بررسی میزان آلودگی ادویههای عرضه شده به صورت فله و بسته بندی (فلفل سیاه، فلفل قرمز، سماق و دارچین) به اسپورهای هوازی در استان زنجان
الموضوعات :زینب صداقت 1 , مهران محسنی 2 , کوروش کمالی 3 , مریم حسن 4 , شاهرخ شعبانی 5 , نیکتا فردوسی 6
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت و پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2 - استادیار گروه کنترل غذا و دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3 - استادیار گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت و پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
4 - استادیار گروه کنترل غذا و دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
5 - شاهرخ شعبانی
6 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
الکلمات المفتاحية: ادویه, اسپورهای هوازی, بسته بندی, زنجان, فله,
ملخص المقالة :
مقدمه: اقلام مختلف ادویه و چاشنی، منشاء گیاهی داشته و مستقیما یا پس از فرآیندهای ویژه جهت ایجاد عطر، طعم و رنگ در مواد غذایی از دیرباز بکار می رفتهاند. آلودگیهای میکروبی گیاهان ادویهای مانند اکثر فرآوردههای کشاورزی یکی از مهمترین چالش های حوزه سلامت و بهداشت می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت آلودگی ادویههای بسته بندی و ادویههای عرضه شده به صورت فله و فاقد بسته بندی در استان زنجان صورت گرفته است. مواد و روشها: تعداد80 نمونه از ادویههای فلفل سیاه، فلفل قرمز، دارچین و سماق به طور تصادفی از مراکز عرضه کننده و فروشگاههای استان زنجان جمع آوری شدند و آزمایشات لازم برای بررسی حضور اسپورهای هوازی انجام گردید. یافتهها: میانگین شمارش اسپورهای هوازی برحسب CFU/g در مورد فلفل قرمز 107×6/1، فلفل سیاه 106×6/6، دارچین 104×3/4 و سماق 102×5/3 بوده است. میانگین شمارش اسپورهای مزوفیل و هوازی در نمونههای بسته بندی CFU/g 106×3 و در نمونههای فله و فاقد بسته بندیCFU/g 106×4/8 بوده است. نتایج نشان داد، فلفل قرمز بالاترین و سماق کمترین میزان آلودگی به اسپورهای هوازی را دارا بودهاند. میانگین شمارش باکتری های مزوفیل هوازی در مورد فلفل قرمز و فلفل سیاه، در مقایسه با استاندارد بین المللی(ICMSF) که برای ادویهCFU/g 106 تدوین شده است بالاتر از حد استاندارد بود. نتیجهگیری: اعمال روشهای ضدعفونی و استریلیزاسیون با استفاده از اشعه گاما به میزان 10 کیلوگری به منظور سالم سازی و کاهش آلودگی به باکتریهای اسپورزا در انواع ادویهها خصوصا ادویههای مصرف شده به صورت خام ضروری به نظر می رسد.