بررسی خصوصیات مولکولی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس تولید کننده¬ بیوفیلم جداشده از گوشت و فراورده های گوشتی
الموضوعات :کبری عباسی 1 , منوچهر مومنی شهرکی 2
1 - 1. گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد شهرکرد، ایران.
الکلمات المفتاحية: : استافیلوکوکوس اورئوس, انتروتوکسین, بیوفیلم, گوشت,
ملخص المقالة :
یکی از پاتوژن¬هایی که به راحتی می¬تواند گوشت را آلوده سازد، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است تحقیق حاضر برای ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی و توزیع ژن¬های انتروتوکسین جدایه¬های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از از گوشت خام و فرآورده های گوشتی انجام شده است. در این مطالعه در طی فصل¬های پاییز و زمستان 1398 تعداد 440 نمونه انواع گوشت خام و فرآوردههای گوشتی از فروشگاه¬های عرضه کننده در شهرستان شهرکرد جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون¬های بیوشیمیایی و مولکولی حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت. شایع¬ترین ژن¬های انتروتوکسین و ژنهای کد کننده مقاومت آنتی بیوتیکی در حضور پرایمرهای اختصاصی مورد بررسی قرار گرفتند. از مجموع 440 نمونه مورد بررسی 61 نمونه (86/13 درصد) از نظر استافیلوکوکوس اورئوس مثبت بودند. که در 56 ایزوله (8/91 درصد) واکنش بیوفیلم مشاهده شد. بیشترین مقاومت نسبت به پنی¬سیلین (60/83 درصد) و کمترین مقاومت به ونکومايسين (0 درصد) گزارش شد. فراوانی حضور ژنهای sea، seb، sec و sed در ایزولههای مورد بررسی به ترتیب معادل 34/39 درصد، 86/27 درصد، 22/26 درصد و 70/37 درصد گزارش شد. با توجه به این که بین ژن¬های مقاومت به آنتی بیوتیک و تولید بیوفیلم ارتباط آماری معناداری مشاهده گردید، مشخص می گردد که مقاومت به آنتی بیوتیک در سویه¬هایی که قادر به تولید بیوفیلم می باشند نسبت به سویه¬هایی که قادر به تولید بیوفیلم نمی باشند بیشتر است.
1. Wu, D., Li, X., Yang, Y., Zheng, Y., Wang, C., Deng, L., and et al. 2011. Superantigen gene profiles and presence of exfoliative toxin genes in community-acquired meticillin-resistant Staphylococcus aureus isolated from Chinese children. J Med Microb. 60 (1): 35- 45.
2. Momtaz, H., Dehkordi, F.S., Rahimi, E., Asgarifar, A., and Momeni, M. 2013. Virulence genes and antimicrobial resistance profiles of Staphylococcus aureus isolated from chicken meat in Isfahan province, Iran. J Appl Poult Res. 22(4): 913–921.
3. Steinberg, J.P., Clark, C.C., and Hackman, B.O. 1996. Nosocomial and community acquired Staphylococcus aureus bacteremias from 1980 to 1993: impact of intravascular devices and methicillin resistance. Clin Infect Di. 23(2): 255-259.
4. Eftekhar, F., Rezaee, R., Azad, M., Azimi, H., Goudarzi, H., and Goudarzi., M. 2017. Distribution of adhesion and toxin genes in staphylococcus aureus strains recovered from hospitalized patients admitted to the ICU. Arch Pediatr Infect Dis. 5(1):1-8.
5. Imani-Fooladi, A.A., Riazipour, M., and Sattari, M. 2010. Molecular and serological detection of enterotoxigenic Staphylococcus aureus from traditionally dairy products. J Shahrekord Uni Med Sci. 11: 19-26.
6. Zhang, K., Sparling, J., Chow, B.L., Elsayed, S., Hussain, Z., Church, D.L., and et al. 2004. New Quadriplex PCR Assay for Detection of Methicillin and Mupirocin Resistance and Simultaneous Discrimination of Staphylococcus aureus from Coagulase-Negative Staphylococci. J Clin Microbiol. 42(11): 4947-455.
7. Aydin, A., Sudagidan, M., and Muratoglu, K. 2011. Prevalence of staphylococcal enterotoxins, toxin genes and genetic-relatedness of foodborne Staphylococcus aureus strains isolated in the Marmara Region of Turkey. Int J Food Microbiol. 148 (2): 99-106.
8. Hoffman, L.R., Argenio, D.A., MacCoss, M.J., Zhang, Z., Jones, R.A., and Miller, S.L. 2005. Aminoglycoside antibiotics induce bacterial biofilm formation. Nature, 436: 1171–1175.
9. CLSI. 2017. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing; twentyfifth informational supplement. CLSI document M100-S25. Wayne: Clinical and Laboratory Standards Institute
10. Kaplan, J.B. 2011. Antibiotic-induced biofilm formation. Int J Artif Organs. 34: 737–751.
11. Katsande, S., Matope, M.N., and Pfukenyi, D.M. 2013. Prevalence of mastitis in dairy cows from smallholder farms in Zimbabwe. J Vet Res. 80: 523-527.
12. Kateete, D.P., Kabugo, U., Baluku, H., Nyakarahuka, L., Kyobe, S., and Okee, M. 2013. Prevalence and antimicrobial susceptibility patterns of bacteria from milkmen and cow with clinical mastitis in and around Kampala, Uganda. PLoS ONE. 8: e63413.
13. Eshraghi, S., Salehipour, Z., Pourmand, M.R., Bakhtyari, R., Mardani, N., Amiri, S., and et al. 2009. Prevalence of tst, entC, entA and entA/C genes in staphylococcus aureus strains isolated from different foods. Tehran Univ Med Sci. 67(7): 1145-1152.
14. Mashouf, R.Y., Hosseini, S.M., Mousavi, S.M., and Arabestani, M.R. 2015. Prevalence of enterotoxin genes and antibacterial susceptibility pattern of Staphylococcus aureus strains isolated from animal originated foods in West of Iran. Oman Med J. 30: 283-290.
15. Hosseini, S.M., Arabestani, M.R., Mahmoodi, H., and Farhangara, E. 2015. Prevalence of G, H, I, J enterotoxin genes and antibacterial susceptibility pattern in Staphylococcus aureus strains isolated from different foods. J Mazandaran Univ Med Sci. 25(123): 1-10.
16. Mack, D., Beckerb, P., Chatterjeec, I., Dobinskya, S., Knoblocha, JKM., and Petersb G. 2004. Mechanisms biofilm formation in Staphylococcus epidermidis and Staphylococcus aureus: functional molecules, regulatory circuits, and adaptive responses. Int J Med Microbiol. 294(2): 203–212.
17. Shojaei, M., Karimi, D.H., and Javadi., A. 2014. Distribution of genes encoding
biofilm production in S. aureus isolated from raw milk in Kurdistan. J Food
Hygiene. 14;4(14):1-8.
18. Khoramian, B., Emaneini, M.E., Bolourchi, M.,and Eslampour, MA. 2009. Evaluation of the biofilm-forming ability of Staphylococcus aureus isolates from bovine mastitis in Iran. J Comp Pathobiol; 6(4):109-114
19. Normanno, G., Corrente, M.L., and Salandra, G. 2007. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in foods of animal origin product in Italy. Int J Food Microbiol. 2007; 219-22.
20. Founou, L.L., Founou, R.C., Essack, S.Y.2016.. Antibiotic resistance in the food chain: a developing country-perspective. Frontiers microbiol. 15;7:1881-1890.
21. Chang, Q., Wang, W., Regev‐Yochay, G., and Lipsitch, M. 2015. Antibiotics in agriculture and the risk to human health: how worried should we be? Evolutionary applications.8:240-247.
22. Ge B., Mukherjee, S., Hsu, C.H., Davis., J.A, Tran., T.T.T., and Yang Q. 2017. MRSA and multidrug-resistant Staphylococcus aureus in US retail meats, 2010-2011. Food Microbiol. 62:289-297.
23. Tang., Y, Larsen., J, Kjeldgaard., J, Andersen., P.S., Skov., R, and Ingmer., H. 2017. Methicillin-resistant and-susceptible Staphylococcus aureus from retail meat in Denmark. Int j Food Microbiol. 2017; 249:72- 276.
24. Wu., S, Huang., J, Wu., Q, Zhang., J, Zhang., F, and Yang., X. 2018. Staphylococcus aureus isolated from retail meat and meat products in China: incidence, antibiotic resistance and genetic diversity. Frontiers Microbiol.9 (2):2767-2783.
25. Xing., X, Li., G., Zhang, W., Wang, X., Xia, X., and Yang. 2014. Prevalence, antimicrobial susceptibility, and enterotoxin gene detection of Staphylococcus aureus isolates in ready to-eat foods in Shaanxi, People's Republic of China. Journal of food protection. 2014;77:331-334.
26. عزیزخانی، مریم.، و توریان، فهیمه. (1398). ارزیابی فراوانی ژن¬های انتروتوکسین زای استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونه¬¬های گوشت چرخ شده اغذیه فروشی¬های استان مازندران. مجله تحقیقات دامپزشکی. 74 (1): 65-72.