بررسی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میزان آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس، کلیفرم و اشریشیاکولای
الموضوعات :
مریم اختلاط
1
,
زهرا ظاهری پور
2
,
بهاره شکرریز
3
1 - دانشگاه شهید چمران، دانشکده دامپزشکی، گروه میکروبیولوژی، اهواز، ایران
2 - دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، گروه بهداشت مواد غذایی، اهواز، ایران
3 - دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، گروه بهداشت مواد غذایی، اهواز، ایران
تاريخ الإرسال : 20 الأربعاء , رجب, 1432
تاريخ التأكيد : 18 الثلاثاء , محرم, 1433
تاريخ الإصدار : 26 الثلاثاء , ذو الحجة, 1432
الکلمات المفتاحية:
اهواز,
بستنی سنتی,
اشریشیاکولای,
کلیفرم,
استافیلوکوکوس آرئوس,
ملخص المقالة :
بیماری های ناشی از مصرف غذاهای آلوده هنوز یکی از مشکلات عمده در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. بستنی یکی از فرآورده های تولیدی از شیر بوده که محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها می باشد. درایران تولید بستنی های غیرپاستوریزه تحت عنوان بستنی سنتی که به روش دستی تهیه می شود بسیار رایج است. با توجه به مصرف بیشتر بستنی در فصول گرم خصوصاً در مناطق گرمسیری، این مطالعه بر روی بستنی های سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میکروارگانیسم های شاخص، انجام شد. در این تحقیق 120 نمونه بستنی سنتی در طی تابستان 1388 از مناطق مختلف اهواز نمونه برداری گردید. به منظور بررسی کلی فرم، اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس بر طبق روش مرجع و از محیط های کشت انتخابی و اختصاصی و نهایتاً آزمون های بیوشیمیایی استفاده شد. نتایج نشان داد که از120 نمونه، به ترتیب 94 (33/78%) و13 نمونه (83 /10%) آلوده به کلی فرم و اشریشیاکولای و38 نمونه (67/31%) آلوده به استافیلوکوکوس آرئوس کواگولاز مثبت بودند. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بیشتر بستنی های سنتی در این منطقه از نظر استاندارد غیر قابل مصرف می باشد. بنابراین نظارت بیشتر توسط مسئولین امر برای جلوگیری از آلودگی باکتریایی ضروری می باشد.
المصادر:
منابع
Azadnia, P., Shahahmadghasemi, M., Abassi, M.R., Taarof, N. and Karimijashni, M. (2011). Microbial quality of traditional ice creamproduced by small-scale manufacturers in Hormoz and its comparisonwith the Iranian national standard. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(6): 742-744.
Bostan, K. and Akin, B. (2002). A study on the microbiological quality of industrial ice cream. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sicences, 26: 623-629.
De Fabrias, F.F., Da Silva, W.R., Bothelho, A.C., Da Hora, I.M., Kronenberger, G. and Da Cruz, A.G. (2006). Microbiological quality of ice creams commercialized in some cities in the state of Rio de Janeiro, Brazil. International Journal of Dairy Technology, 59(4): 261-264.
Elsharefa, N., Ghengheshb, Kh.S., Abognaha, Y.S., Gnana, S.O. and Rahouma, A. (2006). Bacteriological quality of ice cream in Tripoli-Libya. Food Control, 17: 637-641.
Erol, U., Kuplulu, O., Siriken, B. and Celik, T.H. (1998). Determination of microbiological quality of ice-cream belong to various patisserie in Ankara. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sicences, 22: 345-352.
Hoveyda, L., Mozafari, N.A. and Forouhesh Tehrani, H. (2005). Determination of bacterial contamination of different ice-creams in Tehran, 2003. Medical Council of Islamic Republic of Iran, 23: 383-390 [In Farsi].
Institute of Standard and Industerial Research of Iran [ISIRI] (2008). Microbiology of milk and milk productsspecifications, No: 2406 [In Farsi].
Institute of Standard and Industerial Research of Iran [ISIRI] (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs-Horizontal method for the enumeration of positive Staphylococci –coagulase (Staphylococcus aureus and other species), No: 6806-3 [In Farsi].
Institute of Standard and Industerial Research of Iran [ISIRI] (2000). Milk and milk products - enumeration of coliforms - Part 1 : Colony technique at 30ºC without resuctation, No: 5486-1[In Farsi].
Joshi, D.R., Shah, P.K., Manandhar, S., Sharma, S. and Banmali, P. (2004). Microbial quality of ice cream sold in Kathmandu. Journal of Nepal Health Reserch Council, 2(2): 37-40.
Kanbakan, U., Con, A.H. and Ayar, A. (2004) Determination of microbiological contamination sources during icecream production in Denizli Turkey. Food Control, 15(6): 463-470.
Little, C.L. and Louvois, J.D. (1999). Health risks associated with unpasteurized goat’s and ewe’s milk in England and wales. Epidemiological Infection, 122(3): 403-08.
Martin, S.E. and Landolo, J. (1999). Staphylococcus. Academic Press, USA, pp.1490-1494.
Mokhtarian, H., Mohsenzadeh, M. and Khezri, M. (2004). The Survay on the bacterial contamination of traditional ice cream produced in Mashhad city. Ofogh-E-Danesh, 10(1): 42-46[In Farsi].
Mokhtarian Dalouei, H., Shariatifar, N., Mohammadzadeh Moghadam, M. and Ghahramani, M. (2009). The survay on the bacterial contamination of traditional ice cream produced in Gonabadcity. Ofogh-E-Danesh, 15(1): 45-51 [In Farsi].
Naeimabadi, A., Mirzaei, R., Yazdani, A., Armat, M.R., Botalboluei, M. and Yarahmadi, M. (2010). Determination of microbial contamination in traditionally manufactured ice-creams and hand made fruit juices in summer 2007 and summer 2008 in Bojnurd. Journal of Northern Khorasan University of Medical Sciences, 2(2, 3): 45-50 [In Farsi].
Papantoniou, D., Zelati, E., Martinou, I. and Petridis, D. (2004). Microbiological quality of Greek ice cream samples marketed in Thessaloniki. Archiv fur Lebensmittel hygiene "Archives for Food Hygiene", 55(4): 76-78.
Sadeghifard, N., AziziJalilian, F., Seidkhani, A. and Rostamzad, A. (2006). A study on contamination of E.coli and S.aureus in raw milk in Ilam during 1999- 2003. Journal of Ilam University of Medical Science, 14(1): 44-50 [In Farsi].
Salari, M.H., Sharifi, M.R., Golzari, M., Sarabadi, A.A. and Kafilian, H. (2006). Study of bacterial contamination of milk and milk products in Yazdprovince. Journal of School of Public Health and Institute of Public Health Research, 4(1): 37-43 [In Farsi].
Shekarforoush, S.S. and Jafarpour, B. (2006). Comparison of the bacterial and chemical properties of traditional Iranian ice cream produced in Shiraz with Iran national standard. Iranian Journal of Food Science and Technology, 3(2): 11-17.
Varnam, A.H. and Evants, M.G. (1996). Food bornpathogens. Manson Publishing, England, pp. 235-262.
Walker, T.S. (2008). Microbiology. Translated by Mirnezhad, R. and Razavi, Sh. Bashari Publication Co., Tehran, pp. 225-240.