اهداف و چشم انداز مجله حکمت اسلامی و حقوق:
- اهداف
ادبیات نو پیدای حکمی سازی و به دنبال آن ادبیات همتراز حکمرانی مبتنی بر حکمت اسلامی فضای جدیدی در ارتباط با دانش علوم انسانی فراهم کرده است. بنابراین از اهداف تأسیس این مجله آن است که، با فهم دقیق از حکمت اسلامی، به مبانی علوم انسانی بیش از پیش توجه شود. به عبارتی میتوان گفت، تلاش گسترده امروزه در عرصه بینالمللی از بعد حقوقی کاملاً مشهود است. به گونهای که این تلاشها در حوزههای گوناگون برخی ذاتاً ماهیت بینالمللی دارند مانند: حوزه حقوق بشر و حقوق مخاصمات مسلحانه و برخی دیگر با توجه به فرآیند "جهانی شدن"، ذاتاً ماهیت حقوق داخلی اما آثار بینالمللی دارند، همچون: مباحث مربوط به خانواده یا مجازاتهای مختلفی که در قالب حدود و تعزیرات شکل گرفته است و آثار بینالمللی گوناگونی فراروی جامعه بشری قرار داده است یا مانند: مباحث مربوط به امور تجاری و بازرگانی، معاملات بانکی، مسئولیت مدنی، فرآیند دادرسی اعم از حقوقی و کیفری. حال این مجله با در نظر گرفتن سه ویژگی به روز رسانی، بومی سازی و کارآمدی پا به عرصه وجود نهاده است تا با دانش حقوق که یک علم ساختار ساز است تلفیق گردد. با اقتضای چنین فضایی، لازم است به این سؤال با توجه به هدف مجله، پاسخ داده شود که، با نگاه حکمت اسلامی و با مبنا قرار دادن اندیشههای عقلی در پرتو آموزههای دینی اصولاً چه تغییر و تحولی را میتوان در این راستا مشاهده کرد؟ با توجه به سه حوزه مهم خداشناسی، عدالت و انسان شناسی که در رابطه با حکمت وجود دارد، میتوان این گونه پاسخ داد که؛ در حوزه حکمت و خداشناسی به مباحث بنیادین که به مبنای شناخت جهان برمیگردد، پرداخته شود. یا در حوزه حکمت و عدالت، هدف از خلقت و ارتباط آن با حقوق را در نظر گرفت. همین طور در حوزه حکمت و انسان شناسی، به اهمیت نگاه حقوق به انسان پرداخت.
- چشم انداز:
مجله بینالمللی حکمت اسلامی و حقوق از این جهت که سعی دارد ضرورت نگاه حکمی به مقولهی دانش حقوق را نهادینه کند چشم انداز وسیعی خواهد داشت. از طرف دیگر پاسخ به این سؤالها که، حکمت اسلامی در حقوق چه آثاری را به دنبال خواهد داشت؟ یا چگونه میتوان دانش حقوق را به دانشی کارآمد با مؤلفه بومی سازی مبتنی بر ارزشهای ملی و مذهبی رقم زد؟ موجب جلب توجه فرهیختگان به این دانش جدید شده است. علاوه بر این مجله بینالمللی حکمت اسلامی و حقوق در راستای رسیدن به اهداف خود، قلمرو مباحث خود را در موارد زیر نیز گسترانیده است:
- تبیین راهکارهایی برای کاربردی ساختن حقوق با رویکرد حکمت اسلامی در بعد داخلی و بینالمللی.
- استفاده از فناوریهای نوین در فرآیند طرح مسائل جدید حقوقی به ویژه هوش مصنوعی.
- نقد و بررسی و تحلیل منابع حقوق بینالملل و حقوق بشر در پرتو اندیشههای حکمت اسلامی.
- بررسی شیوههای استنباط حقوقی از منابع دینی با نگاه به موانع حکمت اسلامی.
- استفاده از ظرفیتهای علوم انسانی در تبیین مطالعات میان رشتهای و همچنین جایگاه حقوق.
- تبیین رابطه حقوق با فلسفه و مکاتب حقوقی.
- توجه به مباحث نو ظهور در علم حقوق و افقهای جدیدی که در این زمینه با رشته گرایشهایی همچون حقوق انرژی، حقوق پزشکی، حقوق ورزشی، حقوق مالیه و مانند آن به وجود آمده است.
- تبیین و تحلیل انواع پژوهشهای نظری و کاربردی در ارتباط با حوزههای مختلف دانش حقوق با استفاده از رویکرد حکمت اسلامی.