تاثیر فرایند شستشو در کاهش بقایای آفتکشهای کلرپیریفوس و دیازینون در میوههای سیب و انگور
الموضوعات :لیلا عباس زاده 1 , بهزاد محمدی خانقاهی 2 , احمد اصل هاشمی 3 , ندا سهیلی ملکی 4 , غلامحسین صفری 5
1 - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 - مرکز تحقیقات سلامت و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 - مرکز تحقیقات سلامت و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران؛ گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: باقی¬مانده آفت¬کش, فرایند شستشو, ارزیابی ریسک, شبیه سازی مونت کارلو, مراغه,
ملخص المقالة :
در این مطالعه، بقایای آفت¬کش¬های کلرپیریفوس و دیازینون در 10 نمونه سیب و 6 نمونه انگور مراغه پس از استخراج با روش تجزیهای راحت، سریع، مؤثر و ایمن (QuEChERS) با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی با طیف سنج جرمی (GC/MS) آنالیز شدند. همچنین، تاثیر فرایند شستشو در کاهش بقایای آفتکشها و ارزیابی ریسک بهداشتی بر اساس شبیه سازی مونت کارلو برای دو گروه سنی بزرگسالان و کودکان انجام گردید. براساس نتایج، بقایای آفتکشهای کلرپیریفوس و دیازینون در همه 32 نمونه آنالیز شده سیب و انگور، در هر دو تیمار شسته شده و شسته نشده، تشخیص داده شد. میانگین آفتکشهای کلرپیریفوس و دیازینون به ترتیب در 95 درصد و 100 درصد نمونههای سیب کمتر از حد مجاز توصیه شده ایران بود در حالیکه در 67/41 و 33/33 درصد نمونههای انگور بیشتر از حد مجاز توصیه شده ایران بود. میانگین باقی¬مانده آفتکشهای کلرپیریفوس و دیازینون پس از شست و شو در نمونههای سیب به ترتیب 02/42 درصد و 84/53 درصد و در نمونههای انگور 70/39 و 15/46 درصد کاهش یافت. کلرپیریفوس با مقادیر 51/0 و 12/0 و دیازینون با مقادیر 45/0 و 105/0 در نمونههای سیب، بیشترین مقادیر نسبت خطر (Hazard Quotient) را برای بزرگسالان و کودکان داشتند. ارزیابی خطر تجمعی ناشی از مواجهه با بقایای آفتکشهای کلرپیریفوس و دیازینون نشان داد که هیچگونه خطر سلامتی قابل توجهی برای گروههای سنی بزرگسالان و کودکان وجود ندارد. با اینحال با توجه به استفاده از آفت کشهای متعدد، نظارت مستمر و دقیق برای کاهش بقایای آفت کش ها در میوهها و سبزیها ضروری است.