بررسی بقایای آنتیبیوتیکی در بافتهای خوراکی گاوهای کشتاری تبریز به روش FPT
الموضوعات :محمدعلی تربتی 1 , مهدی شمشیری 2 , افشین جوادی 3
1 - معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2 - دانشآموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - گروه بهداشت مواد غذایی دانشکدة دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران.
الکلمات المفتاحية: گاو, کشتارگاه تبریز, : باقیمانده آنتیبیوتیکی, بافتهای خوراکی, FPT,
ملخص المقالة :
وجود بقایای آنتیبیوتیکی در مواد غذایی و انتقال آن به بدن مصرف کنندگان باعث ایجاد عوارضی نظیر مقاومتهای باکتریایی، واکنشهای آلرژیک، مسمومیت، سرطانزایی و بههم زدن میکروفلور طبیعی روده میشود. روش چهار پلیتی یکی از روشهای میکروبیولوژیکی جهت تأیید حضور بقایای آنتیبیوتیکی در مواد غذایی میباشد که در چهار محیط کشت با pH و باکتریهای متفاوت انجام می گیرد. در این مطالعه از 30 لاشه گاوهای کشتار شده در کشتارگاه تبریز نمونه هایی از عضله کپل، دیافراگم و بافت کبد و کلیه بهصورت تصادفی اخذ شد.از بین نمونه های کلیه،30 مورد (100%)؛ از نمونه کبد، 28 مورد (33/93%)؛ از عضله دیافراگم،22 مورد (33/73%) و از نمونه عضله کپل، 22 مورد (33/73%) آلوده به بقایای آنتیبیوتیکی تشخیص داده شدند. با بررسی نتایج مشخص گردید بیشترین بقایای آنتیبیوتیکی مربوط به گروههای پنیسیلین و ماکرولیدها بوده است (P<0.05). در ضمن بافت کلیه بهعنوان آلودهترین بافت به بقایای آنتیبیوتیکی تشخیص داده شد .(P<0.05)
Afshar, K. (2000a). Control instruction for veterinary drugs usage. Institute of Standard and Industrial Research of Iran, No 5592, pp. 1-12.
Afshar, K. (2000b). Sampling method for control of veterinary drugs residues in red meat, poultry meat and theirs products. Institute of Standard and Industrial Research of Iran, 5659: 1-24.
Andrew, S.M., Frobish, R.A. and Paapee, M.J. (1997). Evaluation of selected antibiotic residue screening tests for milk from individual cows and examination of factors that affect the probability of false positive outcomes, Journal of Dairy Science, 80: 3050-3057.
Anonymous (1992). Practical microbiology guideline. Merk’s trading publishing, pp. 1-15.
Berends, B.R., Van den Bogaard, A.E., van Knapen, F. and Snijders, J.M. (2001). Human health hazards associated with the administration of antimicrobials to slaughter animals, Veterinary Quarterly, 23(1): 2-10.
Botsoglou, N.A. and Fletouris, D.J. (2001). Drug residue in foods, New York, Marcel Dekker, pp. 456-572.
Chui-shiang, C., Tung-fa, T. and Hui-ping, L. (2000). Evaluating the applicability of the modified four-plate test on the determination of antimicrobial agent residues in pork. Journal of Food and Drug Analysis, 8(1): 25-34.
Currie, D., Lynas, L., kennedy, D.G. and McCaughey, W.J. (1998). Evaluation of a modified EC Four Plate Method to detect antimicrobial drugs. Food Additives and Contaminants, 15(6): 651-660.
Gaudin, V., Maris, P., Fuselier, R., Ribouchon, J.L., Cadieu, N. and Rault, A. (2004). Validation of a microbiological method : the STAR protocol, a five-plate test , for the screening of antibiotic residue in milk. Food Additives and Contaminants, 21(8): 422-423.
Hossein Khan Nazer, A. and Kahba, H. (1999). Antibiotics residues and sulfonamides in poultry by FPT method and effect of heating on them. Pazhoohesh and Sazandegi Journal, 43: 62-65.
Hossein Khan Nazer, A., Shakar foroush, S. and Ghanei, K. (1995). FPT method application for determination of antibiotics residues in sheep carcasses. Pazhoohesh and Sazandegi Journal, 38: 180-184.
Hrdlicka, J. (1990). Residues of inhibitory agents in the tissue of slaughter-house animal-comparision of microbiological methods of agar diffusion. Veterinary Medicine, 35(7): 411-418.
Hossein Khan Nazer, A. (2004). Experimental design for he microbiological four-plate test for the detection of sulphadimidine residues at the levels of concern. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 48: 403-407.
Jevinova, P., Dudrikova, E. and Sokol, J. (2003). Determination of oxytetracycline residues in milk with the use of HPLC method and two microbial inhibition assays. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 47: 211-216.
Koenen-Dierick, K. and De Beer, J.O. (1998). Optimization of an antibiotic residue screening test , based on inhibition of Bacillus subtilis BGA, with experimental design. Food Additives and Contaminants, 15(5): 528-534.
Koenen-Dierick, K., Okerman, L., De Zutter, L., Degroodt, J.M., Van Hoof, J. and Srebrnik, S. (1995). A one-plate microbiological screening test for antibiotic residue testing in kidney tissue and meat ; an alternative to the EEC four-plate method. Food Additives and Contaminants, 12(1): 77-82.
Mithchell, G.A. (1993). Current status of dairy drug residues, Proceeding of ASAS Dairy Symposium, pp. 1-10
Myllyniemi, A.L., Nuotio, L., Lindfors, E., Rannikko, R., Niemi, A. and Backman, C. (2001). A microbiological six-plate method for identification of certain antibiotic groups in incurred kidney and muscle samples, Analyst, 126: 641-646.
Myllyniemi, A.L., Rannikko, R., Lindfors, E., Niemi, A. and Backman, C. (2000). Microbiological and chemical detection of incurred penicillin G, oxytetracycline, enrofloxacin and ciprofloxacin residues in bovine and porcine tissues. Food Additives and Contaminants, 17(12): 991-1000.
Myllyniemi, A.L. (2004). Development of microbiological methods for the detection and identification of antimicrobial residues in meat, Academic dissertation, Faculty of veterinary medicine , University of Helsinki, pp. 11-38.
Myllyniemi, A.L., Siplila, H., Nuotio, L., Niemi, A. and Honkanen-Buzalski, T. (2002). An indirect conductimetric screening method for the detection of antibiotic residues in bovine kidneys. Analyst, 127(9): 1247-1251.
Nolan, M., Dooley, M., Nugent, A. and O`Keeffe, M. (2000). Antibiotic residue testing in kidney : comparision of a modified one-plate test with the EC four-plate test and the Charm II test , The national food center , Ireland, pp. 561-582.
Okerman, L., De Wasch, K. and Van Hoof, J. (1998a). Detection of antibiotics in muscle tissue with microbiological inhibition tests: effects of the matrix. Analyst, 123(11): 2361-2365.
Okerman, L., Van Hoof, J. and Debeuckelaere, W. (1998b). Evaluation of the European four-plate test as a tool for screening antibiotic residues in meat samples from retail outlets, Journal of AOAC International, 81(1): 51-56.
popelka, P., Nagy, J. and Sokol, J. (2003). Comparision of various methods for penicillin residue detection in cow milk after intramammary and parenteral treatment , Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 47: 203-209.
Smither, R., Lott, A.F., Dalziel, R.W. and Ostler, D.C. (1980). Antibiotic residues in meat in the United Kingdom; an assessment of specific test to detect and identify antibiotic residues, Journal of Hygiene, 85(3): 359-369.
Tsai, C.E. and Kondo, F. (2001). Improved agar diffusion method for detecting residual antimicrobial agents. Journal of Food Protection, 64(3): 361-366.