تولید نانوامولسیون عصاره هیدروالکلی بره موم به روشخشککردن انجمادی و ارزیابیخواص فیزیکی- شیمیاییآن به عنوان نگهدارنده مواد غذایی
فرحان احدی
1
(
دانشآموخته دکتری، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
)
افشین جوادی
2
(
استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
)
هدی جعفری زاده مالمیری
3
(
دانشیار، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران.
)
نویده انرجان
4
(
استادیار،گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
)
حمید میرزائی
5
(
دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
)
الکلمات المفتاحية: بره موم, عصاره هیدروالکلی, خشک کن انجمادی, خواص فیزیکی - شیمیایی,
ملخص المقالة :
بره موم به عنوان فرآورده جانبی حاصل از فعالیت زنبور عسل به عنوان یک محصول با ویژگیهای بیولوژیکی برجسته مانند خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی در برابر طیف وسیعی از میکروبها شناخته شده است. در تحقیق حاضر، ابتدا عصاره هیدروالکلی (نسبت الکل به آب 80 به 20) بره موم تهیه گردید و با استفاده از تبخیر کننده دوار تحت خلاء، حلال جدا شد. سپس با استفاده از خشککن انجمادی در دمای °C70- و به مدت 40 ساعت، بصورت پودر درآورده شد و نهایتاً از پودر حاصله، نانوامولسیون تهیه گردید. نتایج کروماتوگرافی گازی نشان داد که پودر حاصله دارای محتوای فنولی، فلاونوئیدی و خاصیت آنتی اکسیدانی به ترتیب 93/86 و 21/34 (میلی گرم بر گرم بر حسب اسید گالیک)، و 68/97 درصد بود. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی و پتانسیل زتا در نانوامولسیون تولید شده به ترتیب 86 نانومتر، 299/0 و 34/23- میلی ولت بود. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی و پودر تولید شده بره موم توسط دستگاه خشک کن انجمادی دارای محتوای فنولی و فلاونوئیدی، و خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی میباشند. هرچند این خواص در داخل پودر، بالاتر از خواص در عصاره هیدروالکلی بره موم بود. از این رو استفاده از پودر این عصاره به عنوان یک ماده نگهدارنده در صنایع غذایی پیشنهاد میشود. با توجه به یافتههای این تحقیق، با استفاده از دستگاه خشک کن انجمادی، قابلیت تولید پودر عصاره هیدروالکلی بره موم با ذرات کروی شکل و در ابعاد نانو وجود دارد که می توان از محصولات بدست آمده به عنوان نگهدارنده در صنایع مواد غذایی به راحتی استفاده نمود.
pre-coating process to clarify date syrup. Food and Bioproducts Processing, 101, pp.193-204.
propolis. Food Bioscience, 40, pp. 100894.