تأثیر عصاره رزماری (Rosmarinus officinalis) در کاهش فساد فیله ماهی قزلآلای رنگین¬¬کمان (Onchorhynchus mykiss) طی¬ دوره نگهداری در شرایط سرد
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمهدی بابازاده 1 , مریم شاپوری 2
1 - استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد سوادکوه ، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
الکلمات المفتاحية: رزماری, فساد, ماندگاری, قزلآلا,
ملخص المقالة :
رزماری، گیاهی است که بر روی بسیاری از عوامل بیماریزا و ارگانیسمهای مسبب فساد موادغذایی تأثیرگذار است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از عصاره گیاه رزماری در دو غلظت (1/0 و 3/0 درصد) به منظور افزایش مدتزمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در دمای یخچال بود. فاکتورهای مورد بررسی شامل پارامترهای شیمیایی (مجموع بازهای نیتروژنی فرار و عدد پر اکسید) و پارامترهای میکروبی (شمارش کلی باکتریها و شمارش باکتریهای سرماگرا) بوده که طی روزهای صفر، سوم، ششم، نهم، دوازدهم و پانزدهم نگهداری، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتايج نشان داد مقادير PV و TVN و پارامترهای میکروبی در تيمار با غلظت 3/0 درصد، بهطور معنیداری (05/0p<)، كمتر از ساير تيمارها بود. همچنین با افزایش دوره نگهداری، میزان فساد افزایش یافت با وجود این، در روزهای نهم تا دوازدهم، تمامی پارامترهای مورد بررسی خارج از دامنه استاندارد بودند. بر اساس یافتههای حاصله، استفاده از عصاری رزماری بهویژه در غلظت 3/0%، در کاهش ارگانیسمهای مسئول فساد و به تأخیر انداختن اکسیداسیون چربی و درنهایت افزایش عمر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان، مؤثرتر است.