بررسی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میزان آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس، کلیفرم و اشریشیاکولای
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
مریم اختلاط
1
(دانشگاه شهید چمران، دانشکده دامپزشکی، گروه میکروبیولوژی، اهواز، ایران)
زهرا ظاهری پور
2
(دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، گروه بهداشت مواد غذایی، اهواز، ایران)
بهاره شکرریز
3
(دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، گروه بهداشت مواد غذایی، اهواز، ایران)
کلید واژه: اهواز, بستنی سنتی, اشریشیاکولای, کلیفرم, استافیلوکوکوس آرئوس,
چکیده مقاله :
بیماری های ناشی از مصرف غذاهای آلوده هنوز یکی از مشکلات عمده در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. بستنی یکی از فرآورده های تولیدی از شیر بوده که محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها می باشد. درایران تولید بستنی های غیرپاستوریزه تحت عنوان بستنی سنتی که به روش دستی تهیه می شود بسیار رایج است. با توجه به مصرف بیشتر بستنی در فصول گرم خصوصاً در مناطق گرمسیری، این مطالعه بر روی بستنی های سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میکروارگانیسم های شاخص، انجام شد. در این تحقیق 120 نمونه بستنی سنتی در طی تابستان 1388 از مناطق مختلف اهواز نمونه برداری گردید. به منظور بررسی کلی فرم، اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس بر طبق روش مرجع و از محیط های کشت انتخابی و اختصاصی و نهایتاً آزمون های بیوشیمیایی استفاده شد. نتایج نشان داد که از120 نمونه، به ترتیب 94 (33/78%) و13 نمونه (83 /10%) آلوده به کلی فرم و اشریشیاکولای و38 نمونه (67/31%) آلوده به استافیلوکوکوس آرئوس کواگولاز مثبت بودند. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بیشتر بستنی های سنتی در این منطقه از نظر استاندارد غیر قابل مصرف می باشد. بنابراین نظارت بیشتر توسط مسئولین امر برای جلوگیری از آلودگی باکتریایی ضروری می باشد.
The diseases due of the consumption septic and unsafe nutrition are one of the major problems in developed and developing countries yet. Ice cream is a dairy product which favors the growth of microorganisms. Production of non-pasteurized hand made ice cream as traditional ice cream is very popular in Iran. In attention to more consumption of ice cream in warm seasons, especially in tropical areas, this study was conducted from the aspect of indicator microorganisms in ice cream. In this research, totally 120 samples were collected during summer of 2009 from different part of Ahvaz. According to reference methods and in order to examine Coliform and E.coli and Staphylococcus aureus contamination of samples, selective media and finally biochemical test were carried out. The results showed that 94 (78.33%) and 13 (10.83%) samples were contaminated to coliform and E.coli respectively, while 38 (31.67%) out of 120 samples were contaminated to coagulase positive Staphylococcus aureus. The result of this study showed that in attention the standard limits, the most of the examined ice creams were not allowed for consumption. Therefore, the more seriously monitoring to prevent bacterial contaminations should be considered by responsible authorities.
منابع