بررسی میزان باقیمانده نئومایسین در شیرهای پاستوریزه تولیدی در تعدادی از کارخانجات استان آذربایجانشرقی، ایران
الموضوعات :
محمد حسین موثق
1
,
، امیر رضا کرمی بناری
2
1 - استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
2 - استادیار گروه فارماکولوژی و سم شناسی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
الکلمات المفتاحية: ایران, الایزا, شیر پاستوریزه, نئومایسین,
ملخص المقالة :
با توجه به مخاطراتی که وجود باقیماندههای آنتیبیوتیک در شیر برای مصرفکننده دارد، ممکن است موجب عکسالعملهای آلرژیک گردد. همچنین با ایجاد جمعیتهای میکروبی مقاوم در داخل روده باعث کاهش تأثیر درمانهای آنتیبیوتیکی میگردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آنتیبیوتیک نئومایسین در شیر پاستوریزه در استان آذربایجانشرقی بود. برای این منظور 200 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی توسط پنج کارخانه در استان آذربایجانشرقی در طی دو فصل بهار و پاییز سال 1389 (100 نمونه در فصل بهار و 100 نمونه در فصل پاییز) بهصورت تصادفی خوشهای اخذ و ابتدا تست غربالگری از نظر وجود باقیمانده داروهای آنتیبیوتیکی توسط کیت کوپن انجام شد و سپس بر روی نمونهها مثبت، تست الیزا برای ارزیابی میزان باقیمانده نئومایسین انجام شد. بر اساس نتایج این بررسی، باقیمانده نئومایسین در فصل بهار و پاییز بهترتیب در 9 و 13 نمونه مشاهده شد که دارای میانگین باقیمانده 10/8 ± 20/43 و 08/2 ± 63/26میکروگرم در لیتر بود. با در نظر گرفتن حد مجاز 1500 میکروگرم در لیتر باقیمانده نئومایسیندر شیر در ایران و به رغم مشاهده باقیمانده داروی فوق در تعدادی از شیرهای پاستوریزه، در هیچیک از نمونهها میزان باقیمانده بیش از حد مجاز در ایران برآورد نشد. با توجه به نتایج حاصله، به لزوم کنترل مستمر نمونههای شیر از نظر باقیمانده آنتیبیوتیک توصیه میگردد.