استخراج و اندازهگیری باقیمانده برخی از آفلاتوکسینها در نمونههای ذرت با روش کچرز تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی جفتشده به کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
الموضوعات :حورا آزادی 1 , محمدرضا افشار مقدم 2 , جلیل خندقی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایران
2 - مرکز ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایران
الکلمات المفتاحية: آفلاتوکسین, کچرز, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا, میکرواستخراج مایع-مایع پخشی,
ملخص المقالة :
قارچهای تولیدکننده مایکوتوکسینها میتوانند گروه وسیعی از غلات و علوفه را آلوده کرده و از این طریق وارد بدن انسان شوند. آفلاتوکسینها مواد سرطانزای بالقوهای هستند و همچنین میتوانند اثرات مخربی از جمله اختلالات عصبی، نارسایی کبد و کلیه را به همراه داشته باشند بنابراین کنترل مقدار آنها در فرآوردههای غذایی توسط متولیان سلامت کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. در این کار پژوهشی از تلفیق روش کچرز با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به منظور استخراج افلاتوکسینهای B1، B2، G1 و G2 از نمونههای ذرت استفاده شده و اندازهگیری آنها با HPLC-FLD انجام شده است. برای این منظور تاثیر عوامل موثر در دو مرحله روش استخراج پیشنهادی بررسی و بهینهسازی شد. همچنین اعتبارسنجی روش توسعه داده شده با محاسبه ارقام شایستگی مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازهگیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج ارزیابی گردید. محدوده خطی روش پیشنهادی (با ضریب تعیین بالاتر از 996/0) در محدوده 23/0 تا 200 نانوگرم در گرم و حداندازهگیری پایین در محدوده 38/0-23/0 نانوگرم در گرم (کمتر از حد مجاز قابل قبول برای باقیمانده آفلاتوکسینهای هدف در ذرت) حاصل شد. بر اساس نتایج تکرارپذیری روش توسعه داده شده در محدوده 9/3 تا 1/7 و همچنین بازده استخراج بین 60 تا 73 درصد بدست آمد. بهعلاوه اجرای روش مذکور بر روی نمونههای ذرت وجود آفلاتوکسین B1 در تمامی نمونهها در محدوده 1/1 تا 2/11 نانوگرم در گرم را نشان داد. در مجموع روش پیشنهادی دقیق و قابل اعتماد بوده و از کارایی بالایی در تجزیه و شناسایی آنالیتهای هدف در نمونه ذرت برخوردار است.