بررسی اثر استفاده از پودر آویشن باغی بر کیفیت تخممرغ و برخی فراسنجههای تخمدانی مرغ تخم گذار
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییاحمد مینائی حاوید 1 , مرتضی مهری 2 , محسن شرفی 3
1 - کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: laying hen, Malondialdehyde, مرغ تخم گذار, مالون دی آلدئید, مایع فولیکولی, فولیکول زرد, فولیکول سفید, Follicular Fluid, Yellow Follicles, White Follicles,
ملخص المقالة :
آزمایشی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف (0، 1، 2 و 3 درصد) پودر آویشن باغی بر عملکرد تولیدی، ویژگی های کیفی تخممرغ، برخی فراسنجه های تخمدان، میزان مالون دی آلدئید کبد و مایع فولیکولی مرغ های تخم گذار هایلاین W-36 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار به مدت 14 هفته انجام گرفت. در دوره 26 تا 33 هفتگی، اثر تیمار ها بر تخممرغ بدون پوسته، درصد تولید، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی معنیدار نبود؛ اما تیمار 2% پودر آویشن باغی بر وزن توده تخممرغ و وزن تخممرغ روزانه اثر معنی دار داشت (05/0>P). در دوره 34 تا 39 هفتگی نیز اثر تیمار ها بر تولید تخممرغ بدون پوسته، درصد تولید تخممرغ و راندمان خوراک معنی دار نبود، اما تیمار 2% پودر آویشن بر مصرف خوراک، وزن توده تخممرغ و وزن تخممرغ روزانه اثر معنی دار داشت (05/0>P). صفات کیفی تخم مرغ در پایان هفته های 26، 30، 34 و 38 اندازه گیری و مشخص شد تنها واحدها و در هفته 26 تحت تاثیر تیمار های 2 و 3 (حاوی 1 و 2 درصد پودر آویشن باغی) افزایش یافت (05/0>P). شمارش تعداد فولیکول های سفید، زرد کوچک و زرد بزرگ و نیز اندازه گیری مالون دی آلدئید کبد و مایع فولیکولی در پایان دوره نشان داد که هیچ یک از تیمار ها اثر معنی داری بر این صفات نداشتند. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از سطح 2% پودر آویشن باغی در جیره مرغ تخم گذار سبب بهبود وزن توده تخم مرغ و میانگین وزن تخم مرغ شده و نیز واحد هاو را در دوره پیک تولید افزایش می دهد.
1-Lee K, Everts W, Beyen AC. Dietary carvacrol lowers body gain but impr-oves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 2006;12:394-399. 2-Gheisar MM, Kim IH. Phytobiotics in poultry and swine nutrition-a review. Italian Journal of Animal Science. 2018; 17(1):92-99. 3-Saki AA, Aliarabi H, Hosseini Siyar SA, Salari J, Hashemi M. Effect of a phytogenic feed additive on performa-nce, ovarian morphology, serum lipid parameters and egg sensory quality in laying hen. Veterinary Research Forum. 2014;5(4):287-293. 4-Pahari B, Chakraborty S, Chaudhuri S, Sengupta B, Sengupta PK. Binding and antioxidant properties of therapeutically important plant flavonoids in biomemb-ranes: Insights from spectroscopic and quantum chemical studies. Chemistry and Physics of Lipids. 2012;165(4):488-496. 5-Surai PF. Natural Antioxidant in Avian Nutrition and Reproduction. Nottingh-am University Press. Nottingham. 2002; 1-26. 6-Vicent HV. Carvacrol and thymol red-uce swine waste odor and pathogens stability of oils. Current Microbiology. 2002;44:38-43. 7-Placha I, Takacova J, Ryzner M, Coba-nova K, Laukova A, Strompfova V, Venglovska K, Faix S. Effect of thyme essential oil and selenium on intestine integrity and antioxidant status of broil-ers. British Poultry Science. 2013;27: 15-21. 8-Fasseas MK, Mountzouris KC, Tarant-ilis M, Polissiou PA, Zervas G. Antio-xidant activity in meat treated with oregano and sage essential oils. Food Chemistry. 2008;106:1188-1194. 9-Christaki E, Bonos E, Giannenas I, FlorouPaneri P. Evaluation of oregano and αtocopheryl Acetate on laying Japa-nese quail diets. Journal of Basic and Applied Sciences. 2012;8:238242. 10-Şahin K, Kucuk O. Heat stress and dietary vitamin supplementation of pou-ltry diets. Nutrition Abstracts and Rev-iews, Series B: Livestock Feeds and Feeding. 2003;73(7):41-50. 11-Luhman CM, Miller BG, Beitz DC. The effect of feeding lovastatin and colestipol on production and cholesterol content of eggs. Poultry Science. 1990; 69:852-855. 12-Etches RJ. Egg Formation in: Reprod-uction in Poultry. Chapter 7. CAB Inter-national. University Press, UK. Cambri-dge;1996. 13-Renema RA, Robinson FE, Oosterho-ff HH, Feddes JJR, Wilson JL. Effects of photostimulatory light intensity on ovarian morphology and carcass traits at sexual maturity in modern and antique egg-type pullets. Poultry Science. 2001; 80:47-56. 14-Fukunaga K, Takama K, Suzuki T. High-performance liquid chromatograp-hic determination of plasma malondial-dehyde level without a solvent extra-ction procedure. Analitical Biochem-istry. 1995;230:20-23. 15-Chirico S. High-performance liquid chromatographybased thiobarbituric ac-id tests. Methods in Enzymology. 1994; 233:314-318. 16-Coutts JA, Wilson GC, Fernández S. Optimum Egg Quality: A Practical Ap-proach. 5M Publishing;2007. 17-Nobakht A. The effects of different levels of Alhaji maurorum L. on per-formance, egg traits and blood bioc-hemical and hematological parameters of commercial laying hens. Journal of Veterinary Clinical Research. 2013; 4(2):111-121. [In Persian] 18-Zarghi H, Golian A, Kermanshahi H. The effect of rosemary hydro-alcoholic (rosmarinus officinalis L.) extract on performance and egg quality in laying hens. Iranian Journal of Animal Scie-nce. 2015;46(1):1-8. [In Persian] 19-Rahman MA, Ray D, Redoy MRA, Al-Mamun M. Dose titration of herbs mixture powder supplementation on laying performance and egg quality in commercial layer chicken. Livestock Research for Rural Development. 2021; 33:13. 20-Abdel-Wareth AAA, Lohakare JD. Effect of dietary supplementation of peppermint on performance, egg qua-lity, and serum metabolic profile of Hy-Line Brown hens during the late laying period. Animal Feed Science and Tech-nology. 2014;197:114-120. 21-Abdalla A, Mona A, Ahmed MI, Abaza M, Aly OM, Hassan Effat Y. Effect of using some medicinal plants and their mixtures on production on productive and reproductive performa-nce of gimmizah strain. Egypt poultry science. 2011;31(II):641-654. 22-Taki A, Salari S, Boujarpour M, Sari M, Taghizadeh M. Effect of various levels of fennel essence on perfor-mance, egg quality and some reprod-uctive traits of laying hens. Iranian Jou-rnal of Animal Science Research. 2014; 6(2):140-149. [In Persian] 23-Torki M, Mohebbifar A, Mohammadi H. Effects of supplementing hen diet with Lavandula angustifolia and/or Me-ntha spicata essential oils on production performance, egg quality and blood variables of laying hens. Veterinary Medicine and Science. 2021;7:184-193. 24-Radwan Nadia L, Hassan RA, Qota EM, Fayek HM. Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. Internatio-nal Journal of Poultry Science. 2008; 7(2):134-150. 25-Abou-Elkhair R, Selim S, Hussein E. Effect of supplementing layer hen diet with phytogenic feed additives on lay-ing performance, egg quality, egg lipid peroxidation and blood biochemical constituents. Animal Nutrition. 2018; 4(4):394-400. 26-Rashidi Majd T, Mirzadeh Kh, Chaji M, Mamuei M, Zarei M. Effect of diet contains different levels of Trachysper-mum copticum seed and vitamin E on egg quality characteristics, performance and blood antioxidant status in laying hens. Iranian Veterinary Journal. 2015; 11(3):35-45. [In Persian] 27-Sayiedpiran A, Nobakht A, Khodaei S. The effects of using of probiotic, organic acid and blends of some med-icinal herbs on performance, egg qu-ality, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Journal of Veterinary Clinical Pathology. 2011;5, 1(17):1111-1122. [In Persian]
_||_