ترکیب اسیدچرب و استرول روغن مغزهای خوراکی ایرانی شامل پسته، گردو، فندق و بادام تهیه شده به روش پرس سرد
الموضوعات :زهرا پیراوی ونک 1 , شبنم پورفلاطون 2
1 - عضو هیات علمی پژوهشکده غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، سازمان ملی استاندارد، کرج، ایران
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
الکلمات المفتاحية: پرس سرد, ترکیب اسیدهای چرب, ترکیب استرولی, روغن مغزهای خوراکی,
ملخص المقالة :
مقدمه: روغن حاصل از پرس سرد مغزهای خوراکی به علت بازده مناسب، طعم منحصر به فرد و ترکیب لیپید سالم به عنوان روغنهای خوراکی ارزشمند به کار میروند. با توجه به نقش مغزهای خوراکی در جلوگیری و کاهش بیماریهای قلبی و سرطان و همچنین مصرف بالای آن به خصوص در ایران، در این پژوهش که بخشی از پروژه تحقیقاتی تدوین استاندارد بینالمللی کدکس غذایی انواع روغن تهیه شده به روش پرس سرد است، به تعیین ترکیب اسیدهای چرب و استرول روغن چهار مغز خوراکی بر اساس مناطق ایران پرداخته شد. مواد و روشها: برای شناسایی ترکیب شیمیایی روغن مغزهای خوراکی، چهار مغز خوراکی شامل پسته، گردو، فندق و بادام به ترتیب از مناطق کرمان، تویسرکان، قزوین و آذرشهر تبریز تهیه شد و روغن آنها با استفاده از دستگاه پرس سرد در دمای °C25 استخراج گردید. سپس آزمونهای اسیدچرب و استرول روغن با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) بر روی نمونهها صورت گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که اسید اولئیک در سه روغن فندق (3/83%)، بادام (67/67%) و پسته (3/63%) و اسید لینولئیک در روغن گردو (53/52%) اسیدچرب غالب بود. میزان اسیدهای چرب چندغیراشباع در روغن گردو (53/65%) به طور قابل توجهی بیش از سه روغن دیگر بود. هر چهار روغن مورد آزمون غنی از بتاسیتوسترول بود که بیشترین مقدار آن در روغن گردو (94/90%) و پس از آن در روغن فندق (56/90%)، بادام (10/86%) و پسته (43/85%) قرار میگیرد. نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهد که روغن این ارقام دارای میزان مطلوبی از اسید اولئیک و لینولئیک و فاقد اسیدهای چرب ترانس میباشد. روغن فندق از نظر میزان اسید اولئیک غنیتر بود که نشان میدهد پایداری اکسیداتیو بیشتری دارد درحالی که روغن گردو از نظر تغذیهای مطلوبتر است. پیشبینی میشود روغن هر چهار مغز خوارکی به دلیل داشتن مقدار زیادی بتاسیتوسترول اثر فوقالعادهای در کاهش کلسترول و پیشگیری از سرطان نشان دهند.