تعیین خواص مکانیکی پسته و مغز آن (رقم احمد آقایی)
الموضوعات :محمد غلامی پرشکوهی 1 , بهنام گوشکی 2 , علی ماشاءاله کرمانی 3 , شهرام محسنی 4 , مهرداد سلیمی بنی 5
1 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشین های کشاورزی، تاکستان، ایران
2 - کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشین های کشاورزی، تاکستان، ایران
3 - استادیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، ایران
4 - مدرس مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان اردبیل، ایران
5 - مدرس مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان اردبیل، ایران
الکلمات المفتاحية: انرژی گسیختگی, پسته, تغییر شکل گسیختگی, خواص مکانیکی, نیروی گسیختگی,
ملخص المقالة :
مقدمه: اطلاع از خواص مکانیکی میوهها در طراحی و بهینهسازی سیستمهای مرتبط با تولید و فرآوری آن ها لازم و ضروری است. مواد و روشها: در این تحقیق خواص مکانیکی پسته و مغز رقم احمدآقایی شامل نیروی گسیختگی، تغییر شکل تا نقطه گسیختگی و انرژی گسیختگی در سه سطح رطوبتی در محدودۀ رطوبت زمان برداشت تا رطوبت محصول نهایی برای نگهداری (6/35 درصد، 1/20 درصد و 6/4 درصد بر پایۀ تر) اندازه گیری و محاسبه شد. برای این منظور نمونه ها در راستای عرض پسته بین دو صفحۀ تخت موازی تحت بارگذاری قرار گرفتند. یافتهها: نتایج نشان داد که نیروی گسیختگی، تغییرشکل تا نقطۀ گسیختگی و انرژی گسیختگی به طور معنی داری تحت تأتیر رطوبت قرار می گیرند. نتیجه گیری: با افزایش رطوبت از سطح 4.6 تا 35.6درصد، نیروی گسیختگی از 112.66 تا 65.66 نیوتن برای دانه و از43.67 تا 35.46 نیوتن برای مغز و انرژی گسیختگی از 110.21 تا 95.51 میلی ژول برای دانه و از 29.05 تا 19.53 میلی ژول برای مغز کاهش یافت. همچنین تغییر شکل تا نقطه گسیختگی با افزایش رطوبت در محدودۀ ذکر شده از 2.45 تا 3.44 میلی متر برای دانه و1.20 تا 2.17 میلی متر برای مغز افزایش یافت.
حیدری، ف. و عباسپور، م. (1382). پیش نیاز راهکارهای بهبود روشهای فرآوری پسته، تعیین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آن. مجموعه مقالات اولین کنفرانس دانشجویی مهندسی ماشینهای کشاورزی ارومیه.
کرمانی، ع. م. (1387).برخی خواص فیزیکی و مکانیکی فندق و مغز آن. مجموعه مقالات پنجمین کنگره ملی مهندسی ماشینهای کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.
Aydin, C. & Ozcan, M. (2002). Some physico-mechanic properties of terebinth (Pistacia terebinthus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 53: 97-101.
Anonymous. (2010). Food and agriculture organization (FAO), www.FAO. org/ statistics. htm
Kashaninejad, M., Mortazavi, A., Safekordi, A. & Tabil, L. G. (2006). Some physical properties of pistachio (Pistacia vera L.) nut and its kernel. Journal of Food Engineering, 72, 30–38.
Mohsenin N. N. (1986). Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon & Breach Science Publishers.
Nazari, M., Jafari, A. & Tabatabaeefar, A. (2008). Some physical properties of wild pistachio (Pistacia vera L.) nut and kernel as a function of moisture content . Int. Agro physics, 22:117-124.
Polat, R., Aydin, C. & Erolak, B. (2007).Some Physical and Mechanical Properties of Pistachio Nut. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 13: 237-246.
Prasad, S. & Gupta, C. P. (1973). Behavior of paddy grains under quasi-static compressive loading. Transactions of the ASAE 16 (2), 328–330.
Vincent, J. F. V. (1990). Fracture properties of plants. Advances in Botanical Research 17, 235–287.
Zoerb, G. C. & Hall, C. W. (1960). Some mechanical and rheological properties of grains. Journal of engineering research. 5: 83-93.