تأثیر اشعه فرابنفش بر میکروارگانیسم¬های پاتوژن در شیر، آب ¬میوه و آب شرب
الموضوعات :رضا نوش آباد 1 , سید مجید هاشمی 2
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: اشرشیاکلی, سالمونلا, استافیلوکوکوس اورئوس, لیستریا مونوسیتوژنز, اشعه فرابنفش,
ملخص المقالة :
بهدلیل افزایش تقاضای محصولات سالمتر، فناوریهای غیرحرارتی مانند اشعه فرابنفش مورد مطالعه قرارگرفتهاند. پژوهش حاضر به بررسی اثر اشعه فرابنفش بر باکتریهای تلقیحشده به شیر، آبمیوه و آبشرب پرداخت. نمونهها قبل از تلقیح اشرشیاکلی، سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز استریل شدند. نمونهها تلقیح و از دستگاه تابش اشعه عبور دادهشدند. مدت زمان 30، 60 و 120 ثانیه تابش مستمر اعمال شد. در مدتزمان 30، 60 و 120 ثانیه اختلاف آماری معنیداری در نمونهها مشاهده شد (05/0p<). بالاترین آلودگی رقت اول در آب سیب مربوط به اشرشیاکلی 11/1±66/13 و کمترین آلودگی را رقت چهارم در شیر برای استافیلوکوکوس اورئوس 01/0 ± 26/0 بود (log CFU/mL). تیمار30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب باعث کاهش 30-40 درصد، 60 ثانیه کاهش 60-70 درصد و 120 ثانیه در آب و شیر کاهش 100 درصد تعداد اشرشیاکلی شد. تابش 120 ثانیه اشعه در آب سیب (رقت اول) 97 درصد اشرشیاکلی را کاهش داد و در باقی رقتها کاهش 100 درصد بود. تیمار30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب باعث کاهش 30 درصد، در 60 ثانیه کاهش 75 درصد و در 120 ثانیه کاهش 100 درصدی تعداد سالمونلا شد. تیمار 30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب باعث کاهش 40 درصدی، 60 ثانیه، کاهش 80 درصدی و 120 ثانیه، کاهش 100 درصدی تعداد لیستریا مونوسیتوژنز شد. تیمار 30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب، باعث کاهش 70 درصدی، 60 و 120 ثانیه، کاهش 100 درصدی تعداد استافیلوکوکوس اورئوس شد. نتایج نشان داد چنانچه اشعه بهصورت دقیق به مایعات تابیده شود، تأثیر مثبتی در کاهش آلودگی دارد.