بررسی تغییرات مقدار آفلاتوکسین طی تولید پودر آب پنیر ملحزدایی شده
الموضوعات :
ایمان ابدالی تکلو
1
,
علی محمدی ثانی
2
1 - دانش آموخته علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
2 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
تاريخ الإرسال : 06 الجمعة , جمادى الأولى, 1435
تاريخ التأكيد : 26 الأربعاء , جمادى الثانية, 1436
تاريخ الإصدار : 01 الجمعة , جمادى الأولى, 1436
الکلمات المفتاحية:
آفلاتوکسین M1,
کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا,
پودر آب پنیر,
ملح زدایی,
ملخص المقالة :
یکی از موادی که در سالهای اخیر در صنایع دارویی و شیرخشک نوزاد مورد توجه قرار گرفته است، پودر آب پنیر میباشد.هدف از این پژوهش بررسی میزان کاهش آفلاتوکسین M1(AFM1) طی فرایند تولید پودر آب پنیر ملحزدایی شده (Demineralized Whey Powder 90- DWP 90)از آب پنیر شیرین بود. بدین منظور 36 نمونه از مراحل مختلف تولید جمعآوری شد که شامل نمونههای آب پنیر شیرین (12 نمونه)، نمونه آب پنیرهای ملحزدایی شده (12 نمونه) و نمونههای DWP-90 (12 نمونه) بودند. این نمونهها از کارخانه پودر شیر مشهد (Nutricia-MMP) طی مدت یک سال (1391 تا 1392) جمعآوری شدند. میزان AFM1 با تکنیک کروماتوگرافی مایع با عملکرد فشار بالا (HPLC) تعیین گردید. براساس این نتایج AFM1 در 100٪ نمونهها وجود داشته اما میزان آن در همه نمونهها کمتر از حد بیشینه تعریف شده توسط استاندارد ملی ایران به شماره 5925 (ppt100 برای آب پنیر و ppt1000 برای پودر آب پنیر) بود. میانگین مقدار AFM1 در آب پنیر شیرین (ppt5/32) و پودر آب پنیر ملح زدایی شده(ppt8/45) کمتر از حد بیشینه تعریف شده در استانداردهای کدکس و اروپا (EC 1881/2006) برای شیر خام (ppt50) بود. با توجه به درصد ماده خشک (TS)آب پنیرشیرین (1/0±6٪) و درصد ماده خشک DWP-90(97٪) و همچنین مقادیر AFM1 در بین این نمونهها، به طور میانگین حدود 91٪ کاهش AFM1، طی فرایند تولید DWP-90 مشاهده شد.
المصادر:
· برجی، محسن و سها، ساحل (1386). کاهش آفلاتوکسین M1 در شیر با استفاده از برخی ترکیبات جاذب شیمیایی و مطالعه تاثیر آنها بر ترکیب شیر. مجله پژوهش و سنجش، سال چهارم، شماره 74، صفحات: 26-19.
· رهایی، سمیه؛ امام جمعه، زهرا؛ رضوی، سیدهادی و مظاهری، منصوره (1388). توانایی سویه لاکتوباسیلوس رامنوسوس GG(LBGG) جهت کاهش آفلاتوکسین B1 موجود در پسته. مجله الکترونیک فراوری و نگهداری مواد غذایی، جلد اول، شماره 3، صفحات: 64-51.
· کامکار، ابوالفضل (1386). تعیین میزان آفلاتوکسین M1 با استفاده از روش الایزا در شیرخشکهای صنعتی تولید شده در ایران. مجله پژوهش و سازندگی، شماره 79، صفحات: 180-174.
کامکار، ابوالفضل و کریم، گیتی (1383). مطالعه اثر سیستم لاکتوپراکسیداز و لاکتوپراکسیداز همراه ریبوفلاوین بر روی آفلاتوکسین M1 در شیر. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 55، شماره 4، صفحات: 7-5.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1380). خوراک انسان- دام- بیشینه رواداری مایکوتوکسینها، شماره 5925.
Commission Regulation (EC) No 1881/2006 (2006). Setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs.
Diener, U.L. and Davis, N.D. (1966). Aflatoxin production by isolates of Aspergilusflavus. Phytopathology, 56 (21): 1390–1393.
El Deeb, S.A., Zaki, N., Shoukry, Y.M.R. and Kheedr, E.E. (1992). Effect of Some Technological Processes on Stability and Distribution of Aflatoxin M1 in Milk. Egyptian Journal of Food Science, 20: 29-42.
Ion exchange for Dummies. (2008). www.lenntech.com/Data-sheets/Ion-Exchange-for-Dummies-RH.m.
Kamkar, A., (2008). Detection of aflatoxin M1 in powdered milk samples by ELISA. Pajouhesh & Sazandegi, 79: 174-180.
Laciakova, A., Ciconova, P., mate, D. and Laciak, V. (2008). Aflatoxins and possibilities for their biological Detoxification. Medycyna wet, 64.
Marshaly, R.I., El Deeb, S.A. and Safwat, N.M. (1986). Distribution and Stability of Aflatoxin M1 during Processing and Storage of Karish Cheese. Alexandria The Journal of Agricultural Research, 31: 219–228.
Mohammadi, H., Alizadeh, M., R Bari, M. and Tajik, H. (2008). Minimization of aflatoxin M1content in Iranian white brine cheese. International Journal of Dairy Technology, 2: 141-145.
MohammadiSani, A. and Nikpooyan, H. (2011). Determination of aflatoxin M1 in milk by high-performance liquid chromatography in Mashhad. Toxicology and Industrial Health (TOXICOL IND HEALTH): 1–5.
MohammadiSani, A., Nikpooyan, H. and Moshiri, R. (2010). Aflatoxin M1 contamination and antibiotic residue in milk in Khorasanprovince, Iran. Food and Chemical Toxicology, 48: 2130–2132.
MohammadiSani, A., Khezri, M. and Moradnia, H. (2012). Determination of AflatoxinM1 in Milk by ELISA Technique in Mashhad. International Scholarly Research Network ISRN Toxicology, ID 121926: 4.
Novasep group- Whey demineralization. (2007). http://www.innovatewithdairy.com/
Reddy, B.N. and Raghavender, C.R. (2007). Outbreaks of aflatoxicoses in India. African Journal of Biotechnology: Food Agriculture. Nutrition and Development, 7(5): 1–15.
Rohm and Haas.Ion Exchange.Ion exchangeintroduction. (2008). Ion exchange. www.lenntech.com/Data-sheets/Ion-Exchange-for-Dummies-RH.
Rubio, R., Moya, V.J., Berruga, M.I., Molina, M.P. and Molina, A. (2011). Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products, Mljekarstvo, 61(4): 283-290.
Strosnider, H. (2006). Workgroup report: public health strategies for reducing aflatoxin exposure in developing countries. Environmental Health Perspectives, 114: 1898–1903.
Tavakoli, H.R., Riazipour, M., RáfátiShaldehi, H., Shahriari, M., Naghavi, S. and Rahmati Najarkolaei, F. (2013). AFM1 Contamination in used yogurt in one the of universities of medical sciences in Tehran by ELISA. Quarterly of the Horizon of Medical Sciences, 18(5): 261-268.
Yu, J., Bhatnagar, D. and Ehrlich, K.C. (2002). Aflatoxin biosynthesis. Revista Iberoamericana de Micology, 19: 191-200.