فهرس المقالات مرتضی مهری


  • المقاله

    1 - مقایسه اثرات استفاده از ایمونوپروپوفیت و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، میکروفلور روده و سیستم ایمنی جوجه گوشتی
    کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی , العدد 5 , السنة 1 , زمستان 1400
    به منظور بررسی امکان جایگزینی آنتی‌بیوتیک با مخلوطی از چند عصاره گیاهی در قالب محصولی به نام ایمونوپروپوفیت، آزمایشی با استفاده از 300 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار، به مدّت ۴۲ روز انجام شد. جیره‌ أکثر
    به منظور بررسی امکان جایگزینی آنتی‌بیوتیک با مخلوطی از چند عصاره گیاهی در قالب محصولی به نام ایمونوپروپوفیت، آزمایشی با استفاده از 300 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار، به مدّت ۴۲ روز انجام شد. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از: جیره پایه، جیره پایه حاوی 02/0 درصد آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین، و جیره پایه حاوی 1/0 درصد محلول ایمونوپروپوفیت به صورت محلول در آب. نتایج نشان داد که تفاوت وزن بدن و ضریب تبدیل بین گروه‌های آزمایشی در دوره‌های 42-22 و 42-1 روزگی معنی‌دار بوده به طوری که استفاده از آنتی‌بیوتیک و ایمونوپروپوفیت سبب بهبود این فراسنجه‌ها نسبت به گروه کنترل شد (05/0P<). خوراک مصرفی در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری را نشان نداد. تحریک سیستم ایمنی به وسیله تیمارها در دو مرحله ارزیابی گردید و مشخص شد که عیار آنتی‌بادی علیه گلبول قرمز گوسفند و نیوکاسل در تیمارهای دارای آنتی‌بیوتیک و ایمونوپروپوفیت، به ترتیب در نوبت اول خونگیری و روز 42 بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0P<). استفاده از آنتی‌بیوتیک و ایمونوپروپوفیت سبب کاهش معنی‌دار چربی محوطه شکمی‌ در مقایسه با تیمار کنترل شد (05/0P<). شمارش باکتری‌های دستگاه گوارش نیز حاکی از کاهش معنی‌دار جمعیت باکتری اشرشیاکلی و سالمونلای ایلئوسکال در جوجه‌های دریافت کننده ایمونوپروپوفیت بود (05/0P<). نتایج این مطالعه نشان داد که ایمونوپروپوفیت را می‌توان بدون کاهش عملکرد، به عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌ در جیره جوجه‌های گوشتی به کار برد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - اثر مکمل 1- آلفا هیدروکسی کوله کلسیفرول بر قابلیت هضم ایلئومی کلسیم و فسفر جیره و عملکرد رشد جوجه بوقلمون
    کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی , العدد 4 , السنة 3 , پاییز 1402
    به منظور بررسی اثر 1- آلفا هیدروکسی کوله کلسیفرول بر قابلیت هضم ایلئومی کلسیم و فسفر و عملکرد رشد، آزمایشی با استفاده از 225 قطعه جوجه بوقلمون گوشتی نر یک روزه سویه برنز با میانگین وزن 65 گرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 5 تکرار طی 8 هفته انجام شد. جیرهها برای أکثر
    به منظور بررسی اثر 1- آلفا هیدروکسی کوله کلسیفرول بر قابلیت هضم ایلئومی کلسیم و فسفر و عملکرد رشد، آزمایشی با استفاده از 225 قطعه جوجه بوقلمون گوشتی نر یک روزه سویه برنز با میانگین وزن 65 گرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 5 تکرار طی 8 هفته انجام شد. جیرهها برای دو دوره 4-1 و 8-5 هفتگی تنظیم شدند. تیمارهای آزمایشی در دوره اول شامل 1) شاهد، حاوی 4500 واحد بین‌المللی ویتامین D3 در کیلوگرم جیره، 2) 3500 واحد بین‌المللی 1-آلفا هیدروکسی کولهکلسیفرول، و 3) 1750 واحد بین‌المللی 1-آلفا هیدروکسی کولهکلسیفرول + 2250 واحد بین‌المللی ویتامین D3 در کیلوگرم جیره و در دوره دوم شامل 1) شاهد حاوی 3500 واحد بین‌المللی ویتامین D3 در کیلوگرم جیره، 2) 3000 واحد بین‌المللی 1-آلفا هیدروکسی کولهکلسیفرول در کیلوگرم جیره، و 3) 1500 واحد بین‌المللی 1-آلفا هیدروکسی کولهکلسیفرول + 1750 واحد بین‌المللی ویتامین D3 در کیلوگرم جیره بودند. در پایان تفاوت معنی‌داری در وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک دیده نشد ولی سطح کلسیم و فسفر سرم و استخوان، و نیز قابلیت هضم ایلئومی کلسیم و فسفر در جوجه‌های دریافت کننده 1-آلفا هیدروکسی کولهکلسیفرول، افزایش معنی‌داری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0P<). همچنین فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز سرم در این جوجه‌ها کاهش معنی‌داری نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0P<). با توجه به اثر 1-آلفا هیدروکسی کولهکلسیفرول بر افزایش جذب کلسیم و فسفر و ذخیره آن در استخوان، می‌توان از این ترکیب به تنهایی و یا در ترکیب با D3 جهت بهبود کیفیت استخوان بوقلمون استفاده کرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - بررسی اثر استفاده از پودر آویشن باغی بر کیفیت تخم‌مرغ و برخی فراسنجه‌های تخمدانی مرغ تخم گذار
    کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی , العدد 2 , السنة 1 , تابستان 1400
    آزمایشی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف (0، 1، 2 و 3 درصد) پودر آویشن باغی بر عملکرد تولیدی، ویژگی های کیفی تخم‌مرغ، برخی فراسنجه های تخمدان، میزان مالون دی آلدئید کبد و مایع فولیکولی مرغ های تخم گذار هایلاین W-36 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار به مدت 14 هفته انج أکثر
    آزمایشی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف (0، 1، 2 و 3 درصد) پودر آویشن باغی بر عملکرد تولیدی، ویژگی های کیفی تخم‌مرغ، برخی فراسنجه های تخمدان، میزان مالون دی آلدئید کبد و مایع فولیکولی مرغ های تخم گذار هایلاین W-36 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار به مدت 14 هفته انجام گرفت. در دوره 26 تا 33 هفتگی، اثر تیمار ها بر تخم‌مرغ بدون پوسته، درصد تولید، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی معنی‌دار نبود؛ اما تیمار 2% پودر آویشن باغی بر وزن توده تخم‌مرغ و وزن تخم‌مرغ روزانه اثر معنی دار داشت (05/0>P). در دوره 34 تا 39 هفتگی نیز اثر تیمار ها بر تولید تخم‌مرغ بدون پوسته، درصد تولید تخم‌مرغ و راندمان خوراک معنی دار نبود، اما تیمار 2% پودر آویشن بر مصرف خوراک، وزن توده تخم‌مرغ و وزن تخم‌مرغ روزانه اثر معنی دار داشت (05/0>P). صفات کیفی تخم مرغ در پایان هفته های 26، 30، 34 و 38 اندازه گیری و مشخص شد تنها واحدها و در هفته 26 تحت تاثیر تیمار های 2 و 3 (حاوی 1 و 2 درصد پودر آویشن باغی) افزایش یافت (05/0>P). شمارش تعداد فولیکول های سفید، زرد کوچک و زرد بزرگ و نیز اندازه گیری مالون دی آلدئید کبد و مایع فولیکولی در پایان دوره نشان داد که هیچ یک از تیمار ها اثر معنی داری بر این صفات نداشتند. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از سطح 2% پودر آویشن باغی در جیره مرغ تخم گذار سبب بهبود وزن توده تخم مرغ و میانگین وزن تخم مرغ شده و نیز واحد هاو را در دوره پیک تولید افزایش می دهد. تفاصيل المقالة