اثرات مواد آلی اصلاح کننده خاک بر برخی از صفات فیزیکوشیمیایی گیاه مریم گلی Salvia viridis L)) تحت تنش شوری شوری
محورهای موضوعی : کود زیستی
1 - گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
کلید واژه: پرولین , جلبک دریایی, خصوصیات مورفولوژیکی, کود گاوی, ورمی کمپوست,
چکیده مقاله :
شوری یکی از عوامل کاهشدهنده عملکرد و پارامترهای رشدی در اکثر محصولات کشاورزی درسراسر دنیا میباشد. رشد و میزان متابولیتهای ثانویه در گیاهان تحت تاثیر تنش شوری است. این مطالعه با هدف ، بررسی اثر مواد آلی اصلاح کننده خاک بر برخی از صفات فیزیکوشیمیایی گیاه مریم گلی Salvia viridis L.)) تحت تنش شوری بود. مطالعه حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاًتصادفی بود . تیمارها شامل پنج سطح از مواد اصلاحی (شاهد، بدون مواد اصلاح کننده)، نیم و یک گرم عصاره جلبک دریایی در یک لیتر آب، 20 درصد حجمی گلدان کود گاوی پوسیده و 20درصد حجمی گلدان کود ورمیکمپوست) و سه سطح شوری خاک (3، 6، 9 دسیزیمنس بر متر) با سه تکرار در گلخانه اجراگردید. یافته ها نشان داد که با بالا رفتن سطح شوری، پارامترهای رشدی (وزن تر، وزن خشک ساقه و برگ ، سطح برگ) و میزان کلروفیل و پرولین کاهش یافت. در صورتیکه مقدار مالون دی آلدیید افزایش یافت. بیشترین وزنتر و خشک ساقه و برگ ، میزان پرولین و درصد اسانس در گیاهانی که با جلبک دریایی تیمار شده بودند، به دست آمد، در حالی که تمام اصلاح کنندهها میزان کلروفیل بیشتری نسبت به شاهد نشان دادند. همچنین یافته ها نشان داد در میان تیمارهای مورد بررسی، جلبک دریایی در غلظت 1 میلی گرم در لیتر بهتر از بقیه توانست گیاه را از پیامدهای نامطلوب تنش شوری محفوظ نگهداشته وسبب بهبود خصوصیات رشدی آن گردد.
Salinity is one of the major factors that adversely affect the performance and growth parameters of most agricultural crops worldwide. Plant growth and the levels of secondary metabolites are influenced by salt stress. The aim of this study was to investigate the effect of soil organic amendments on some physicochemical traits of Salvia viridis L. plants under salt stress. The present study was conducted in a factorial design in a completely randomized manner. The treatments included five levels of organic amendments (control without any amendment, half and one gram of seaweed extract per liter of water, 20% volume of pot cow manure compost, and 20% volume of pot vermicompost) and three levels of soil salinity (3, 6, and 9 deci-Siemens per meter) with three replications in a greenhouse. The control treatment had no fertilizer. The findings indicated that as the salinity level increased, growth parameters (fresh weight, dry weight of stem and leaf, leaf area), chlorophyll content, and proline decreased, while malondialdehyde increased. The highest fresh and dry weight of stem and leaf, proline content, and essential oil percentage were obtained in plants treated with seaweed extract, while all amendments showed higher chlorophyll content compared to the control. Furthermore, among the investigated treatments, seaweed extract at a concentration of 1 milligram per liter proved to be more effective in preserving the plant from the adverse effects of salt stress and improving its growth characteristics.