بررسی ترکیب شیمیایی و فعالیت حشرهکشی اسانس پونه کوهی (Mentha longifolia L.) بر شته جالیز (Aphis gossypii Glover)
الموضوعات :مهران زمانی وردی 1 , حبیب عباسی پور 2 , سمیرا گودرزوند چگینی 3
1 - گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2 - عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه شاهد
3 - گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: سمیت تنفسی, fumigant toxicity, Mentha longifolia, Aphis gossypii, پونه کوهی, شته جالیز, بازدارندگی پورهزایی, nymph production deterrent,
ملخص المقالة :
شته جالیز،Aphis gossypiiGlover یک گونه پلی فاژ و همه جازی است که به صورت گسترده در مناطق معتدل و گرمسیر دنیا انتشار دارد. در حال حاضر برای مبارزه با این آفت از سموم شیمیایی پرخطر که دارای اثرات زیست محیطی هستند و روی موجودات غیر هدف هم تاثیر می گذارند، استفاده می شود. بنابراین برای مقابله با این وضعیت باید به فکر راهکارها و جایگزینی مناسب و ایمن برای مبارزه با این آفت باشیم. در این تحقیق ترکیب شیمیایی و سمیت تنفسی اسانس گیاه پونه کوهی، Mentha longifolia L. روی مراحل پورگی و بالغ شته جالیز مورد بررسی قرار گرفت. اسانس گیاه به روش تقطیر با آب مقطر و با اسانس گیر شیشه ای (کلونجر) طی مدت زمان 3 ساعت تهیه شد و شناسایی و میزان این اسانس با استفاده از روش گاز کروماتوگرافی جرمی انجام شد. آزمایشات زیست سنجی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج غلظت (1/0 تا 9/0 میکرولیتر بر هوا) و در سه تکرار و برای هر تکرار 10 نمونه پوره سن آخر و شته بالغ به طور مجزا انجام گردید. همچنین اثر بازدارندگی پوره زایی با استفاده از غلظت زیر کشنده 50% علیه فرم شته موسس انجام گردید. نتایج بیانگر سمیت تنفسی بالای اسانس پونه کوهی برای شته جالیز بود. مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس پونه کوهی عبارت از Pulegone (75/44%)، Menthone (80/30%)، 1,8- Cineole1 (49/5%)، Cyclohexanone, 5-methyl-2-(1-methylethyl)- (2R-cis (06/2%) بودند. میزان LC50 اسانس پونه کوهی بر پوره های شته جالیز برابر با 059/0 و بر شته های بالغ برابر با 0081/ میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ و میر هم افزایش پیدا کرد. همچنین میزان بازدارندگی پوره زایی اسانس پونه کوهی در غلظت زیرکشنده LC25(02/0 میکرولیتر بر لیتر هوا) برابر با 68/3±03/80 درصد محاسبه گردید. به نظر می رسد استفاده از اسانس فوق خصوصا در شرایط گلخانه ای می تواند توصیه گردد.
_||_