بررسی میزان باقیمانده نئومایسین در شیرهای پاستوریزه تولیدی در تعدادی از کارخانجات استان آذربایجانشرقی، ایران
الموضوعات :
محمد حسین موثق
1
,
، امیر رضا کرمی بناری
2
1 - استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
2 - استادیار گروه فارماکولوژی و سم شناسی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
تاريخ الإرسال : 15 الإثنين , محرم, 1435
تاريخ التأكيد : 27 الأربعاء , شعبان, 1435
تاريخ الإصدار : 29 السبت , محرم, 1436
الکلمات المفتاحية:
ایران,
الایزا,
شیر پاستوریزه,
نئومایسین,
ملخص المقالة :
با توجه به مخاطراتی که وجود باقیماندههای آنتیبیوتیک در شیر برای مصرفکننده دارد، ممکن است موجب عکسالعملهای آلرژیک گردد. همچنین با ایجاد جمعیتهای میکروبی مقاوم در داخل روده باعث کاهش تأثیر درمانهای آنتیبیوتیکی میگردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آنتیبیوتیک نئومایسین در شیر پاستوریزه در استان آذربایجانشرقی بود. برای این منظور 200 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی توسط پنج کارخانه در استان آذربایجانشرقی در طی دو فصل بهار و پاییز سال 1389 (100 نمونه در فصل بهار و 100 نمونه در فصل پاییز) بهصورت تصادفی خوشهای اخذ و ابتدا تست غربالگری از نظر وجود باقیمانده داروهای آنتیبیوتیکی توسط کیت کوپن انجام شد و سپس بر روی نمونهها مثبت، تست الیزا برای ارزیابی میزان باقیمانده نئومایسین انجام شد. بر اساس نتایج این بررسی، باقیمانده نئومایسین در فصل بهار و پاییز بهترتیب در 9 و 13 نمونه مشاهده شد که دارای میانگین باقیمانده 10/8 ± 20/43 و 08/2 ± 63/26میکروگرم در لیتر بود. با در نظر گرفتن حد مجاز 1500 میکروگرم در لیتر باقیمانده نئومایسیندر شیر در ایران و به رغم مشاهده باقیمانده داروی فوق در تعدادی از شیرهای پاستوریزه، در هیچیک از نمونهها میزان باقیمانده بیش از حد مجاز در ایران برآورد نشد. با توجه به نتایج حاصله، به لزوم کنترل مستمر نمونههای شیر از نظر باقیمانده آنتیبیوتیک توصیه میگردد.
المصادر:
· فلاح راد، امیر هوشنگ؛ محسنزاده، محمد و اسدپور، حمیدرضا (1385). تعیین میزان باقیمانده جنتامایسین در شیر خام تحویلی به کارخانه شیر پاستوریزه مشهد و شیر پاستوریزه حاصل از همان شیر خام، مجله علوم و صنایع کشاورزی، (7)20، 189-183.
· کریم، گیتی (1380)، شیر و کیفیت آن، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، صفحات: 186-165.
· موثق، محمد حسین (1391). شناسایی باقیمانده آنتیبیوتیک در شیر خام گاو در منطقه ایلخچی (جنوب غرب تبریز) در بهار سال 1388، مجله علوم غذایی و تغذیه، (9) 3: 94-89.
· موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1387). بیشینه مقدار مجاز باقیمانده داروهای دامی در مواد غذایی، چاپ اول، شماره 11101.
Adesiyun, A.A. and Webb, L.A. (1997). Prevalence of antimicrobial residues in preprocessed and processed cow's milk in Trinidad, Journal of Food Safety, 16: 301-310.
Bilandzic, N., Kolanovic, B.S., Varenina, I., Scortichini, G., Annunziata, L., Brstilo, M., et al. (2011). Veterinary drug residues determination in raw milk in Croatia, Food Control, 22: 1941-1948.
Jin, Y., Jang, J.W., Lee, M.H. and Han, C.H. (2006). Development of ELISA and immunochromatographic assay for the detection of neomycin, Clinica. Chimica. Acta, 364: 260-266.
Jones, G.M. and Seymour, E.H. (1988). Cowside antibiotic residue testing, Journal of Dairy Science, 71: 1691-1699.
Kang'ethe, E.K., Aboge, G.O., Arimi, S.M., Kanja, L.W., Omore, A.O. and McDermott, J.J. (2005). Investigation of the risk of consuming marketed milk with antimicrobial residues in Kenya, Food Control, 16: 349-355.
Movassagh, M.H. and Karamibonari, A.R. (2013). Tetracycline residues in raw cow's milk, pasteurized and UHT milk in Tabriz (northwest region of Iran), Online Journal of Veterinary Research, 17(10): 535-539.
Rinken, T. and Riik, H. (2006). Determination of antibiotic residues and their interaction in milk with lactate biosensor, Journal of Biochemistry and Biophysics Methods, 66: 13-21.
Seymour, E.H., Jones, G.M. and McGillard, M.L. (1988). Comparison of non-farm screening tests for detection of antibiotic residues, Journal of Dairy Science, 71: 2292-2296.