بررسی کاهش وزن خوراک دام در زمان انبارداری
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییعلی اصغر صادقی 1 , زهره رهنمایی 2 , مرتضی ندافی 3
1 - دانشیار، گروه علوم دامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار، گروه ریاضی، واحد فیروزکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - کارشناس ارشد، شرکت پشتیبانی امور دام، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: نهادههای دامی, کاهش وزن, انبار,
ملخص المقالة :
در کشور ایران، ذرت، جو و کنجاله سویا، سه نهاده اصلی و پرمصرف در تغذیه دام میباشند. وزن این دانهها در حین ذخیره کردن در انبارها مقداری کاهش مییابد که تحت تأثیر عواملی نظیر نوع نهاده، نوع انبار (سیلو، سوله و روباز چادری) و نیز مدتزمان نگهداری میباشد. در انبارداری نهادههای دامی، برآورد مقدار متعارف کاهش وزن در مدتزمان نگهداری برای انبارداران و صاحبان کالا اهمیت دارد. در این تحقیق مقدار کاهش وزن دانه ذرت، جو و کنجاله سویا بر اساس نوع انبار، مدت و استان محل نگهداری با استفاده از دادههای مربوط به انبارهای شرکت پشتیبانی امور دام در سالهای 1395 تا 1402 بررسی شد. تأثیر نوع انبار و مدتزمان نگهداری دانه ذرت و جو در انبار در تغییرات کاهش وزن معنیدار بود (01/0< P). بیشترین کاهش وزن در انبار سیلو و کمترین آن در انبار روباز بود. تأثیر اقلیم و مدتزمان نگهداری کنجاله سویا در انبار در تغییرات کاهش وزن معنیدار بود (01/0< P). بیشترین کاهش وزن کنجاله سویا در اقلیم گرم و خشک و سپس گرم و مرطوب و کمترین آن در منطقه بارانی بود. بنابراین، بهمنظور بهینهسازی نگهداری و کاهش ضررهای اقتصادی، بایستی کشاورزان و مدیران انبارها از انبارهای مناسب استفاده کنند و شرایط اقلیمی را در انتخاب محل انبار و مدتزمان نگهداری موادغذایی مدنظر قرار دهند. این نتایج میتواند به بهبود مدیریت انبارها و کاهش هزینههای ناشی از کاهش وزن محصولات کمک کند.
1. Miandoabchi E, Aghajani Z. Strategic reserves of agricultural products: a comparative study of the experiences of Asian countries and offering suggestions for Iran. Commercial Surveys. 2021;19(106):91-102.
2. Alizadeh P, Mohammadi H, Shahnoushi N, Saghaian Nejad SH, Pooya A. Investigating factors affecting import demand of meat and livestock inputs in Iran. Agricultural Economics. 2019 ;13(3):1-28.
3. Ziegler V, Paraginski RT, Ferreira CD. Grain storage systems and effects of moisture, temperature and time on grain quality-A review. Journal of Stored Products Research. 2021; 91:101770.
4. Bhardwaj S, Sharma R. The challenges of grain storage: A review. International Journal of Farm Sciences. 2020;10(2):18-22.
5. Tilley DR, Casada ME, Subramanyam B, Arthur FH. Temporal changes in stored-product insect populations associated with boot, pit, and load-out areas of grain elevators and feed mills. Journal of Stored Products Research. 2017; 73:62-73.
6. Molenda M, Montross MD, Horabik J, Ross IJ. Mechanical properties of corn and soybean meal. Transactions-American Society of Agricultural Engineers. 2002 ;45(6):1929-36.
7. Omodara MA, Montross MD, McNeill SG, Bessin R. Impact of storage environment on the micro-climate and grain moisture in polypropylene storage bags. In2020 ASABE Annual International Virtual Meeting 2020 (p. 1). American Society of Agricultural and Biological Engineers.
8. Sugri I, Yeboah O-A, Bidzakin JK, Naanwaab C, Nutsugah SK, Kombiok JM. Participatory on-farm evaluation of some storage methods and grain protectants on quality characteristics of maize (Zea mays L.). American Journal of Experimental Agriculture. 2014;4(11):1268.
9. Zorya S, Morgan N, Diaz Rios L, Hodges R, Bennett B, Stathers T, Mwebaze P, Lamb J. Missing food: the case of postharvest grain losses in sub-Saharan Africa.
10. Masoudian SA. Climatic regions of Iran. Geography and development. 2003; 2: 171-184 [In Persian].
11. Ailbakhshi H, Dourandish A, Sabouhi M. Investigating the Effects of Climate Change on Agricultural Market in Semi-arid Regions. Journal of Agricultural Economics and Development. 2020 ;34(2):127-48 [In Persian].
12. Kasmai M. Climate Architecture: Khak Publications;2003.
13. https://gtc.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=1&pageid=1104&p=1&showitem=23
14. Alabi JO, Fafiolu AO, Oso AO, Jegede AV, Dada ID, Teniola AA, Oluwatosin OO. Physico-chemical and compositional changes in proprietary finished feeds stored under different conditions. Archivos de zootecnia. 2017;66(256):535-41.
15. Cheng M, McCarl B, Fei C. Climate change and livestock production: a literature review. Atmosphere. 2022 ;13(1):140.