اثر اسانس لعلکوهستان بر ویژگیهای میکروبی همبرگر
الموضوعات :
زهرا قربانی
1
(دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران)
نفیسه زمین دار
2
(دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران)
مهشید جلوان
3
(دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران)
مریم گل آبادی
4
(دانشیار، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران)
الکلمات المفتاحية: اشریشیا کولای, همبرگر, فعالیت ضدمیکروبی, استافیلوکوکوساورئوس, لعلکوهستان,
ملخص المقالة :
< p>استفاده از اسانسهای گیاهی در بازدارندگی رشد و تکثیر باکتریها بهویژه در دهه اخیرافزایشیافته است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی ترکیب شیمیایی و تأثیر ضد میکروبی اسانس لعلکوهستان در محیط کشت میکروبی و همبرگر بود. فعالیت ضدمیکروبی اسانس لعلکوهستان در مورد استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای بهوسیله روش دیسک دیفیوژن و چاهک مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 سطح در غلظت اسانس (0، 32/0 و 25/1 میکرولیتر بر گرم) در 4 دوره زمانی (1، 20 ، 40 و 60 روز) با 3 تکرار برشمارش کلی، شمارش استافیلوکوکوس اورئوس ، شمارش اشریشیا کولای، شمارش کپک و مخمر در همبرگر انجام شد. 12 ترکیب شاخص در اسانس لعلکوهستان شناسایی شد. مهمترین ترکیبات شامل ترکیبات فنولی و آلدئیدی بودند. اسانس لعلکوهستان بیشترین خاصیت ضدمیکروبی را بر استافیلوکوکوس اورئوس با حداقل غلظت بازدارندگی 32/0 میکرولیتر بر میلیلیتر و سپس اشریشیا کولای با حداقل غلظت بازدارندگی ۶۲۵/۰ میکرولیتر بر گرم داشت. همچنین، با افزایش غلظت اسانس گیاه لعلکوهستان، تعداد انواع میکروارگانیسمها کاهش یافت و تنها در شمارش باکتری اشریشیا کولای تفاوت معنی داری بین غلظت شاهد و غلظت 32/0 میکرولیتر بر گرم وجود نداشت، ولی در تمامی انواع میکروارگانیسمها بیشترین کاهش در غلظت 25/1 میکرولیتر برگرم مشاهده شد (05/0>p < /em>). مقدار بالای آلدئید و فنول موجود در اسانس لعلکوهستان از دلایل احتمالی تأثیر ضدمیکروبی گیاه میباشد و اسانس گیاه میتواند بهعنوان یک منبع طبیعی نگهدارنده در غذا مورداستفاده قرار گیرد.
_||_