اثر پوششهای خوراکی بر پایه کربوکسی متیل سلولز حاوی اسانس آویشن و نانولیپوزومهای اسانس آویشن روی ویژگیهای میکروبی فیلههای مرغ
الموضوعات :شاهین جبرائیلی پور 1 , حمید میرزایی 2 , نویده انرجان 3 , افشین جوادی 4 , محمدعلی بهنژادی 5
1 - دانشآموخته دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2 - استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3 - استادیار گروه مهندسی شیمی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
4 - استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
5 - استاد گروه مهندسی شیمی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی ،تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: نانولیپوزوم, اسانس آویشن, پوششهای خوراکی فعال, نگهدارنده طبیعی, گوشت فیله مرغ,
ملخص المقالة :
پوششهای خوراکی فعال حاوی ترکیبات ضد باکتریایی میتواند یک راهکار کارآمد در افزایش ماندگاری گوشت مرغ باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر پوششهای خوراکی برپایه کربوکسی متیل سلولز (CMC)، حاوی اسانس آویشن (هم بهصورت ماکروساختار و هم بهصورت ریزپوشانی شده درسیستمهای نانولیپوزومی) بر روی ویژگیهای میکروبی گوشت فیله مرغ در طول دوره نگهداری در یخچال بود. برای این منظور نمونههای فیله مرغ در 4 گروه با پوششهای برپایه CMC، برپایه CMC حاوی نانولیپوزومهای اسانس آویشن، برپایه CMC حاوی اسانس آویشن و گروه کنترل تهیه و به مدت 15 روز در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری و در روزهای 1، 3، 6، 9، 12 و 15 از نظر شمارش کلی باکتری ها، شمارش باکتریهای سرمادوست، تعداد آنتروباکتریاسه و تعداد لاکتوباسیلوسها مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد جمعیت های باکتریایی در همه گروههای تحت مطالعه افزایش مییابد ولی در همه موارد جمعیت باکتریایی در نمونههای با پوششهای حاوی نانولیپوزوم اسانس آویشن بطور معنیدار کمتر از سایر نمونه ها و حتی کمتر از نمونههای با پوششهای خوراکی حاوی اسانس آویشن ماکروساختار میباشد (۰۵/۰p≤). همچنین در نمونههای با پوششهای حاوی اسانس آویشن ماکروساختار بطور معنیدار کمتر از نمونههای دو گروه دیگر بود (۰۵/۰p≤). بین تعداد باکتریهای شمارش شده در دو گروه کنترل و با پوشش CMC تفاوت معنیدار وجود نداشت. در مجموع میتوان گفت پوششهای خوراکی فعال برپایه CMC حاوی نانولیپوزومهای اسانس آویشن تهیه شده یک راهکار کارامد و ایمن جهت افزایش ماندگاری گوشت فیله مرغ خام باشد.