فراوانی و مقاومت آنتی بیوتیکی گونههای کمپیلوباکتر جدا شده از مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
امیر شاکریان
1
,
ابراهیم رحیمی
2
,
سیامک کاظمی
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دامپزشکی، شهرکرد، ایران
تاریخ دریافت : 1390/09/26
تاریخ پذیرش : 1391/02/11
تاریخ انتشار : 1390/12/01
کلید واژه:
گوسفند,
کمپیلوباکتر,
کشتار گاه,
مقاومت آنتی بیوتیکی,
چکیده مقاله :
کمپیلوباکتر ژژونی و کولای از عوامل اسهال در انسان در سراسر جهان با منشاء مواد غذایی خصوصاٌ گوشت محسوب می شوند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع گونه های کمپیلوباکتر در مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی (بعد از پوست کنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار) انجام شد. درمجموع 150 نمونه گوشت گوسفند (50 نمونه در هر مرحله) در مدت 16 ماه از دی ماه 1385 تا اردیبهشت 1387 جمع آوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع، گونه های کمپیلوباکتر از 3/11 درصد (17 مورد از 150 نمونه) لاشه ها از سه مرحله جمع آوری شده، جدا گردید که از این تعداد 5/76 درصد به عنوان کمپیلوباکتر ژژونی و 1/23 درصد به عنوان کمیپلوباکترکولای متمایز شدند. گونه های کمپیلوباکتر به ترتیب از 5، 8 و 4 درصد لاشه ها در مراحل بعد از پوست کنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار جداسازی شدند. حساسیت 17 گونه جداسازی شده با 10 آنتی بیوتیک با استفاده از روش دیسک گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقاومت به سیپروفلوکساسین (8/58 درصد) سپس به نالیدیکسیک اسید (1/47 درصد)، تتراسیکلین (2/41 درصد)، انروفلوکساسین (4/29 درصد)، آمپی سیلین (5/23 درصد)، آموکسی سیلین (9/5 درصد) و استرپتومایسین (9/5 درصد) مشاهده شد. این مطالعه نشان داد کاربرد یک سیستم پیشگیری کننده مانند سیستم تعیین نقاط کنترل بحرانی و ارزیابی مخاطرات در کنترل آلودگی به کمپیلوباکترها در کشتارگاه های دام ضروری به نظر می رسد.
چکیده انگلیسی:
Campylobacter jejuni/coli are frequent causes of diarrhea in humans worldwide originating in foods of animal origin mainly from meat. The aim of this study was to determine the prevalence of Campylobacter spp. in lamb at different stages of the slaughter line including: after-skinning, after evisceration and the end of slaughter process. A total of 150 lamb samples (50 samples per each stage) were collected over a period of 16-month between January 2006 and May 2008, and were analyzed for the presence of Campylobacter spp. According to the results, Campylobacter spp. were isolated from 11.3% (17/150) of the carcasses from the three sampling stages. Among the isolates, 76.5% were identified as C. jejuni and 23.1% as C. coli. Campylobacter spp. were isolated from 5%, 8% and 4% of carcasses during the stages of after-skinning, after-evisceration and the end of slaughter process, respectively. Antibiotics susceptibility of 17 isolates were determined for ten different antibiotics using the disk diffusion assay. Results revealed that 58/8% of the isolates were resistant to ciprofloxacin, while 47/1% of the isolates to nalidixic acid, 41/2% to tetracycline, 29/4% to enrofloxacin, 23/5% to ampicillin, 5/9% to amoxicillin, and 5/9% top streptomycine. None of the isolates was resistant to erythromycin, chloramphenicol and gentamicine. This study emphasizes the application of a preventive system such as HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) for the control of Campylobacter contamination in slaughterhouse.
منابع و مأخذ:
Aarestrup, FM. and Engberg, J. (2001). Antimicrobial resistance of thermophilic Campylobacter. Veterinary Research, 32: 311-321.
Andersen, SR., Saadbye, P., Shukri, NM., Rosenquist, H., Nielsen, NL. and Boel, J. (2006). Antimicrobial resistance among Campylobacter jejuni isolated from raw poultry meat at retail level in Denmark. International Journal of Food Microbiology, 107: 250-255.
Butzler, JP. (2004). Campylobacter, from obscurity to celebrity. Clinical Microbiology and Infection, 10: 868-876.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2004). Preliminary Food Net data on the incident of infection with pathogens transmitted commonly through food-selected sites, United States, 2003. Morbidity and Mortality Weekly Report, 53: 338-343.
Chai, LC., Robin, T., Ragavan, UM., Gunsalam, JW., Bakar, FA., Ghazali, FM., Radu, S. and Kumar, MP. (2007). Therophilic Campylobacter spp. in salad vegetables in Malaysia. International Journal of Food Microbiology, 117: 106-111.
Friedman, CR., Neimann, J., Wegener, HC. and Tauxe, RV. (2000). Epidemiology of Campylobacter jejuni infection in the United States and other industrialized nations, In: Nachamkin I, Blaser MJ (Eds.), Campylobacter. 2nd Edition, ASM Press. Washington, DC, 121-138.
Ge, B., White, DG., McDermott, P.F., Girard, W., Zhao, S., Hubert, S. and Meng, J. (2003). Antimicrobial-resistant Campylobacter species from retail raw meats. Applied and Environmental Microbiology, 69: 3005-3007.
Ghafir, Y., China, B., Dierick, K., De Zutter, L. and Daube, G. (2007). A seven-year survey of Campylobacter contamination in meat at different production stages in Belgium. International Journal of Food Microbiology, 116: 111-120.
Hussain, I., Mahmood, MS., Akhtar, M. and Khan, A. (2007). Prevalence of Campylobacter species in meat, milk and other food commodities in Pakistan. Food Microbiology, 24: 219-222.
Isenbarger, DW., Hoge, CW., Srijan, A., Pitarangsi, C., Vithayasai, N., Bodhidatta, L., Hickey, KW. and Cam, P. (2002). Comparative antibiotic resistance of diarrheal pathogens from Vietnam and Thailand, 1996-1999. Emerging Infectious Diseases's, 8: 175-180.
National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS). (2003). Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests, Approved standard, 8th Edition, NCCLS document M2-A8. NCCLS, Wayne, 21.
Pezzotti, G., Serafin, A., Luzzi, I., Mioni, R., Milan, M. and Perin, R. (2003). Occurrence and resistance to antibiotics of Campylobacter jejuni and Campylobacter coil in animals and meat in Northeastern Italy. International Journal of Food Microbiology, 82: 281-287.
Phillips, D., Jordan, D., Morris, S., Jenson, I. and Sumner, J. (2006). Microbiological quality of Australian sheep meat in 2004. Meat Science, 74: 261-266.
Rahimi, E. (2010). Occurrence and resistance to antibiotics of Campylobacter spp. in retail raw sheep and goat meat in Shahrekord, Iran. Global Veterinaria, 4: 504-509.
Son, I., Englen, MD., Berrang, ME., Fedorka-Cray, PJ. and Harrison, MA. (2007). Prevalence of Arcobacter and Campylobacter on broiler carcasses during processing. International Journal of Food Microbiology, 113:16-22.
Taremi, M., Soltan-Dallal, MM., Gachkar, L., Moez-Ardalan, S., Zolfagharian, K. and Zali, MR. (2006). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran. International Journal of Food Microbiology, 108: 401-403.
Van Looveren, M., Daube, G., De Zutter, L., Dumont, JM., Lammens, C., Wijdooghe, M., Vandamme, P., Jouret, M., Cornelis, M. and Goossens, H. (2001). Antimicrobial susceptibility of Campylobacter strains isolated from food animals in Belgium. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 48: 235-240.
Whyte, P., McGill, K., Cowley, D., Madden, RH., Moran, L., Scates, P., Carroll, C., O'leary, A., Fanning, S., Collins, JD., McNamara, E., Moore, JE. and Cormican, M. (2004). Occurrence of Campylobacter in retail foods in Ireland. International Journal of Food Microbiology, 95: 111-118.
Yildirim, M., Istanbulluoglu, E. and Ayvali, B. (2005). Prevalence and antibiotic susceptibly of thermophilic Campylobacter species in broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29: 655-660.
Zweifel, C., Zychowska, MA. and Stephan, R. (2004). Prevalence and characteristics of shiga toxin-producing Escherichia coli, Salmonella spp. and Campylobacter spp. isolated from slaughtered sheep in Switzerland. International Journal of Food Microbiology, 92: 45-53.