بررسی اثر فیلم کربوکسی متیل سلولز حاوی اسانس دارچین و میخک بر ماندگاری گوشت گوساله در دمای یخچال
الموضوعات :راحله محجوب 1 , اسماعیل عطای صالحی 2
1 - دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
2 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
الکلمات المفتاحية: دارچین, فیلم کربوکسی متیل سلولز, گوشت گوساله, میخک,
ملخص المقالة :
مقدمه: در سال های اخیر تمایل به مواد غذایی تازه که متحمل کمترین فرآیند شده باشند گسترش زیادی پیدا کرده است. استفاده از فیلمهای خوراکی و زیست تخریب پذیر، روش نوینی برای نگهداری این نوع محصولات می باشد. مواد و روش ها: در این تحقیق تاثیر استفاده از درصدهای مختلف اسانس دارچین و میخک (هر کدام در سطوح صفر، 2/0، 3/0 و 4/0 درصد) در تهیه فیلم های کربوکسی متیل سلولز به کار برده شده است. آزمون های مورد بررسی در روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12، بر روی فیلم های گوشت پوشش داده شده انجام گرفت. یافته ها: نمونه های پوشش داده شده با فیلم های مختلف در طول مطالعه نسبت به نمونه های کنترل مقادیر پایین تری ازpH ، ازت فرار کل، اندیس پراکسید، ترکیبات واکنش تیوباربیتوریک اسید و شمارش کلی میکروبی نشان دادند (05/0>p) و به طور کلی روند وابسته به دوز اسانس افزوده شده مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج نشان دادند که بسته بندی گوشت با فیلم کربوکسی متیل سلولز به ویژه با افزودن سطوح مختلف اسانس های دارچین و میخک تاثیر بازدارندگی در افزایش عوامل مهم موثر در فساد شیمیایی آن دارد. باتوجه به اثر مهارکنندگی نسبتا مشابه مقادیر 3/0 و 4/0 درصد و نیز صرفه اقتصادی، میزان اسانس 3/0 درصد می تواند دوز بهینه ای باشد.
بینام. (1386). میکروبیولوژی مواد غذایی و خوراک دام، روش جامع برای شمارش کلیفرمها، روش شمارش کلنی. چاپ اول.
پروانه، و. (1392). کنترل کیفی و آزمایشهای شیمیایی مواد غذائی، نشر دانشگاه تهران، 354 صفحه.
جبلی جوان، ا.، صابری، م.، جواهری وایقان، ع.، غفاری خلیق، س.، رضاییان، ه. و نجابت، ن. (1392). تأثیر افزودن عصاره ژل آلوئهورا به جیره غذایی مرغهای گوشتی بر پراکسیداسیون چربی فیله سینه در حالت انجماد. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 68، شماره 3، صفحات 240-233.
طاهر خانی، پ.، نوری، ن.، آخوندزاده بستی، ا.، گندمی نصرآبادی، ح. و علی محمدی، م. (1394). ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس زیرهسیاه کرمانی حاوی فعالیت ضدمیکروبی اسانسزیره سیاه کرمانی. فصلنامه گیاهان دارویی، سال چهاردهم، دوره ذوم.
مشکانی، س. م.، مرتضوی، س. ع. و پورفلاح، ز. (1392). بررسی عملکرد ضدمیکروبی و فیزیکی فیلم خوراکی بر پایه ایزوله ی پروتئین نخود حاوی اسانس آویشن به روش سطح پاسخ. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، سال هشتم، شماره 1، صفحات 104- 93.
Bastioli, C. (2005). Handbook of Biodegradable Polymers. Shropshire، UK: Rapra Technology.
Bazargani-Gilani, B., Aliakbarlu, J. & Tajik, H. (2015). Effect of pomegranate juice dipping and chitosan coating enriched with Zataria multiflora Boiss essential oil on the shelf-life of chicken meat during refrigerated storage. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 29, 280-287.
Buonocore, G. G., Del Nobilr, M., Panizza, A., Battaglia, G. & Nicolais, L. (2003). Modeling the lysozyme release kinetics from antimicrobial films intended for food packaging applications. Food Science, 68 (4), 1365-1370.
Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. Food Microbiology, 94, 223-253.
Chaijan, M., Benjakul, S., Visessanguan, W. & Faustman, C. (2005). Changes of pigments and color in sardine (Sardinella gibbosa) and mackerel (Rastrelliger kanagurta) muscle during iced storage. Food Chemistry, 93 (4), 607-17.
Chouliara, E., Karatapanis, A., Savvaidis, I. & Kontominas, M. (2007). Combined effect of oregano essential oil and modified atmosphere packaging on shelf-life extension of fresh chicken breast meat, stored at 4 C. Food Microbiology, 24 (6), 607-617.
Coma, V. (2008). Bioactive packaging technologies for extended shelf life of meat-based products. Meat Science, 78, 90-103.
Fan, W., Chi, Y. & Zhang, S. (2008). The use of a tea polyphenol dip to extend the shelf life of silver carp (Hypophthalmicthys molitrix) during storage in ice. Food Chemistry, 108 (1), 148-153.
Ghanbarzadeh, B. & Almasi, H. (2011). Physical properties of edible emulsified based on carboxymethyl cellulose and oleic acid. Biological Macromolecules, 48, 44-49.
Kalantari, F., Barzegar, M. & Hamidi-Esfahani, Z. (2012). Control of Aspergillus flavus Growth in Tomato Paste by Cinnamomum zeylanicum and Origanum vulgare L. Essential Oils. World Academy of Science, Engineering and Technology, 66, 64-68.
López-Rubio, A., Almenar, E., Hernandez-Muñoz, P., Lagarón, J. M., Catalá, R. & Gavara, R. (2004). Overview of active polymer-based packaging technologies for food applications. Food Reviews International, 20 (4), 357-387.
Motedayen, A. A., Khodaiyan, F. & Salehi, E. A. (2013). Development and characterisation of composite films made of kefiran and starch, Food Chemistry, 136 (3), 1231-138.
Negi, P. S. (2012). Plant Extracts for the Control of Bacterial Growth: Efficacy, Stability and Safety Issues for Food Application. Food Microbiology, 156, 717.
Omidbeygi, M., Barzegar, M., Hamidi, Z. & Naghdibadi, H. (2007). Antifungal Activity of Thyme, Summer Savory and Clove Essential Oils against Aspergillus flavus in liquid Medium and Tomato Paste. Food Control, 18, 1518-1523.
Pohlman, F. W., Brown, J. A. H., Dias-Morse, P. N., McKenzie, L. M., Rojas, T. N. & Mehall, L. N. (2007). Evaluation of Potassium Lactate Incorporated Gelatin Coating as an Antimicrobial Intervention on Microbial Properties of Beef Steaks. Arkansas Animal Science Department Report, 574, 117-119.
Ramos, Ó. Silva, S., Soares, J., Fernandes, J., Poças, M., Pintado, M. E. & Malcata, F. X. (2012). Features and performance of edible films, obtained from whey protein isolate formulated with antimicrobial compounds. Food Research International, 45, 351-361.
Ruiz-Navajas, Y., Viuda-Martos, M., Sendra, E., Perez-Alvarez, J. & Fernández-López, J. (2013). In vitro antibacterial and antioxidant properties of chitosan edible films incorporated with Thymus moroderi or Thymus piperella essential oils. Food Control, 30 (2), 386-392.
Seydim, A. & Sarikus G. (2006). Antimicrobial activity of whey protein based edible films incorporated with oregano, rosemary and garlic essential oils. Journal of Food Research International, 39, 639-644.
Vaithiyanathan, S., Naveena, B., Muthukumar, M., Girish, P. & Kondaiah, N. (2011). Effect of dipping in pomegranate (Punica granatum) fruit juice phenolic solution on the shelf life of chicken meat under refrigerated storage (4 C). Journal of Meat Science, 88 (3), 409-414.
Walsh, H. M. & Kery, J. P. (2002). Meat packaging. Meat processing improving quality. London: Wood head & CRC press, 417-443.
_||_