بررسی اثر پرتودهی گاما بر روی لاشههای گاوی آلوده به سیستیسرکوس بوویس
الموضوعات :
زهره مشاک
1
(استادیار گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.)
حمیدرضا سوداگری
2
(باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرج، دانشگاه آزاداسلامی، کرج، ایران)
علی خنجری
3
(دانشگاه تهران، استادیار گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، تهران، ایران)
غلامرضا شاهحسینی
4
(پژوهشکده کشاورزی هستهای، مربی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، کرج، ایران.)
افشین متقیفر
5
(دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران)
محسن داوودآبادی فراهانی
6
(دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران)
الکلمات المفتاحية: پرتو گاما, سیستیسرکوس بویس, کشتارگاه, لاشه گاوی,
ملخص المقالة :
تنیازیس یکی از بیماریهای مهم انگلی مشترک بین انسان و دام میباشد که در نتیجه مصرف گوشت خام یا نیمپز گاوی آلوده به سیستیسرکوس بویس (Cysticercus bovis) در انسان ایجاد میشود. پرتودهی بهعنوانی روشی ایمن میتواند جهت از بین بردن انگلها در سالمسازی مواد غذایی و بهعنوان یک روش کنترلی در پیشگیری از وقوع اپیدمی این بیماری انگلی غذازاد مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این مطالعه ابتدا قسمتهای مختلف لاشههای گاوی (سه سر بازو،قلب و جوشی) حاوی کیست زنده در دو کشتارگاه استان البرز جهت پرتودهی با دوزهای مختلف اشعه گاما (5/0، 6/0، 7/0، 8/0، 9/0، 1، 5/1 کیلوگری) انتخاب و پس از پرتوتابی نمونهها بهمدت 30 الی 120 دقیقه، زنده و یا مرده بودن لاروها با رنگآمیزی ائوزینمتیلنبلو و توسط مشاهده میکروسکوپی مشخص گردید. آنالیز آماری با نرمافزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از برنامه Trend Chi-square صورت گرفت. نتایج حاکی از آن بود که دوزهای 8/0، 9/0، 1و 5/1 کیلوگری بهترتیب با 72، 6/82، 9/90 و 6/91 درصد در مقایسه با سایر دوزها، بهطور معنیداری قادر به از بین بردن کیستها شد. بهدلیل عدم اختلاف آماری معنیداری بین دو دوز 1و 5/1 کیلوگری جهت از بین بردن کیستها، از دوز کمتر یعنی 1 کیلوگری بهعنوان دوز مناسب پرتودهی در گوشتهای آلوده توصیه میگردد.