بررسی استفاده از پروبیوتیک بر عملکرد و شاخصهای سلامتی گوسالههای هلشتاین
الموضوعات :
علی حسین خانی
1
(دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.)
منیره دره زرشکی پور
2
(دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.)
خسرو پارسائی مهر
3
(دانشجوی دکترای تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.)
حبیب چراغی
4
(گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز)
آرش جوانمرد
5
(استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز)
الکلمات المفتاحية: عملکرد, فراسنجههای خونی, پروبیوتیک, شاخصهای سلامتی, گوسالههای شیرخوار,
ملخص المقالة :
تاثیر مثبت پروبیوتیک ها بر عملکرد و سلامتی گوساله های شیرخوار از دیرباز مورد توجه بوده است. پروبیوتیک ها گروهی از میکروارگانیسم های زنده هستند که در تغذیه دام استفاده می شوند. این افزودنی ها نه تنها هیچ گونه زیانی برای موجودات زنده ندارند، بلکه آنزیم های مختلفی ترشح می کنند که باعث شکسته شدن زنجیره های کربنی آلی و تولید موادی چون قندهای ساده تر، الکل ها، ویتامین ها و سایر مواد مغذی می شوند. برای انجام این مطالعه از 24 رأس گوساله نر و ماده با میانگین وزنی 3±50 کیلوگرم و سن 3±40 روزه و به مدت 45 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد، 2) گروه دریافت کننده لاکتوباسیلوس کازئی و 3) گروه دریافت کننده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بودند. پروبیوتیک ها به همراه سرم فیزیولوژی به مصرف گوساله ها رسید. استفاده از لاکتوباسیل ها تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک نداشته، اما استفاده از لاکتوباسیل ها باعث افزایش وزن گوساله ها در کل دوره شد (05/0p<). از طرفی تیمارهای حاوی پروبیوتیک باعث بهبود معنی دار بازده غذایی در دوره های از شیرگیری و در کل دوره پرورش گردید (05/0p<). همچنین افزودن پروبیوتیک ها در جیره گوساله ها، گلوکز خون را به طور معنیداری افزایش داده ولی نیتروژن اوره ای خون را کاهش داد (05/0p<)، اما تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین کل، آلبومین، تری گلیسیرید و کلسترول خون نداشت. در کل، استفاده از مکمل های پروبیوتیکی باعث بهبود شاخص های سلامتی شد، اگرچه از لحاظ عددی معنی دار نبود. با توجه به نتایج می توان گفت که افزودن پروبیوتیک ها در جیره گوساله ها باعث بهبود عملکرد شده و تاثیر مثبتی بر برخی فراسنجه های خونی دارد.
Abe, F., Ishibashi, N. and Shimamura, S. (1995). Effect of administration of Bifidobacteria and lactic Acid bacteria to newborn calves and piglets. Journal of Dairy Science, 78(12): 2838-2846.
_||_
Abe, F., Ishibashi, N. and Shimamura, S. (1995). Effect of administration of Bifidobacteria and lactic Acid bacteria to newborn calves and piglets. Journal of Dairy Science, 78(12): 2838-2846.