بررسی اثر داروی گیاهی کالیک بر عفونت تجربی خوراکی سالمونلا تیفی موریوم در جوجههای گوشتی
الموضوعات :
مائده تاجی
1
,
حمید استاجی
2
,
سحر غفاری خلیق
3
,
سید حسام الدین عمادی چاشمی
4
1 - دانشآموخته دانشکده پردیس علوم فناوریهای نوین، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
2 - دانشیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
3 - استادیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
4 - استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
الکلمات المفتاحية: آنتیبیوتیک اریترومایسین, سالمونلاتیفیموریوم, شربت کالیک®, گیاهان دارویی, qPCR,
ملخص المقالة :
سالمونلاتیفیموریوم یکی از سروتیپهای رایج سالمونلا میباشد که اغلب با سلامت عمومی و زیان اقتصادی در سطح جهان ارتباط دارد. افزایش استفاده از آنتیبیوتیکها و شیوع سویههای مقاوم توجه به داروهای گیاهی و مواد ضدمیکروبی طبیعی را بیشتر نموده است. درمان ترکیبی یک استراتژی برای مقابله با مقاومت ضدمیکروبی میباشد. شربت ضدسرفه تجاریسازی کالیک شامل مواد موثره آویشنباغی، شیرینبیان و انیسون میباشد. در بروشور شربت کالیک ذکر شده دارای خواص ضدمیکروبی و ضد ویروسی است و در درمان مشکلات گوارشی موثر است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدباکتریایی شربت کالیک و آنتیبیوتیک اریترومایسین و همچنین اثر ترکیبی این دو ماده در درمان و کنترل عفونت سالمونلاتیفیموریوم در جوجههای گوشتی میباشد. در این پژوهش 40 جوجه یک روزه راس 308 با سویه استاندارد سالمونلاتیفیموریوم القا عفونت شدند. پس از تلقیح خوراکی باکتری به جوجهها بهصورت تصادفی به گروههای مساوی 1-بدون درمان، 2-درمان با آنتیبیوتیک اریترومایسین، 3-درمان با کالیک و 4-اریترومایسین و کالیک تقسیم شدند. 24 ساعت پس از القاء عفونت 5 جوجه از هر گروه در روزهای چهار و دوازده پس از انجام مرگ با ترحم مورد بررسیهای میکروبیولوژی از طریق شمارش کلنی و آزمون Realtime-PCR کمی و همچنین بررسیهای هیستوپاتولوژی متعاقب نمونهگيری از بافت کبد و طحال و رنگآميزی هماتوکسيلين ائوزين قرار گرفتند. نتایج حاصل از شمارش کلنی و Realtime-PCR در گروههای مورد مطالعه نشان داد گروه کنترل بیشترین میزان باکتری را بهخود اختصاص داده بود. پس از آن بیشترین میزان باکتری به گروه کالیک و گروه اریترومایسین اختصاص داشت که میزان اختلاف بین این دو گروه معنیدار نبود. در نهایت کمترین میزان باکتری مربوط به گروه درمان با کالیک و اریترومایسین اختصاص داشت. نتایج حاصل از هیستوپاتولوژی نشان داد گروه کنترل بیشترین آسیب به بافتها را داشت و اختلاف معنیداری میان گروه کنترل و سایر گروهها مشاهده شد. سایر گروههای مورد مطالعه به جز عارضه نکروز کبدی در گروه ترکیب اریترومایسین و کالیک روز دوازده که اختلاف معنیداری با سه گروه دیگر داشت، نتایج مشابهی از خود نشان دادند. بر طبق نتایح، دارویگیاهیکالیک عملکرد مشابهی با اریترومایسین دارد و بهصورت همافزایی با اریترومایسین در کاهش جمعیت باکتری سالمونلاتیفیموریوم موثر میباشد.
Abd El-Hack, M.E. et al. (2022) “Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird’s health and production,” Poultry Science, 101(4), p. 101696. doi: 10.1016/j.psj.2022.101696 PMID: 35150942
Abdelli, N., Solà-Oriol, D. and Pérez, J.F. (2021) “Phytogenic feed additives in poultry: Achievements, prospective and challenges,” Animals, 11(12). doi: 10.3390/ani11123471 PMID: 34944248
Abudabos, A.M. et al. (2016) “The effect of phytogenic feed additives to substitute in-feed antibiotics on growth traits and blood biochemical parameters in broiler chicks challenged with Salmonella typhimurium,” Environmental Science and Pollution Research, 23(23), pp. 24151–24157. doi: 10.1007/s11356-016-7665-2 PMID: 27646442
Adam Kowalczyk, I.F. and Martyna Przychodna, Sylwia Sopata, A.B. (2020) “Selected Therapeutic Applications,” Molecules, (25), pp. 4125–4142. doi: 103390/molecules25184125 PMID: 32917001
Javan, A.J., Staji, H., Ghazvinian, K., Vayeghan, A.J., Salimi, M.R. and Mahdavi, A., 2012. Prevalence of Salmonella spp. in the quail egg interior contents: a provincial study,” Iranian Journal of Veterinary Medicine, 6(3), p. 191. doi: 10.22059/IVJM.2012.3007
Al Mofleh, I.A. et al. (2007) “Aqueous suspension of anise ‘Pimpinella anisum’ protects rats against chemically induced gastric ulcers,” World journal of gastroenterology: WJG, 13(7), p. 1112. doi:10.3748/wjg.v13.i7.1112 PMID: 17373749
Cross, D.E. et al. (2007) “The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age,” British poultry science, 48(4), pp. 496–506. doi: 10. 1080/00071660701463221 PMID: 17701503
Diaz-Sanchez, S. et al. (2015) “Botanical alternatives to antibiotics for use in organic poultry production,” Poultry science, 94(6), pp. 1419–1430. doi: 10.3382/ps/pev014 PMID: 25744321
Du, E. et al. (2015) “In vitro antibacterial activity of thymol and carvacrol and their effects on broiler chickens challenged with Clostridium perfringens,” Journal of animal science and biotechnology, 6(1), pp. 1–12. doi: 10.1186/S40104-015-0055-7 PMID: 26705471
Eslami, N., Anzabi, Y. and Nourazar, M.A. (2022) “The Role of Thymus Vulgaris Essential Oil on the Rate of Fecal Excretion of Salmonella Typhimurium in Broilers Infected with Bacteria,” 6(4), pp. 157–167. doi: 10.22034/JZD.2022.15683
Geravand, M. et al. (2021) “Growth performance, ascites sensitivity, and ileal microbiota as affected by licorice essential oil in broiler chicken diets,” Livestock Science, 251, p. 104670. doi: 10.1016/j.livsci.2021.104670
Gerivani Hamid; Rassouli, Maryam; Ghazaleh, Nooshin; Vayeghan, Abbas Javaheri, B.S. (2020) “Co-administration of Erythromycin and Leech Salivary Extract Alleviates Osteomyelitis in Rats Induced by Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus,” Vet Comp Orthop Traumatol. 2020/04/30, 33(04), pp. 243–251. doi: 10.1055/s-0040-1703008 PMID: 32356297
Haimovich, B. and Venkatesan, M.M. (2006) “Shigella and Salmonella: Death as a means of survival,” Microbes and Infection, 8(2), pp. 568–577. doi: 10.1016/j.micinf.2005.08.002 PMID: 16297650
Huang, C. et al. (2021) “Development of a rapid Salmonella detection method via phage-conjugated magnetic bead separation coupled with real-time PCR quantification,” Lwt, 142(January), p. 111075. doi:10.1016/j.lwt.2021.111075
Kwon, H.A. et al. (2008) “Evaluation of antibacterial effects of a combination of Coptidis Rhizoma, Mume Fructus, and Schizandrae Fructus against Salmonella,” International Journal of Food Microbiology, 127(1–2), pp. 180–183. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2008.06.020 PMID: 18675484
Lee, K.-W. et al. (2003) “Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens,” British poultry science, 44(3), pp. 450–457. doi: 10.1080/0007166031000085508 PMID: 12964629
Lee, M.H. et al. (2006) “Antibacterial activity of medicinal herb extracts against Salmonella,” International Journal of Food Microbiology, 111(3), pp. 270–275. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.06.004 PMID: 16876280
Li, C. et al. (2022) “The Use of Star Anise-Cinnamon Essential Oil as an Alternative Antibiotic in Prevention of Salmonella Infections in Yellow Chickens,” Antibiotics, 11(11). doi: 10.3390/antibiotics11111579 PMID: 36358233
Lopes, P.D. et al. (2016) “Experimental infection of chickens by a flagellated motile strain of Salmonella enterica serovar Gallinarum biovar Gallinarum,” Veterinary Journal, 214, pp. 40–46. doi: 10.1016/j.tvjl.2016.05006 PMID: 27387725
Mahady, G.B. et al. (2005) “In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders,” Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 19(11), pp. 988–991. doi: 10.1002/ptr.1776 PMID: 16317658
Park, M. et al. (2022) “Antimicrobial Synergy between Aminoglycosides and Licorice Extract in Listeria monocytogenes,” Pathogens, 11(4), p. 440. doi: 10.3390/pathogens11040440 PMID: 35456115
Reda, F.M. et al. (2021) “Dietary effect of licorice (Glycyrrhiza glabra) on quail performance, carcass, blood metabolites and intestinal microbiota,” Poultry Science, p. 101266. doi: 10.1016/j.psj.2021.101266 PMID: 34225203
Staji, H. et al. (2015) “Distribution of Shiga toxin genes subtypes in B1 phylotypes of Escherichia coli isolated from calves suffering from diarrhea in Tehran suburb using DNA oligonucleotide arrays,” Iranian Journal of Microbiology, 7(4), pp. 191–197. PMID: 26697157
Staji, H. et al. (2016) “Phylogenetic Grouping and Assessment of Virulence Genotypes, With Antibiotic Resistance Patterns, of Escherichia Coli Strains Implicated in Female Urinary Tract Infections,” International Journal of Enteric Pathogens, 4(1). doi: org/10.17795/ijep31609
Staji, H., Birgani, S.F. and Raeisian, B. (2018) “Comparative clustering and genotyping of Campylobacter jejuni strains isolated from broiler and turkey feces by using RAPD-PCR and ERIC-PCR analysis,” Annals of Microbiology, 68(11), pp. 755–762. doi: org/10.1007/s13213-018-1380-9
Sun, W., Shahrajabian, M.H. and Cheng, Q. (2019) “ Anise ( Pimpinella anisum L .), a dominant spice and traditional medicinal herb for both food and medicinal purposes ,” Cogent Biology, 5(1), p. 1673688. doi: 10.1080/23312025.2019.1673688
Zhou, Z. et al. (2017) “Combination of erythromycin and curcumin alleviates Staphylococcus aureus induced osteomyelitis in rats,” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 7(AUG), pp. 1–6. doi: 10.3389/fcimb.2017.00379 PMID: 28884090
