اثر سطوح مختلف مواد مغذی جیره بر عملکرد و همبستگی آن با صفات لاشه در دوره رشد جوجههای گوشتی
الموضوعات :ابوالفضل بشیری 1 , علیرضا صفامهر 2 , مسعود مستشاری 3 , مهرنوش میرزائی 4
1 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
3 - هیات علمی مؤسسه تحقیقات جهاد کشاورزی قزوین، قزوین، ایران
4 - هیات علمی مؤسسه تحقیقات جهاد کشاورزی قزوین، قزوین، ایران
الکلمات المفتاحية: جوجه گوشتی, تراکم مواد مغذی, افزایش وزن, خوراک مصرفی, ترکیب لاشه,
ملخص المقالة :
آزمایشی جهت بررسی همبستگی سطوح مختلف تراکم مواد مغذی جیره در دوره رشد بر عملکرد و صفات لاشه جوجه های گوشتی انجام شد. جوجه ها در دوره آغازین جیره یکسانی مصرف کردند سپس در دوره رشد، توسط 4 جیره با سطوح مختلف مواد مغذی تغذیه شدند. سطح انرژی در جیره های آزمایشی به ترتیب 3000، 3100، 3200 و 3300 کیلوکالری بر کیلوگرم بود. جیره های مورد استفاده در این تحقیق بر اساس جداول احتیاجات غذایی طیور (1994) تنظیم شدند که نسبت تمام انرژی به پروتئین در آنها ثابت در نظر گرفته شد. در این تحقیق افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و ترکیبات لاشه جوجه های تحت آزمایش مورد اندازه گیری قرار گرفت. افزایش وزن (01/0p<)، خوراک مصرفی (01/0p<)، ضریب تبدیل غذایی (01/0p<) و ترکیبات لاشه (05/0p<)، تحت تأثیر سطوح مختلف مواد مغذی قرار گرفتند. افزایش تراکم مواد مغذی جیره با افزایش وزن رابطه ای مستقیم و با خوراک مصرفی و راندمان لاشه رابطه عکس داشت. تحلیل همبستگی بین ترکیبات لاشه و تراکم مواد مغذی جیره نشان داد که بین تغییرات تراکم مواد مغذی جیره و ترکیبات لاشه همبستگی وجود دارد به طوری که درصد لاشه (97%r=)، لاشه قابل طبخ (95%r=)، درصد ران (92%r=) وزن نسبی سنگدان (91%r=) به ترتیب دارای بالاترین همبستگی ها بودند. هزینه خوراک به ازای هر کیلو گوشت با کمترین سطح انرژی کاهش یافت. در نتیجه استفاده از جیره هایی با تراکم مواد مغذی کم نسبت به جیره هایی با تراکم مواد مغذی زیاد، می تواند مفیدتر واقع گردد.
1- ابوسعدی، م.، روغنی، ا.، ضمیری، م.ج. و عبدالحسین زاده، م. (1385): اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد تخم گذاری مرغ های بومی استان فارس در مرحله اوّل تخم گذاری. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال دهم، شماره چهارم (ب)، صفحات:
2- Bartov, I. (1992): Effects of energy concentration and duration of feeding on the response of broiler chicks to growth promoters. Br. Poult. Sci., 33: 1057-1068.
3- Bartov, I., Bornstein, S. and Lipstein, B. (1974): Effects of calorie to protein ratio on the degree of fatness in broilers fed on practical diets. Br. Poult. Sci., 15: 107- 117.
4- Brown, H.B. and McCartney, M.G. (1982): Effects of dietary energy and protein and feeding time on broiler performance. Poult. Sci., 61: 304-310.
5- Coon, C.N., Becker, W.A. and Spencer, J.V. (1981): The effect of feeding high energy diets containing supplemental fat on broiler weight gain, feed efficiency and carcass composition. Poult. Sci., 60: 1246-1271.
6- Donaldson, W.E., Combs, G.F. and Romoser, G.L. (1956): Studies on energy levels in poultry rations. 1. The effect of calorie-protein ratio of the ration on growth, nutrient utilization and body composition of chicks. Poult. Sci., 35: 1100-1105.
7- Farrell, D.J., Hardaker, J.B., Greig, I.D. and Cumming, R.B. (1976): Effects of dietary energy concentration on production of broiler chickens. Aust. J. Exp. Ag. and An. Husb., 16: 672-678.
8- Fraps, G.S. (1943): Relation of the protein, fat, and energy of the ration to the composition of chickens. Poult. Sci., 22: 421-424.
9- Griffiths, L., Leeson, S. and Summers, J.D. (1977): Fat deposition in broilers: Effect of dietary energy to protein balance, and early life caloric restriction on productive performance and abdominal fat pad size. Poult. Sci. 56: 638-646.
10- Jackson, S., Summers, J.D. and Leeson, S. (1982): Effect of dietary protein and energy on broiler carcass composition and efficiency of nutrient utilization. Poult. Sci., 61: 2224-2231.
11- Leeson, S., Caston, L. and Summers, J.D. (1996): Broiler responses to energy or energy and protein dilution in the finisher diet. Poult. Sci., 75: 522-528.
12- Mabray, C.J. and Waldroup, P.W. (1981): The influence of dietary energy and amino levels on abdominal fat pad development of the broiler chicken. Poult. Sci., 60: 151-159.
13- Moran, J.R. (1979): Carcass quality with the broiler chicken after dietary protein restriction during the growing phase and finishing period compensatory growth. Poult. Sci., 58: 1257-1270.
14- National Research Council (1994): Nutrient Requirements of Poultry. 9th Rev. Edition., Natl. Acad. Press, Washington, DC.
15- Olumu, J.M. and Offiong, S.A. (1980): The effect of deferent protein and energy levels and time of change from starter to finisher ration on the performance of broiler chicks in the tropics. Poultry Science, 70: 1323-2332.
16- Oyedeji, J.O. and Atteh, J.O. (2005): Effects of nutrient density and photoperiod on the performance and abdominal fat of broilers. Int. Poult. Sci., 4 (3): 149-152.
17- Pesti, G.M., Arraes, R.A. and Miller, B.R. (1986): Use of the quadratic growth response to dietary protein and energy concentrations in least-cost feed formulation. Poultry Science, 64: 1040–1051.
18- Saleh, E.A., Watkins, S.E. Waldroup, A.L. and Waldroup, P.W. (2004a): Effects of dietary nutrient density on performance and carcass quality of male broilers grown for further processing. Int. Poult. Sci., 3(1): 1-10.
19- Saleh, E.A., Watkins, S.E., Waldroup, A.L. and Waldroup, P.W. (2004b):Consideration for dietary nutrient density and energy feeding programs growing large male broiler chickens for further processing Int. Poult. Sci., 3(1): 11-16.
20- SAS Institute (2002): SAS/STATâ User’s Guide. Version 9,1th ed., SAS Institute Inc., Cary, NC.
21- Skinner, J.T., Waldroup, A.L. and Waldroup, P.W. (1992): Effects of dietary nutrient density on performance and carcass quality of broilers 42 to 49 days of age. J. Appl. Poult. Res., 1: 367-372.
22- Waldroup, P.W. (1981): Energy levels for broilers. J. Am. Oil Chem. Soc., 58: 309-313.
23- Waldroup, P.W., Mitchell, R.J., Payne, J.R. and Johnson, Z.B. (1976): Characterization of the response of broiler chicken to diets varying in nutrient density content. Poult. Sci., 55: 130-145.