بررسی تاثیر فرمهای مختلف روی بر خصوصیات میوه و آب میوه انار رقم ملس تبریزی (Punica granatum cv. Malas Tabrizi)
الموضوعات :پریسا شاهی 1 , وحید عبدوسی 2 , الهام پورنامداری 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استادیار گروه علوم باغبانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیارگروه شیمی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: انار, آب انار, روی, کود نانو,
ملخص المقالة :
مقدمه: ﻣﺼﺮﻑ ﺍﻧﺎﺭ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺷﻔﺎﺑﺨﺶ ﺑﻮﺩﻩ ﺑﻠﻜﻪ ﺩﺭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺘﻲ ﻭ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮﻱ ﺍﺯ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﺑﻴﻤﺎﺭیها ﻣﺆﺛﺮ ﺍﺳت که همین امر سبب شده امروزه انار جایگاه ویژهای در رژیم غذایی انسان پیدا کند. در این تحقیق با هدف بهبود عملکرد انار تاثیر تیمارهای محلول پاشی فرم های مختلف کود روی در غلظتهای گوناگون بر برخی صفات انار رقم ملس تبریزی مورد مطالعه قرار گرفته است. مواد و روشها: محلول پاشی گلهای انار با دو نوع کود سولفات روی و نانو کلات روی در خرداد و تیر سال 1395 با غلظتهای 500، 1000 و mgr/l 1500 انجام شد. این تحقیق بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار صورت گرفت. در این تحقیق صفات فیزیکی مثل وزن تمام دانه ها، وزن صد دانه و صفات شیمیایی مثل مواد جامد محلول، اسیدیته کل، نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته (شاخص بلوغ)، pH، آنتوسیانین، ویتامین ث و EC آب میوه انار با تغذیه مختلف از طریق محلول پاشی های متفاوت اندازه گیری شد. یافتهها: محلول پاشی فرم نانوی کود روی با غلظت mgl-1500 بر بهبود صفات فیزیکی تاثیر معناداری نسبت به دیگر محلول پاشیها داشت. تیمار سولفات روی با غلظت mgl-1 1500 موجب افزایش معنیدار اسیدیته کل، ویتامین ث و pH آب میوه گردید. کاربرد تیمار سولفات روی در غلظت mgl-1 1000 در افزایش معنیدار آنتوسیانین آب میوه و EC آب میوه موثر بود. درصد مواد جامد محلول و نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته با تیمار سولفات روی mgl-1 500 سولفات روی افزایش معنیداری داشت. نتیجهگیری: هر چند غلظتهای مختلف فرم سولفات روی بر بهبود صفات شیمیایی تاثیر معناداری داشت، اما در کل با مقایسه تمام نمودارها بهترین فرم و غلظت برای محلول پاشی، نانوکلات روی با غلظت mgl-1 500 می باشد.
بصیری، ش.، فرهوش، ر.، شهیدی، ف.، کدخدایی،ر. و مرتضوی، ع. ( 1390) . بررسی راندمان تولید عصارههای مختلف از هسته انار و اندازهگیری خواص آنتی اکسیدانی آنها، مجموعه مقالات کامل همایش ملی انار فردوس، صفحات 83-79.
بنیعباس شهری، ز.، زمانی، غ. و سیاری زهان، م. ح. 1391. اثر تنش خشکی و محلول پاشی سولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان (Helianthus.annuus L.)، مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی، جلد چهارم، شماره دوم، صفحات172-165.
تدین، م. س. ( 1394 ). دستورالعمل فنی تغذیه انار. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی فارس، 56 صفحه.
جلیلی مرندی، ر. (1386) .میوه کاری. انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه، 251 صفحه.
حسنی،م. ر. (1390 ). توسعه و ترویج انار از دیدگاه قرآن، مجموعه مقالات کامل همایش ملی انار فردوس، صفحات 270-265.
دهداری ابراهیمی، ز. و ارجمندی، ر. (1390). بررسی عوامل کاهنده محصول انار در ایران، مجموعه مقالات کامل همایش ملی انار فردوس، صفحات 75-67.
صداقت کیش، ز.، معلمی، ن.، راحمی، م.، خالقی، ا. و مرتضوی، م. (1390). تاثیر محلول پاشی برگی کودهای اوره و سولفات روی بر برخی از ویژگیهای فیزیکی و بیو شیمیایی میوهی انار رقم رباب نی ریز، مجلهی علمی کشاورزی تولیدات گیاهی، جلد24، شمارهی 2 الف، صفحات 80-67.
طلایی، ع.، عسگری سرچشمه، م. ع.، بهادران، ف. و شرافتیان، د. ( 1383). مطالعه آثار تیمارهای آب گرم و پوشش پلیاتیلن بر روی عمر انبار مانی و کیفیت میوه انار(رقم ملس ساوه)، مجله علوم کشاورزی ایران، جلد35، شماره 2، صفحات 377-369.
محمدی، م. ( 1388). وضعیت تولید، صادرات و صنایع تبدیلی انار، وزارت صنایع و معادن- معاونت امورصنایع واقتصاد-دفتر صنایع غیر فلزی، 32 صفحه.
مصلحی، ا.، فکری، م. و بیک محمدی، ا. (1390). اثر محلول پاشی آهن وروی و مس بر افزایش میزان کیفیت وعملکرد محصول انار، مجموعه مقالات کامل همایش ملی انار فردوس، صفحات 488-478.
ولی پور، م.، ساریخانی، ح.، چهرگانی، ع. و وظیفه شناس، م. ر. (1390). اثر زمان محلولپاشی استر پتومایسین، ایندول استیک اسید و کینتین بر ویژگیهای دانه انار رقم ملس یزدی، مجموعه مقالات کامل همایش ملی انار فردوس، صفحات 285-281.
Ali, A., Perveen, S., Muhammad Shah, S. N., Zhang, Z., Wahid, F., Shah, M., Bibi, S. & Majid, A. (2014). Effect of Foliar Application of Micronutrients on Fruit Quality of Peach. American Journal of Plant Sciences, 5, 1258-1264.
Davarpanah, S., Tehranifar, T. A., Davarynejad, Gh., Abadia, T. J. & Khorasani, R. (2016). Effects of foliar applications of zinc and boron nano-fertilizers on pomegranate (Punica granatum cv.Ardestani) fruit yield and quality. Scientia Horticulturae, 210, 1-8.
El-Khawaga, A. S. (2007). Reduction in Fruit Cracking in Manfaluty Pomegranate Following a Foliar Application with Paclobutrazol and Zinc Sulphate. Journal of Applied Sciences Research, 3(9), 837-840.
Ghayekhloo, S. & Sedaghathoor, S. (2015). Changes in quantitative and qualitative traits of Miagava tangerine (Citrus reticulata L.) as affected by Fe, Zn and Mn micronutrients
foliar application. International Journal of Biosciences, 6, 218-227.
Hamouda, H. A., Khalifa1, R. M., El-Dahshouri1, M. F. & Nagwa G. Z. (2016). Yield, fruit quality and nutrients content of pomegranate leaves and fruit as influenced by iron, manganese and zinc foliar spray. International Journal of Pharm Tech Research, 9, 46-57.
Harris, L. J. & Ray, S. N. (1935). Lancet. 1, 462.
Hasani, M., Zamani, Z., Savaghebi, G. & Fatahi, R. (2012). Effects of zinc and manganese as foliar spray on pomegranate yield, fruit quality and leaf minerals. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 12(3), 471-480.
Khorsandi, F., Alaei Yazdi, F. & Vazifehshenas, M. R. (2009). Foliar Zinc Fertilization Improves Marketable Fruit Yield and Quality Attributes of Pomegranate. International Journal of Agriculture & Biology, 11, 766-770.
Mirzapour, M. H. & Khoshgoftarmanesh, A. H. (2012). Effect of soil and foliar application of Iron and Zinc on quantitative and qualitative yield of pomegranate. Journal of Plant Nutrition, 36(1), 55-66.
Mita, S., Murano, N., Akaike, M. & Nakamura, K. (1997). Mutants of Arabidopsis thaliana with pleiotropic effects on the expression of the gene for beta-amylase and on the accumulation of anthocyanin those are inducible by sugars. Plant Journal, 11, 841-851.
Muhammad, S., Jan, I., Shah, S. T., Iqba, A., Zamin, M. & Shakur, M. (2012). Pre-harvest Treatment of Zn & B Affects the Fruit Quality and Storability of Sweet Orange. Journal of Agricultural Science and Technology, 2, 1224-1233.
Wójcik, P. & Popiñska, W. (2009). Response of Luka Sovka pear trees to foliar zinc sprays. Journal Elementology, 14(1), 181-188.