حذف عملیات شیار زنی راهکاری جهت بالا بردن کارآیی مصرف آب در زراعت نیشکر
محورهای موضوعی : زراعت
کلید واژه: شکر, کارایی مصرف آب, نیشکر, شیارزنی,
چکیده مقاله :
سطح وسیع تحت کشت نیشکر در خوزستان، نیاز فراوان به آب و کمبود آب ایجاب می کند که همواره سعی کنیم حداکثر بهره برداری از آب و خاک را داشته باشیم. وضعیت خاک منطقه سبب می گردد تا حد ممکن تردد ماشین آلات را در مزرعه کاهش دهیم.تفکر بی خاکورزی و کم خاکورزی از جمله مواردی است که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق بر آن است اثر اعمال تیمارهای بی خاکورزی، کم خاکورزی (شیار با عمق 15 سانتی متر) و خاکورزی معمول (شیار با عمق 35 سانتی متر) را برعملکرد محصول و کارایی مصرف آب نسبت به نیشکر و شکر تولیدی بررسی نماید. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تیمار بدون شیارزنی، شیارزنی به عمق 15 سانتی مترو شیارزنی به عمق 35 سانتی متر در چهار تکرار، در سال 1388 در مزرعه 9 از آرک 3 مزارع کشت و صنعت امیر کبیر با واریته 1143-70 SP انجام شد. عملیات تهیه زمین با تراکتور 1860 انجام شد. اعمال تیمارها در تناژ محصول اثر معناداری نشان نداد، هر چند تیمار کم خاکورزی اندکی تناژ بالاتری داشت، این مساله ناشی از تاثیر توام تهویه مناسب همراه با آب سهل الوصول بیشتر در منطقه توسعه ریشه می باشد.کارایی مصرف آب نسبت به نیشکر و شکر تولیدی در تیمار بدون شیارزنی نسبت به دو تیمار دیگر وضعیت بهتری داشت.این تفاوت که در سطح 5 درصد معنادار شد که ناشی از مصرف آب کمتر در این تیمار بود.
Removal of furrow operations, A solution to improve water use efficiency in sugarcane cultivation
(مناطق کرمان، همدان، مغان، گلستان و خوزستان)، همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی ایران، دانشگاه شهید چمران اهواز، 935-929.
6-M.E. Qureshi, M.K. Wegenter, S.R. Harrison & K.L. Bristo., 2001, "Economic evaluation of alternate irrigation system for sugarcane in the Burdekin delta in north Queensland, Australia, water Resource management edited by Brebbia," C.A., Anagnostopoulos, K.,Katsifarakish, K. and cheng, A.H.D., WIT press,Boston, pp. 47-57.
_||_