بررسی فراوانی مقاومت آنتی¬بیوتیکی و حضور ژن¬های حدت در کمپیلوباکتر ژژونای جداشده از گوشت دام و طیور عرضهشده در شهرستان شهرکرد
الموضوعات :
علی بهنیا
1
,
سید مجید هاشمی
2
1 - دانش¬آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: کمپیلوباکتر ژژونای, گوشت دام, گوشت طیور, مقاومت آنتی¬بیوتیکی, ژن¬های حدت ,
ملخص المقالة :
کمپیلوباکتریوزیس یک بیماری شایع گوارشی در سراسر جهان است. کمپیلوباکتر ژژونای در کشورهای صنعتی نیز بر سلامت عمومی تأثیر میگذارند، لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی فراوانی مقاومت آنتیبیوتیکی ژنهای حدت در کمپیلوباکتر ژژونای جداشده از گوشت دام و طیور عرضهشده در شهرستان شهرکرد بود. ابتدا 272 نمونه گوشت و مرغ بهصورت تصادفی از بازار عرضه این محصولات از شهرستان شهرکرد گردآوری و به آزمایشگاه انتقال داده شد، سپس توسط روشهای استاندارد جهت ردیابی آلودگیها، فراوانی ژنهای حدت به روش Multiplec PCR و ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها اقدام شد. نتایج نشان داد میانگین آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونای در نمونهها 68/53 درصد بود. بهاینترتیب 43 نمونه (2/63 درصد) برای گوشت مرغ بستهبندیشده، 48 نمونه (6/70 درصد) گوشت مرغ بدون بستهبندی از 100 نمونه گوشت تازه بدون بستهبندی 34 نمونه (34 درصد) و از 36 نمونه گوشت چرخ شده، 23 نمونه (9/63 درصد) آلوده به کمپیلوباکتر ژژونای بودند. بیشترین و کمترین فراوانی ژن در گوشت چرخ شده به flaA ، 2/65 درصد و cadF با 13 درصد بود. نتایج ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی نشان داد بیشترین مقاومت مربوط به سیپروفلوکساسین 94/97 درصد و کمترین مقاومت مربوط به امیپنم 58/9 درصد بود. نتایج این پژوهش نشان داد انواع گوشتها میتوانند از مخازن آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونای باشند که رعایت اصول بهداشتی در کشتارگاهها و مراکز عرضه میتواند کمک فزایندهای به کاهش و یا حذف آلودگی کند.