بررسی اثر نان های تهیه شده از دانه کتان(Linum usitatissimum) بر قند خون بیماران دیابتی
الموضوعات :محمد فضیلتی 1 , اعظم اعرابی 2 , علی تدین چهارسوقی 3
1 - دانشیار دانشگاه پیام نور، گروه بیوشیمی، تهران، ایران
2 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، گروه علوم و صنایع غذایی، شهرضا، ایران
3 - عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد، گروه زراعت، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: دیابت, دانه کتان, قند خون, Linum Usitatissimum,
ملخص المقالة :
مقدمه:دیابت یک عارضه است که از اختلال متابولیکی پیچیده ناشی می گردد که امروزه سلامتی بسیاری از افراد جامعه را به خطر می اندازند و به عنوان یک عامل نگران کننده در کشورهای صنعتی به شمار می آید. رژیم غذایی افراد یکی از عواملی است که می تواند در تنظیم قند خون موثر باشد. به نظر می رسد دانه های کتانLinum usitatissimum از جهت اینکه غنی ازاسید آلفا لینولئیک ALA))، مقادیر زیادی فیتوکمیکال، غنی از فیبر رژیمی و پروتئین می باشند برای بیماران دیابتی می تواند مناسب باشد. مواد و روشها:برای انجام آزمون، 30 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که رژیم غذایی آنها زیر نظر پزشک تغذیه انجام می گرفت انتخاب شده و به مدت 14 روز در رژیم غذایی آنها از نان های کتان استفاده شد و قند خون این افراد قبل و بعد از مصرف نان های تهیه شده از آرد کتان مورد آزمون قرار گرفت و اثر مصرف کتان بررسی گردید. یافته ها: با توجه به نتایج به دست آمده از انجام آزمون فرض مقدار قند خون قبل و بعد از تغذیه با دانه کتان تفاوت معناداری در سطح اطمینان 95% نشان داد به طوریکه میانگین قند خون از 123/615 mg/100ml به مقدار 99/462 mg/100ml کاهش یافت. نتیجه گیری:این تحقیق تاثیر آرد کتان بر قند خون بیماران دیابتی نوع 2 را نشان داد. مصرف نان های کتان منجر به کاهش قند خون بیماران گردید و در مقادیر بالاتر قند خون این کاهش بیشتر مشاهده گردید. به نظر می رسد فیتواستروژنهای موجود در کتان نقش موثری را در درمان بیماری دیابت و چاقی ایفاء می کنند.