بررسی اثر ضد باکتریایی و خاصیت سینرژیستی عصاره اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، مریم گلی بنفش (Salvia verticillata) و اناریجه (Froriepia subpinnata) بر باکتریهای عامل پوسیدگی سبزیجات
الموضوعات :لیلا بندیان 1 , محمد مقدم 2 , معصومه بحرینی 3
1 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 - استادیار، دانشکده علوم گروه زیست شناسی، دانشگاه فردوسی
الکلمات المفتاحية: MIC, MBC, آویشن, اناریجه, پکتوباکتریوم,
ملخص المقالة :
هدف ازاین مطالعه، بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصارههای اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، مریمگلی بنفش (Salvia verticillata) و اناریجه (Froriepia subpinnata) برروی باکتری Pectobacterium carotovorum وPseudomonas aeruginosa که عامل اصلی پوسیدگی باکتریایی میباشند.اثر ضدمیکروبی عصارهها با استفاده از تکنیک میکرو براث دایلوشن و باتعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظتکشندگی (MBC) و همچنین خاصیت سینرزیستی آنها با استفاده از روش رقت ردیابی اصلاح شده (FIC) بررسی شد.حداقل غلظت بازدارندگی برای عصاره آویشن شیرازی علیــه بــاکتریهای مـورد بررسـی بین 12/3 تا 25/6 میلیگرم در میلیلیتر، عصاره مریم گلی بنفش بین 12/3 تا 25 میلیگرم در میلیلیتر، وبرای عصاره اناریجه 5/12 تا 25 میلیگرم در میلیلیتر بدست آمد.بین دو عصاره آویشن شیرازی و مریم گلی بنفش در حالت ترکیبی در باکتری P. carotovorum خاصیت آنتاگونیستی و در باکتری P. aeruginosa اثر افزایشی مشاهده شد. نتایج کاربرد توأم عصاره آویشن شیرازی و اناریجه و بررسی روش رقت ردیابی اصلاح شده شان داد که در باکتری P. carotovorum بین این دو عصاره اثر افزایشی و در باکتری P. aeruginosa خاصیت آنتاگونیستی وجود دارد.کاربرد توأم عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه نشان داد که در باکتریهای مورد بررسی بین این دو عصاره اثر افزایشی (0.54) وجود دارد.بررسی نتایج اثرات بازدارندگی عصارهها نشان دادکه در مجموع عصاره آویشن شیرازی خاصـیت ضـد باکتریـایی قویتری نسبت به عصاره مریمگلی بنفش و اناریجه داشت و باکتری پکتوباکتریوم حساسیت بیشتری نسبت به سودوموناس از خود نشان داد. بررسی FIC نشان داد که در باکتریهای مورد بررسی کاربرد توأم عصاره مریمگلی بنفش و اناریجه نتایج بهتری را از سایر عصارههای ترکیبی داشت.
_||_