بررسی میزان آگاهی و عملکرد متصدیان مراکز تهیه، توزیع و مصرفکنندگان مواد غذایی شهرستان بستانآباد در مورد برچسبهای مواد غذایی
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییمحبوبه قوچانی 1 , فهیم امینی تبوک 2 , پرویز نوروز 3 , رضا دهقانزاده ریحانی 4 , حسن اصلانی 5
1 - - دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشآموخته دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، تهران، ایران
2 - - دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشآموخته دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، تهران، ایران
3 - دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده بهداشت، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانش آموخته دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، تهران، ایران
4 - دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده بهداشت، استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، تبریز، ایران
5 - دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشآموخته دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، تهران، ایران
کلید واژه: آگاهی, برچسب مواد غذایی, عرضهکنندگان مواد غذایی, مصرفکنندگان مواد غذایی,
چکیده مقاله :
توجه به اطلاعات مندرج برروی برچسبهای مواد غذایی بسیار حائز اهمیت بوده و به تصمیمگیریهای آگاهانهتر خریداران آن در انتخاب مواد غذایی بستهبندی شده استاندارد کمک نموده و در نهایت میتواند به بهبود کیفیت رژیم غذایی و ارتقاء سلامتی در جامعه بیانجامد. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی و عملکرد مردم شهرستان بستانآباد استان آذربایجانشرقی در مورد برچسبهای مواد غذایی انجام شده است. در این بررسی تعداد 1036 نفر انتخاب گردید و برای هر یک از آنها پرسشنامه مربوط به وضعیت دموگرافی و سنجش آگاهی و عملکرد مرتبط با برچسبهای مواد غذایی تکمیل گردید. محدوده سنی افراد بین 16 تا 65 سال بود و اکثر آنها (4/57 درصد) در رده سنی20 تا 40 سال قرار داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد که بیش از 75 درصد از افراد به هنگام خرید، به برچسب مواد غذایی توجه نموده و بیشترین انگیزهشان مشاهده تاریخ تولید و مصرف مندرج در روی برچسب محصول است و درصد ناچیزی از آنان با هدف کسب اطلاعات تغذیهای، مشاهده وزن محصول، دستیابی به اطلاعاتی در مورد وجود مواد افزودنی و رنگهای مصنوعی، برچسب مواد غذایی را میخواندند. نتایج این مطالعه نشان داد که سطح آگاهی مردم در رابطه با اطلاعات تغذیهای مندرج بر روی برچسبهای مواد غذایی بسیار پایین بوده و با توجه به تاثیر بالای آگاهی تغذیهای بر عملکرد افراد در این زمینه، ضرورت توجه به آموزشهای مداوم تغذیهای، آموزش تفسیر اطلاعات مندرج بر روی برچسبهای مواد غذایی و بهرهمندی از آنها به منظور دستیابی به الگوی تغذیهای مناسب در جهت کاهش ابتلا به عوارض نامطلوب مرتبط با مصرف مواد غذایی بستهبندی شده اهمیت پیدا میکند.
Awareness of the information provided on food labels is important and will help the consumers to select standard food packaging. This knowledge can lead to improving the diet and health in the community. This study was carried out to determine the knowledge and practice of food producer retailers and consumers of food labels in Bostanabad, East-Azarbaijan province. In a descriptive and cross-sectional study, 1013 individuals were selected through random selection. Data on demographics and knowledge and practice of food retailers and consumers were collected by filling in a questionnaire and the results were compared. The age of participants ranged 16-65 years old and majority of them were between 40 and 60 years of age. According to the results, 75.7% of the participants read food labels during shopping. Amongst mostly considered food labels to observe the production and expiry dates on labels. A minority of the participants read food labels for nutritional information, product weight, types of additives and artificial colors, etc. The results showed that knowledge of people about the nutritional information on food labels is very slight. Due to the high impact of nutritional knowledge on the performance of people, having an idea about the individual’s attention to the information on food labels is essential. It is important to achieve the proper nutritional behavior and reduce the risk of adverse effects associated with packaged foods.