شیوع آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلای و سالمونلا در شیرینیهای خامهای عرضهشده در شهرستان اصفهان و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییابراهیم رحیمی 1 , نجمه واحد دهکردی 2 , محمدامین حیدرزادی 3
1 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: مقاومت آنتی بیوتیکی, آلودگی باکتریایی, عفونت و مسمومیت غذایی, شیرینی خامهای,
ملخص المقالة :
اشرشیاکلای و سالمونلا از باکتریهای گرممنفی بوده و شاخص آلودگی به مدفوع در مواد غذایی میباشند و وجود هر یک از انها در مواد غذایی پروسس شده نشان دهنده عدم رعایت بهداشت بوده و استافیلوکوکوس اورئوس از باکتریهای گرممثبت است که بیشترین میزان مسمومیت را به خود اختصاص داده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلای و سالمونلا در شیرینیهای خامهای عرضه شده در شهرستان اصفهان و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایههای به دست آمده میباشد. در این مطالعه تعداد 120 شیرینی خامهای از مراکز عرضه این محصول در نقاط مختلف شهرستان اصفهان به صورت تصادفی نمونهگیری شده و به آزمایشگاه تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد در کنار فلاسک یخ، جهت عدم آلودگی ثانویه انتقال داده شد. جهت جستجوی میکروارگانیسمها از روش استاندارد استفاده شد. دادههای جمعآوری شده در نرمافزار آماری-SPSS نسخه 26 و از آزمون کایاسکوئر برای تحلیل دادهها استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان آلودگی به اشرشیاکلای و سالمونلا در تمام نمونهها منفی بود، اما استافیلوکوکوس اورئوس در 4 مورد از شیرینیهای خامهای تائید شد. نمونهها نسبت به تتراسایکلین، استرپتومایسین و آمیکاسین بیشترین حساسیت را داشته و به پنیسیلین و آمپیسیلین بیشترین مقاومت را داشتند. در این بررسـی مشـخص گردیـد کـه درصـد بالایی از شـیرینیهـای خامـهای عرضه شده در شهرستان اصفهان از بابـت آلـودگی و کیفیـت بهداشـتی بـا استانداردهای موجود در جامعه تا حدودی منطبقاند اما همچنان بایـد جهـت ارتقـای سـلامت جامعـه، در رساندن کیفیت بهداشتی آنها به سطح استاندارد تلاش نمود.
1- Levy N, Hashiguchi TCO, Cecchini M. Food safety policies and their effectiveness to prevent foodborne diseases in catering establ-ishments: a systematic review and meta-analysis. Food Research International. 2022: 111076.
2- Khoramrooz S, Sarikhani M, Khosravani S, Farhang Falah M, Mahmoudi Y, Sharifi A. Microbial contamination determination of Cream suit,Traditional Ice Cream and Olovia in Yasuj City. Armaghane Danesh. 2015; 20(6): 37-526.
3- Oliveira D, Borges A, Simões M. Staphyl-ococcus aureus toxins and their molecular activity in infectious diseases. Toxins. 2018; 10(6):252.
4- Guo Y, Song G, Sun M, Wang J, Wang Y. Prevalence and therapies of antibiotic-resist-ance in Staphylococcus aureus. Frontiers in cellular and infection microbiology. 2020; 10:107.
5- Janda JM, Abbott SL. The changing face of the family Enterobacteriaceae (order:“Ent-erobacterales”): new members, taxonomic issues, geographic expansion, and new dis-eases and disease syndromes. Clinical Micr-obiology Reviews. 2021;34(2):20-e00174.
6- Geddes EJ, Li Z, Hergenrother PJ. An LC-MS/MS assay and complementary web-based tool to quantify and predict compound accu-mulation in E. coli. Nature protocols. 2021; 16(10):54-4833.
7- Schuetz AN. editor Emerging agents of gastroenteritis: Aeromonas, Plesiomonas, and the diarrheagenic pathotypes of Escheric-hia coli. Seminars in Diagnostic Pathology; 2019: Elsevier.
8- Ma A, Glassman H, Chui L. Characteriz-ation of Escherichia coli possessing the locus of heat resistance isolated from human cases of acute gastroenteritis. Food microbiology. 2020;88:103400.
9- Rousset F, Cui L, Siouve E, Becavin C, Depardieu F, Bikard D. Genome-wide CRI-SPR-dCas9 screens in E. coli identify esse-ntial genes and phage host factors. PLoS genetics. 2018;14(11):e1007749.
10- Fernandes MR, Sellera FP, Moura Q, Gaspar VC, Cerdeira L, Lincopan N. Inter-national high-risk clonal lineages of CTX-M-producing Escherichia coli F-ST648 in free-roaming cats, South America. Infection, Gen-etics and Evolution. 2018;66:48-51.
11- Munck N, Smith J, Bates J, Glass K, Hald T, Kirk MD. Source attribution of Salmonella in Macadamia nuts to animal and environme-ntal reservoirs in Queensland, Australia. Foo-dborne pathogens and disease. 2020; 17(5): 357-64.
12- Bjelland AM, Sandvik LM, Skarstein MM, Svendal L, Debenham JJ. Prevalence of Salmonella serovars isolated from reptiles in Norwegian zoos. Acta veterinaria scandina-vica. 2020;62(1):1-9.
13- Myintzaw P, Moran F, Jaiswal AK. Cam-pylobacteriosis, consumer's risk perception, and knowledge associated with domestic pou-ltry handling in Ireland. Journal of Food Saf-ety. 2020;40(4):e12799.
14- Ehuwa O, Jaiswal AK, Jaiswal S. Salmo-nella, food safety and food handling practi-ces. Foods. 2021;10(5):907.
15- Turgeon P, Ng V, Murray R, Nesbitt A. Forecasting the incidence of salmonellosis in seniors in Canada: A trend analysis and the potential impact of the demographic shift. PLoS One. 2018;13(11):e0208124.
16- Zhang R, Yang S, An Y, Wang Y, Lei Y, Song L. Antibiotics and antibiotic resistance genes in landfills: A review. Science of The Total Environment. 2022;806:150647.
17- Heidarzadi MA, Rahnama M, Alipoures-kandani M, Saadati D, Afsharimoghadam A. Salmonella and Escherichia coli contamina-tion in samosas presented in Sistan and Bal-uchestan province and antibiotic resistance of isolates. Food Hygiene. 2021;11(2(42)):81-90.
18- Manoharan A, Pai R, Shankar V, Thomas K, Lalitha M. Comparison of disc diffusion & E test methods with agar dilution for antim-icrobial susceptibility testing of Haemophilus influenzae. Indian Journal of Medical Rese-arch. 2003;117:81-7.
19- Zafarzadeh A, Mahfoozi A. A Study on Staphylococcus aureus and Bacillus Cereus Contamination in Pastry Products in Gorgan. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 2015;25(126):143-7.
20- Dastpeiman B, Khakipour N. Evaluation Bacterial Contamination Of E. Coli And Sta-phylococcus Aureus In Cream Filled Pastries In West Tehran City. 2021.
21- Hosseini jazani N, Babazadeh H. The prevalence of enterotoxin-producing and me-thicillin-resistant Staphylococcus aureus in different types of sweets offered in raw con-fectioneries in Urmia city. Journal of Medical Sciences Studies (Medical Journal of Urmia University of Medical Sciences). 2013; 24(1).
22- Schelin J, Wallin-Carlquist N, Thorup Cohn M, Lindqvist R, Barker GC. The form-ation of Staphylococcus aureus enterotoxin in food environments and advances in risk ass-essment. Virulence. 2011;2(6):580-92.
23- Fooladi AI, Tavakoli H, Naderi A. Detec-tion of enterotoxigenic Staphylococcus aur-eus isolates in domestic dairy products. Ira-nian journal of microbiology. 2010; 2(3): 137.
24- Nikniaz Z, Mahdavi R, Jalilzadeh H, VAHED JM. Evaluation of microbial conta-mination in cream filled pastries distributed in Tabriz confectionaries. 2011.
25- Hassanzadazar H, Taami B, Abbasi Z, Aminzare M. Microbial Contamination of Cream Filled Pastries Supplied in Confec-tioneries of Zanjan, Iran. Journal of Nutrition, Fasting and Health. 2018;6(Issue):30-4.
26- Pajohi-Alamoti M, Rezaei A, Mahmoudi R. Microbial contamination of pastry cream: Evidence from Iran. Archives of hygiene sciences. 2016;5(3):207-13.
27- Asadi S, Maram ZR, Kooshk F. Evalua-tion of microbial contamination of pastry cre-am in Arak city of Iran. Journal of Food Safety and Hygiene. 2015;1(1):26-9.
_||_