ارزیابی استخراج ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی عصاره شقاقل تحت پیش تیمار فراصوت و حلال های ترکیبی
الموضوعات :
زهرا گرایلی
1
,
اکرم شریفی
2
,
هما بقایی
3
1 - 1دانش آموخته کارشناسی ارشد ،گروه علوم وصنایع غذایی، واحدسبزوار، دانشگاه آزا داسلامی، سبزوار، ایران
2 - 2 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران.
3 - 3 گروه علوم وصنایع غذایی، واحددامغان، دانشگاه آزاداسلامی، دامغان، ایران
الکلمات المفتاحية: استخراج, امواج فراصوت, ترکیبات فنولی کل, قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد, شقاقل,
ملخص المقالة :
ترکیبات فنولی متابولیت های ثانویه در گیاه هستندکه دارای اثرات سلامتبخش نیز می باشند. با توجه به تاٴثیر آنتی اکسیدانهای سنتزی بر سلامت انسان تمایل روز افزون در زمینه جایگزینی آنها با آنتی اکسیدانهای طبیعی وجود دارد. شقاقل یکی از محصولات مهم کشاورزی و بومی اروپا و آسیاست و از آن برای اهداف غذایی و خوراک دام استفاده میشود و غنی از ترکیبات فنولی می باشد. در این مطالعه استخراج عصاره شقاقل به کمک پیش تیمار فراصوت انجام شد. اثر سه متغیر مستقل شامل دما ( C˚80، 70 )، حلال(آب مقطر، اتانول، اتانول و متانول، اتانول و اسید کلریدریک) و روش استخراج (فراصوت و بدون فراصوت) بر روی متغیرهای وابسته (میزان ترکیبات فنولی کل، قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد و ویتامین ث) بررسی شد و شرایط بهینه استخراج برای هر سه متغیر وابسته به طور همزمان تعیین گردید. شرایط بهینه برای میزان ترکیبات فنولی کل (41/259 میلی گرم اسید گالیک در100میلی لیتر) ٬دمای C˚80 ، حلال اتانول و اسید کلریدریک و روش استخراج بدون فراصوت بود. بهینه قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد 453/63 درصد در دمای C˚80 ٬ حلال اتانول و اسید کلریدریک و روش استخراج فراصوت بود. نتایج نشان داد اختلاف معنیداری بین عصارهها از نظر مقدار ویتامین ث وجود نداشت.