مطالعه میزان باقیمانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهیان قزل آلای رنگین کمان در استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا
الموضوعات :
فیروز فدایی فرد
1
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، استادیار گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، شهرکرد، ایران
تاريخ الإرسال : 02 الأربعاء , رجب, 1433
تاريخ التأكيد : 04 الأحد , محرم, 1434
تاريخ الإصدار : 30 الإثنين , جمادى الثانية, 1433
الکلمات المفتاحية:
الایزا,
چهار محال و بختیاری,
انروفلوکساسین,
قزلآلای رنگین کمان,
ملخص المقالة :
انروفلوکساسین از آنتی بیوتیک های پرمصرف دامپزشکی است که در سال های اخیر استفاده آن در کنترل بیماری های عفونی ماهیان پرورشی رشد چشمگیری داشته است. هدف از انجام مطالعه حاضر اندازه گیری میزان باقی مانده انروفلوکساسین در عضلات و کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی استان چهار محال و بختیاری به روش الایزا بود. برای این منظور در فصول بهار و تابستان 1390 به مزارع پرورشی مناطق اردل و کوهرنگ مراجعه و از هر منطقه سه مزرعه انتخاب گردید و 15 نمونه در سه گروه وزنی کمتر از 50 گرم، 50 تا 150 گرم و بیشتر از 150 گرم (5 نمونه از هر گروه وزنی) صورت گرفت. طبق نتایج مطالعه، بیشترین و کمترین درصد باقی مانده انروفلوکساسین به ترتیب در گروه های وزنی زیر 50 گرم و بالای 150 گرم و به میزان 33/58 و 33/23 درصد ردیابی شد. در مقایسه بین مناطق مختلف نیز کوهرنگ با میزان50/11 ± 84/13 و 06/18 ± 95/19 و اردل با میزان 62/11 ± 83/12 و 09/11 ± 22/11 میکروگرم در کیلوگرم آنتی بیوتیک در عضله و کبد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان باقی مانده بودند. همچنین میزان باقی مانده در عضله و کبد در فصل بهار 00/13 ± 27/14 و 69/21 ± 06/22 و در فصل تابستان 29/10 ± 40/12 و 31/7 ± 86/8 میکروگرم در کیلوگرم بوده است. در ضمن در تمامی گروه های وزنی میزان باقیمانده انروفلوکساسین در نمونه های کبد بالاتر از عضلات تشخیص داده شد. اما در کل میزان باقی مانده انروفلوکساسین در نمونه های آزمایش شده پایین تر از حد مجاز اتحادیه اروپا بود.
المصادر:
Balizs, G. and Hewitt, A. (2003). Determination of veterinary drug residues by liquid chromatography and tandem mass spectrometry. Analytica Chimica Acta, 492: 105-131.
Bjorklund, H.V. and Bylund, G. (1990). Temperature-related absorption and excretion of oxytetracycline in rainbow trout (Salmo gairdneri R). Aquaculture, 84(3-4): 363-372.
Commission of the European Communities (2003). Commission Decision 2003/181/EC of 13 March 2003 Amending Decision 2002/657/EC as regards the setting of minimum required performance limits (MRPLs) for certain residues in food of animal origin.
Di Corcia, A. and Nazzari, M. (2002). Liquid chromatographic-mass spectrometric methods for analyzing antibiotic and antibacterial agents in animal food products. Journal of Chromatography A, 974(1-2): 53-89.
Ding, S., Shen, J., Zhang, S., Jiang, H. and Sun, Z. (2005). Determination of chloramphenicol residue in fish and shrimp tissues by gas chromatography with a microcell electron capture detector. The Journal of AOAC International, 88(1): 57-60.
Dulopnt, H.L. (1989). Quinolone antibacterial agents in the management of bacterial enteric infections. In: Wolfson, J.S., Hooper, D.C. (Editors), Quinolone Antibacterial Agents. American Society for Microbiology, Washington, DC, pp. 5-34.
European Commission (2008). Council Regulation 2377/90/EC, Off. J.Eur.Union, L224-www.emea.eu.int
FAO (2008). State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA), Food and Agricultural Organization of the United Nations, Rome.
Hernández Serrano, P. (2005). Responsible use of antibiotics in aquaculture. FAO, Rome.
Horie, M. and Takegami, H. (2006). Legal restriction on veterinary drug residues and analysis of residual veterinary drug in food by LC/MS (Japanese, English Abstract). Journal of the Mass Spectrometry Society of Japan, 54:91-96.
Huet, A., Charlier, C., Tittlemier, S.A., Singh, G., Benrejeb, S. and Delahaut, P. (2006). Simultaneous determination of (Xuoro) quinolone antibiotics in kidney, marine products, eggs, and muscle by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Journal of Agriculture and Food Chemistry, 54: 2822-2827.
Juan-Garca, A., Font, G. and Pic, Y. (2006). Electrophoresis, 27: 2240-2249.
Julie, B.W., Graham, B., Mary, C.C., Bebak-Williams, J., Bullock, G. and Carson, M.C. (2002). Oxytetracycline residues in a freshwater recirculating system. Aquaculture, 205(3-4): 221-230.
Lucchetti, D., Fabrizi, L., Guandalini, E., Podestà, E., Marvasi, L., Zaghini, A. and Coni, E. (2004). Long Depletion Time of Enrofloxacin in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 48(10): 3912-3917.
Lucchetti, D., Fabrizi, L., Esposito, A., Guandalini, E., Pasquale, M. and Coni, E. (2005). Simple confirmatory method for the determination of erythromycin residues in trout: a fast liquid-liquid extraction followed by liquid chromatography-tandem mass. Spectrometry. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 53: 9689-9694.
Niessen, W.M.A. (1998). Analysis of antibiotics by liquid chromatography-mass spectrometry (Review). Journal of Chromatography A, 812: 53-76.
O'Grady, P., Moloney, M. and Smith, P.R. (1988). Bath administration of the quinolone antibiotic flumequine to brown trout (Salmo trutta) and Atlantic salmon (Salmon salar). Disease of Aquatic Organisms, 4: 27-33.
Olutosin, R.I. and James, O.P. (2004). Simple rapid determination of enrofloxacin and ciprofloxacin in bovine milk and plasma by high-performance liquid chromatography with fluorescence detection. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analalysis, 35: 43-153.
Samanidou, V., Evaggelia, F. and Evaggelopoulou, N. (2007). Analytical strategies to determine antibiotic residues in fish. Journal of Separation Science, 30: 2549-2569.
Sapkota, A., Sapkota, A.R., Kucharski, M., Burke, J., McKenzie,S., Walker,P. and Lawrence, R. (2008). Aquaculture practices and potential human health risks: Current knowledge and future priorities. Environment International, 34(8): 1215-1226.
Soltani, M. (2010). Study of the residuals of some antibiotics in farmed rainbow trout in Chaharmahal va Bakhtiary province, project, No: 2439. Fishery organization of Chaharmahal va Bakhtiary province.
Tittlemier, S.A., Van De Riet, I.J., Burns, G., Potter, R., Murphy, C., Rourke, W., Pearce, H.M. and Dufresne, G. (2007). Analysis of veterinary drug residues in fish and shrimp composites collected during the Canadian Total Diet Study, 1993-2004. Food Additives and Contaminants, 24(1): 14-20.
Ueno, R., Sangrungruang, K. and Miyakawa, M. (1999). A simplified method for the determination of several fish drugs in edible fish and shrimp by high-performance liquid chromatography. Food Research International, 32(9): 629-633.
Yolanda Pico, A.G.F. (2006). Determination of quinolone residues in chicken and fish by capillary electrophoresis mass spectrometry. Electrophoresis, 27: 2240-2249.