ارزیابی آلودگی برخی از ادویههای پرمصرف ایران و کاهش بار میکروبی به روش پرتودهی با اشعه ماورای بنفش
الموضوعات :
بهروز اکبری
1
,
فائزه شیرخان
2
,
معصومه سام «نژاد
3
1 - پژوهشکده غذا و دارو، سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
الکلمات المفتاحية: آلودگی میکروبی, ادویه, رفع آلودگی, پرتودهی ماورای بنفش,
ملخص المقالة :
امکان آلودگی میکروبی ادویه در طی مراحل مختلف برداشت، خشککردن یا حمل نقل وجود دارد. روشهای مختلفی جهت کاهش بار میکروبی ادویه استفاده میشود که مشکلاتی مانند تغییر عطر و طعم به همراه دارد. هدف از این تحقیق دستیابی به شرایط بهینه پرتودهی ماورای بنفش به منظور کاهش بار میکروبی برخی از ادویههای پرمصرف ایران بود. بدین منظور، شش نوع ادویه شامل زردچوبه، زنجبیل، فلفلقرمز، فلفلسیاه، دارچین و سماق از بازار تهران نمونهبرداری شدند. آزمایهها با روشهای موجود در استاندارد ملی ایران مورد آزمون میکروبی قرار گرفتند. سپس ادویه آلوده در کابینت ماورای بنفش با طول موج 254 نانومتر در ضخامتهای 1، 5 و10 میلیمتر و زمانهای 5، 10و 15 دقیقه پرتودهی شدند. روی نمونههای پرتودهی شده آزمون میکروبی انجام شد. طبق نتایج حاصله، تاثیر متغیر زمان بر شمارش جمعیت مزوفیلهای هوازی زردچوبه، فلفلقرمز، فلفلسیاه و دارچین، همچنین بر شمارش کلیفرم زردچوبه و فلفلقرمز و نیز بر شمارش کپک زردچوبه، فلفلقرمز و فلفلسیاه و زنجبیل معنی دار بود (0/01>p). همچنین متغیر ضخامت نمونه تأثیر کاملاً معنیداری بر شمارش جمعیت مزوفیلهای هوازی زردچوبه، زنجبیل و فلفلسیاه، بر شمارش کلیفرم زردچوبه، زنجبیل، فلفلقرمز، دارچین، بر شمارش کپک زردچوبه، زنجبیل، فلفلسیاه، فلفلقرمز و تأثیر معنیدار بر شمارش کلی میکروبی فلفلقرمز و کپک دارچین داشت(0/01>p). نتایج این مطالعه نشان میدهد که پرتودهی با اشعه ماورای بنفش در شرایط بهینه شده میتواند بار آلودگی ادویه را تا حد قابل قبول کاهش دهد.
_||_