ برای گیاه انیسون 63/10 میکرولیتر و برای گیاه مرزه بختیاری 33/0 میکرو لیتر بر لیتر هوا به دست آمد. همچنین با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ و میر مرحله بالغ افزایش یافت. بر اساس نتایج این تحقیق، اسانس های گیاهی مرزه بختیاری و انیسون می توانند برای کنترل تلفیقی آفات به عنوان یک آفت کش طبیعی در نظر گرفته شوند.