بررسی غلظت آرسنیک در ماهیهای شوریده (Otolithes ruber) و کفشک (Psettodes erumei) عرضه شده در بازار اصفهان به روش اسپکترومتری جذب اتمی
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییابراهیم رحیمی 1 , امیر شاکریان 2 , مهدی رئیسی 3 , الهه کاظمی خیرآبادی 4 , اسماء بهزاد نیا 5
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، شهرکرد، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، شهرکرد، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، شهرکرد، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده کشاورزی، شهرکرد، ایران
5 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده کشاورزی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: ماهی, فلزات سنگین, آرسنیک, اسپکترومتری جذب اتمی,
چکیده مقاله :
آلودگی ماهی و فرآورده های دریایی به فلزات سنگین به علت خطرات بالقوه که برای مصرف کنندگان ماهیان آلوده به همراه دارد توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان غلظت آرسنیک در دو نمونه ماهی شامل شوریده و کفشک عرضه شده در شهر اصفهان انجام شد. در این مطالعه غلظت آرسنیک در دو گونه متفاوت ماهی توزیع شده در شهرستان اصفهان به روش اسپکترومتری جذب اتمی کوره مجهز به سیستم هیدرید طی اردیبهشت تا دیماه 1389 اندازه گیری شد. در مجموع 42 نمونه ماهی شامل 28 نمونه ماهی شوریده و 14 نمونه کفشک ماهی مورد آزمایش قرار گرفت. میزان غلظت آرسنیک در نمونه های ماهی مطالعه شده در محدوده مابین11 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بوده است و میزان آن در گوشت ماهی شوریده 11 تا 56 و در کفشک ماهی 32 تا 98 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد.غلظت آرسنیک نمونه ها پایین تر از حد مجاز قابل قبول سازمان بهداشت جهانی بود.نتایج این مطالعه بیانگر آن است که غلظت آرسنیک نمونه های مورد مطالعه بالاتر از حد قابل دریافت نیست.
Heavy metal contaminants in fish are of particular interest because of their potential risk to human. This study was undertaken to determine the levels of arsenic in two fish type including tiger tooth croaker and Indian halibut in Esfahan. A total of 42 fish samples including 28 tiger tooth croaker (Otolithes ruber) and 14 Indian halibut (Psettodes erumei) were collected from retails of Esfahan from May 2010 to January 2011. For detection of arsenic contamination, the edible muscles of fish samples were analyzed by hydride generation atomic absorption spectrophotometer. The arsenic contamination in fish samples were found to be in the range of 11 to 98 µg/kg. Concentration of arsenic in tiger tooth croaker and Indian halibut was 11-56 and 32-98 µg/kg, respectively. Arsenic concentrations were below the limit was acceptable to the World Health Organization. According to the results, the concentration of arsenic did not exceed the maximum acceptable intake limit.