• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تأثیر تنش UVو محلول‌پاشی نانو دی اکسید تیتانیوم بر برخی از جنبه‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه مریم گلی (.Salvia officinalis L)
        طرفه اخوان هزاوه
        طیف وسیعی از تنش های محیطی از جمله اشعه یووی برای گیاه مضراست. به ‌منظور تعیین اثرات تنش یووی (UV-B) و نانو ذرات دی اکسیدتیتانیوم (NP TiO2) بر پارامترهای فیزیولوژیکی مانند وزن خشک، مرگ سلولی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی (محتوای پروتئین، کاروتنوئید، آنتوسیانین و فلاونوئی چکیده کامل
        طیف وسیعی از تنش های محیطی از جمله اشعه یووی برای گیاه مضراست. به ‌منظور تعیین اثرات تنش یووی (UV-B) و نانو ذرات دی اکسیدتیتانیوم (NP TiO2) بر پارامترهای فیزیولوژیکی مانند وزن خشک، مرگ سلولی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی (محتوای پروتئین، کاروتنوئید، آنتوسیانین و فلاونوئید و ظرفیت جاروب کنندگی رادیکال‌های آزاد (DPPH)) در گیاه مریم گلی (L. Salvia officinalis)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه اجرا شد. در این مطالعه، عامل نانو ذرات دی اکسیدتیتانیوم در سه سطح صفر، 30 و 60 پی پی ام به صورت محلول‌پاشی و عامل تنش یووی در زمان‌های ‌20 و 40 دقیقه به مدت سه هفته مورد بررسی قرار گرفتند. مطابق نتایج تنش UV-B موجب کاهش وزن خشک و پروتئین محلول شد. بررسی نتایج نشان داد که تنش UV-B موجب افزایش مرگ سلولی، کارتنوئید ها، آنتو‌سیانین، فلاونوئید، پروتئین ریشه و مهار رادیکال DPPH شد. همچنین، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم موجب کاهش وزن خشک، پروتئین، مهار رادیکال DPPH، نسبت به گیاهان شاهد شد. نتایج بدست آمده از بررسی اعمال همزمان UV-B و نانو ذرات تیتانیوم بر گیاه مریم گلی نشان داد که اعمال غلظت 30 پی پی ام نانو ذرات تیتانیوم اکسید همراه با UV-B در مقایسه با دیگر غلظت نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم موجب بهبود اثرات ناشی از تنش UV-B در گیاه مریم گلی شد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و قابلیت مهار فعالیت آنزیم آلفاگلوکوزیداز عصاره گیاه پنیرک و گل ختمی
        نعیمه اسکندری فاطمه قمری مریم مصلحی شاد
        گیاهان دارویی منابعی غنی از ترکیبات فعال زیستی با خاصیت آنتی اکسیدانی هستند و در مواردی نیز با به تأخیر انداختن جذب گلوکز از طریق مهار آنزیم های تجزیه کننده کربوهیدرات، یک روش درمانی برای کاهش هیپرگلیسمی پس از صرف غذا می باشند. در این پژوهش خاصیت آنتی اکسیدانی و مهارکن چکیده کامل
        گیاهان دارویی منابعی غنی از ترکیبات فعال زیستی با خاصیت آنتی اکسیدانی هستند و در مواردی نیز با به تأخیر انداختن جذب گلوکز از طریق مهار آنزیم های تجزیه کننده کربوهیدرات، یک روش درمانی برای کاهش هیپرگلیسمی پس از صرف غذا می باشند. در این پژوهش خاصیت آنتی اکسیدانی و مهارکنندگی آنزیم آلفاگلوکوزیداز عصاره گیاه پنیرک و ختمی بررسی شد. عصاره گیاهان با روش خیساندن در اتانول تهیه شد و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با روش مهار رادیکال آزاد ABTS و مهارکنندگی آنزیم آلفاگلوکوزیداز در حضور سوبسترای پارا-نیتروفنول و غلظت های مختلف عصاره ها (25/6، 5/12، 25، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر) انجام شد. نتایج نشان داد، با افزایش غلظت عصاره اتانولی پنیرک و ختمی قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد به طور معنی داری (p ≤ 0.05) افزایش یافت. مقادیر شاخص IC50 مهارکنندگی رادیکال آزاد برای عصاره اتانولی پنیرک و ختمی به ترتیب 90/52 و 00/68 میلی گرم در میلی لیتر بود، که نشان دهنده قدرت آنتی اکسیدانی بیشتر عصاره اتانولی پنیرک است. همچنین، با افزایش غلظت عصاره اتانولی پنیرک و ختمی قدرت مهارکنندگی آنزیم آلفاگلوکوزیداز به صورت معنی داری (p ≤ 0.05) افزایش یافت. همچنین، قدرت مهارکنندگی آنزیم آلفاگلوکوزیداز توسط عصاره اتانولی پنیرک (IC50 = 17/76 میلی گرم در میلی لیتر) به صورت قابل توجهی بیشتر از عصاره اتانولی ختمی (IC50 = 12/304 میلی گرم در میلی لیتر) بود. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره اتانولی پنیرک و ختمی با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی و مهارکنندگی آلفاگلوکوزیداز می توانند به عنوان جایگزین افزودنی های شیمیایی مورد استفاده قرار گیرند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - کاربرد گیاهان حرا در صنعت دارویی
        سید افشین ناطقی شاه رکنی فاطمه جلالوند علی ابراهیمی ستاره بدری
        جنگل های مانگرو، پوشش گیاهی غالب مناطق بین جزرومدی نواحی گرمسیری جهان هستند که همین مهم باعث اهمیت آنها به عنوان یکی از مهمترین منابع تولید اولیه در جهان شده است، همچنین محلی مناسب برای صید آبزیان و صنعت آبزی پروری، برداشت علوفه های دام، صنعت درمانی و دارویی، تولید روغن چکیده کامل
        جنگل های مانگرو، پوشش گیاهی غالب مناطق بین جزرومدی نواحی گرمسیری جهان هستند که همین مهم باعث اهمیت آنها به عنوان یکی از مهمترین منابع تولید اولیه در جهان شده است، همچنین محلی مناسب برای صید آبزیان و صنعت آبزی پروری، برداشت علوفه های دام، صنعت درمانی و دارویی، تولید روغن، صمغ و سوخت روستایی و نیز صنایع دستی و زینتی و حتی شیرین کردن آب شور به شمار می روند. در کشور ایران و سواحل جنوبی شامل استان های بوشهر، هرمزگان و سیستان بلوچستان؛ درخت حرا (Avicennia marina) و چندل (Rhizophora mucronata) تنها گونه های مانگرو می باشند. انسان همیشه در جستجوی عواملی برای درمان بیماری های مختلف بوده است. از زمان های قدیم، گیاهان دارویی برای ریشه کنی بیماری های انسانی مورد استفاده قرار می گرفته است. در این بین، گیاهان حرا نیز به عنوان گیاهان دارویی استفاده می شوند و عصاره های آنها در نواحی مختلف دنیا کاربردهای فراوانی دارند؛ در این مقاله مروری به برخی از موارد درمانی این گیاهان مانند درمان سوختگی و بهبهود زخم ها، رفع خون مردگی و اسهال خونی و جذام، درمان زخم معده، بواسیر، سوءهاضمه، آسم، سردرد، روماتیسم، بیماری های پوستی، درمان سنگ کلیه و درمان سوختگی ها اشاره می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی تغییرات ظاهری برگ خشک گیاه چوچاق (Eryngium cearuleum L.) در دوره ‏های مختلف نگهداری
        سودابه نورزاد حسنعلی نقدی بادی سپیده کلاته جاری علی مهرآفرین سکینه سعیدی سار
        به منظور بررسی تغییرات ظاهری برگ گیاه چوچاق طی روش های مختلف خشک کردن و زمان نگهداری، تحقیق حاضر در بهار 1399 در قالب طرح کاملا تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. برگ سبز چوچاق از باغات شهرستان نور در مرحله رویشی جمع آوری شد. تیمارهای این مطالعه روش های خشک کرد چکیده کامل
        به منظور بررسی تغییرات ظاهری برگ گیاه چوچاق طی روش های مختلف خشک کردن و زمان نگهداری، تحقیق حاضر در بهار 1399 در قالب طرح کاملا تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. برگ سبز چوچاق از باغات شهرستان نور در مرحله رویشی جمع آوری شد. تیمارهای این مطالعه روش های خشک کردن در چهار سطح (سایه اتاق با دمای 3±25 درجه سانتی‎گراد و تهویه مناسب، آون در دمای 55 درجه سانتی‎گراد، آون خلأ در دمای 55 درجه سانتی گراد و مایکروویو با توان 500 وات) و زمان های نگهداری در سه سطح (روزهای اول، 75 ام و 150 ام) بودند. میزان رنگیزه های گیاهی، شاخص های رنگ سنجی lab، زاویه هیو، شاخص قرمزی، قهوه ای شدن و روشنایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، اثر متقابل روش های مختلف خشک کردن و مدت زمان نگهداری بر صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری داشته اند. کمترین میزان رنگیزه های سبز گیاهی مربوط به نمونه های سایه خشک بودند که 150 روز مورد نگهداری قرار گرفتند. خصوصیات کیفی نمونه های گیاهی که به ترتیب در آون خلا و آون معمولی در دمای 55 درجه سانتی گراد خشک شدند بیش از سایر تیمارها در تمامی زمان های نگهداری حفظ شد. آزمون رنگ سنجی نشان داد گیاهان خشک شده در روش آون خلا 55 درجه سانتی گراد بر خلاف گیاهان سایه خشک به خوبی رنگ سبز خود را حفظ کردند، البته افزایش مدت زمان نگهداری تا 150 روز موجب کاهش کیفیت ظاهری نمونه های گیاهی به علت تجزیه رنگیزه های فتوسنتزی شد. در مجموع این مطالعه نشان داد که بیشترین سبزینگی و کیفیت ظاهری مربوط به گیاهان خشک شده در آون خلا 55 درجه سانتی گراد بود و در صورت ضرورت انبارداری، نهایتا کمتر از 75 روز نگهداری بهتر از انبارداری طولانی مدت خواهد بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان عناصر سدیم و پتاسیم در گیاه رازیانه
        عباس شیبانیان
        خشکی یکی از تنش‌های محیطی است که روی اکثر مراحل رشد گیاه، ساختار اندام و فعالیت آنها آثار مخرب و زیان آوری وارد می‌سازد و با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی، شناخت بیشتر اثرات پرامینگ در شرایط تنش شوری از اهمیت زیادی برخوردار چکیده کامل
        خشکی یکی از تنش‌های محیطی است که روی اکثر مراحل رشد گیاه، ساختار اندام و فعالیت آنها آثار مخرب و زیان آوری وارد می‌سازد و با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی، شناخت بیشتر اثرات پرامینگ در شرایط تنش شوری از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری میزان سدیم افزایش و کمترین میزان سدیم مربوط به تیمار شاهد (74/28 میلی گرم در وزن تر) و بیشترین میزان سدیم مربوط به تیمار شوری 8 دسی زیمنس بر متر (39/38) بود. همچنین با افزایش شوری میزان پتاسیم کاهش یافت و کمترین میزان پتاسیم مربوط به تیمار شوری 8 دسی زیمنس بر متر(82/3 میلی‌گرم در وزن تر) و بیشترین میزان پتاسیم مربوط به تیمار شاهد (55/4 میلی‌گرم در وزن تر) می‌باشد. با توجه به اطلاعات بالا می‌توان گفت عنصر سدیم با افزایش فشار اسمزی محلول خاک ضمن ایجاد سمیت یونی در گیاه تعادل یون‌های مورد نیاز گیاه را بهم می‌زند و گیاه دارویی رازیانه به شوری حساس و افزایش شوری باعث کاهش رشد در گیاه می‌شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - فیتوسنتز نانو ذرات نقره با استفاده از گیاه گلدر (Otostegia persica)
        حلیمه غلامی ابراهیم ملاشاهی فاطمه سرگزی علیرضا عینعلی
        نانو ذرات نقره در صنایع پزشکی و دارویی بسیار حائز اهمیت می باشند. در این تحقیق سنتز سبز نانو ذرات نقره با استفاده از گیاه گلدر (Otostegia persica) مورد بررسی قرار گرفت. روش متداول سنتز نانو ذرات نقره با استفاده از مواد شیمیایی است که برای محیط زیست مضر و نیز پرهزینه می چکیده کامل
        نانو ذرات نقره در صنایع پزشکی و دارویی بسیار حائز اهمیت می باشند. در این تحقیق سنتز سبز نانو ذرات نقره با استفاده از گیاه گلدر (Otostegia persica) مورد بررسی قرار گرفت. روش متداول سنتز نانو ذرات نقره با استفاده از مواد شیمیایی است که برای محیط زیست مضر و نیز پرهزینه می باشد. هدف از این تحقیق استفاده از یک روش دوستدار طبیعت برای سنتز سبز نانوذرات نقره است. به طوری که ابتدا با استفاده دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ترکیبات موثره عصاره گیاه مورد آنالیز قرار گرفت و سپس عصاره گیاه گلدر و نیترات نقره در مولفه های متفاوت زمان، pH، غلظت عصاره و نمک نقره نیترات و در نهایت حجم عصاره با هم واکنش داده شده و بهینه شدند. در این تحقیق با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتری فرابنفش مرئی، میکروسکوپ الکترونی عبوری، آنالیزهای مادون قرمز تبدیل فوریه و پراش پرتو ایکس تشکیل نانو ذرات نقره، میانگین اندازه ذرات و ساختار ذرات مشخص گردید. نتایج نشان داد که این گیاه حاوی ترکیبات فنولی سیناپیک اسید، کافئیک اسید، ترانس فرالیک اسید، گالیک اسید، پارا-کوماریک اسید و وانیلین می باشد. پیک مشاهده شده در طول موج 437 نانومتر، نشان از تشکیل نانو ذرات نقره داشت. همچنین، غلظت 1 میلی مولار نقره نیترات و دمای 25 و 8 pH= بهینه ترین شرایط تشکیل نانو ذرات نقره بود. میانگین اندازه ذرات نقره 37 نانومتر و شکل آن به صورت کروی به دست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که می توان با استفاده از عصاره آبی گیاه گلدر به عنوان یک منبع طبیعی، بی ضرر، ارزان و دوستدار طبیعت جهت سنتز نانو ذرات فلزی از جمله نانو ذرات نقره بهره برد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - بررسی اثرات آبیاری بخشی ریشه بر گیاهان زراعی و دارویی
        مهدی ملک پور مسعود پارسی نژاد
        منابع آب به دلیل افزایش تقاضا برای غذا، خوراک و فیبر برای تولید محصولات کشاورزی بسیار مهم است. نیاز روزافزونی برای استفاده بیشتر از منابع طبیعی زمین، خاک و آب وجود دارد که موجب استفاده گسترده از منابع آبی در تولیدات کشاورزی شده است. برای توسعه بهتر مدیریت آبیاری کشاورزی چکیده کامل
        منابع آب به دلیل افزایش تقاضا برای غذا، خوراک و فیبر برای تولید محصولات کشاورزی بسیار مهم است. نیاز روزافزونی برای استفاده بیشتر از منابع طبیعی زمین، خاک و آب وجود دارد که موجب استفاده گسترده از منابع آبی در تولیدات کشاورزی شده است. برای توسعه بهتر مدیریت آبیاری کشاورزی باید راه حل های نوآورانه ای برای تکنیک های آبیاری کارآمدتر وجود داشته باشد. این مقاله، پیامدهای آبیاری بخشی ریشه (PRD) را روی گونه‌های مختلف گیاهی، مزایا و معایب آن و همچنین تولید هورمون تحت خشک شدن بخشی از ناحیه ریشه را نشان می‌دهد. در این روش آبیاری، در هر دور آبیاری به تناوب فقط نیمی از ریشه آبیاری می شود. این روش، یک تکنیک در صرفه جویی آب آبیاری است که در اقلیم های خشک و نیمه خشک برای افزایش راندمان مصرف آب آبیاری و بهره وری آب در مقایسه با گیاهان زراعی تحت آبیاری کامل (100 درصد نیاز آبی گیاه) استفاده می شود. همچنین، به کارگیری این روش سبب افزایش اسانس و مواد موثره گیاهان داروئی می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - ایجاد اشتغال و کارآفرینی روستایی با تکیه بر توسعه گیاهان دارویی
        زهرا کرانی
        امروزه کارآفرینی به عنوان یک استراتژی و راهبرد در توسعه، شکوفایی و رشد جوامع انسانی به جایگزینی بی بدیل تبدیل شده است. در مناطق روستایی ظرفیت ها و قابلیت های فراوانی برای رشد و توسعه کارآفرینی وجود دارد که یکی از این ظرفیت ها کشت و پرورش گیاهان دارویی می باشد. چنانچه تر چکیده کامل
        امروزه کارآفرینی به عنوان یک استراتژی و راهبرد در توسعه، شکوفایی و رشد جوامع انسانی به جایگزینی بی بدیل تبدیل شده است. در مناطق روستایی ظرفیت ها و قابلیت های فراوانی برای رشد و توسعه کارآفرینی وجود دارد که یکی از این ظرفیت ها کشت و پرورش گیاهان دارویی می باشد. چنانچه ترویج مناسب کشت این گیاهان در نواحی روستایی مورد توجه قرار گیرد و زیرساخت های لازم برای آن فراهم گردد می تواند به توسعه نواحی روستایی بینجامد. لذا با توجه به اهمیت گیاهان دارویی در توسعه اشتغال و کارآفرینی نواحی روستایی در پژوهش مروری و کتابخانه ای حاضر به بررسی این موضوع پرداخته شده است که گیاهان دارویی چه جایگاه و نقشی در ایجاد اشتغال و کارآفرینی روستایی دارند. انجام پژوهش می تواند ضمن توجه مسئولین و برنامه ریزان به اهمیت و ضرورت کشت گیاهان دارویی موجب توسعه کشت آن در نواحی روستایی و ایجاد اشتغال و کارآفرینی می شود. پرونده مقاله